Τελικά, η ελπίδα της κυβέρνησης ότι η εκατόμβη νεκρών του περασμένου Ιουλίου στο Μάτι θα σκεπαστεί από άλλα νεότερα γεγονότα ίσως και να γίνεται πράξη. Βυθισμένοι σε μια περίοδο που παράγει ειδήσεις περισσότερες απ’ όσες μπορούμε να καταναλώσουμε, φαντάζει νομοτελειακό ότι η καταστροφή πλέον εκλογικεύτηκε και, κάπως, σαν να συμψηφίζεται με τα άλλα γεγονότα του καιρού μας.

Κι όμως. Ενώ η ανάκριση για όσα συνέβησαν προχωρεί και ενώ έχουν κληθεί να καταθέσουν στη Δικαιοσύνη ακόμα και πολιτικά πρόσωπα με την ιδιότητα του ενόχου, βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας ορισμένα ντοκουμέντα (ένα απ’ αυτά, η τηλεοπτική εκπομπή του Τάσου Τέλλογλου «Επιζώντες» στον Σκάι), ντοκουμέντα που θα μπορούσαν να βαθύνουν τον αποτροπιασμό της κοινωνίας όχι μόνο για την απουσία της πολιτείας από την καταστροφή, αλλά και για τον επικοινωνιακό χειρισμό της κυβέρνησης. Εναν χειρισμό που άρχισε με ύβρεις κατά των ΜΜΕ, τα οποία μετέδιδαν τα συμβάντα δίνοντας τις οδηγίες που δεν μπορούσε να δώσει το κράτος, και εξελίχθηκε με την ατιμωτική για τους νεκρούς απόπειρα απόδοσης ευθυνών στους ίδιους – διότι υποτίθεται ότι έμεναν σε αυθαίρετες κατασκευές. Την υψίστη ύβριν.

Χθες, δημοσιεύθηκαν στον «Ελεύθερο Τύπο» στοιχεία για τους νεκρούς που είχαν ανακαλυφθεί από τους άνδρες της Πυροσβεστικής και είχαν καταγραφεί από νωρίς. Μεταξύ άλλων, το ρεπορτάζ της εφημερίδας κάνει μνεία στις υπηρεσιακές αναφορές του υποστράτηγου του πυροσβεστικού σώματος Ιωάννη Ράμφου, ο οποίος κατόπτευε την περιοχή που είχε καταστραφεί. Ο αξιωματικός αυτός κατά τις 8 το βράδυ φέρεται να ενημερώνει: «Προχωράει προς εμένα ένας άνθρωπος καμένος, ο οποίος κατέρρευσε μπροστά στο βενζινάδικο». Τρεις ώρες μετά, ο ίδιος αξιωματικός στέλνει μια δραματική αναφορά: «Στα στενά είδα περίπου 7-8 νεκρούς». Και ένα τέταρτο αργότερα, στις 11.15 τη νύχτα, ο κ. Ράμφος διαβιβάζει: «Αναφέρω ότι έχει τελειώσει το φαινόμενο [εννοεί ότι έχει σβήσει η φωτιά] και απλά μαζεύουμε νεκρούς»…

Ενα τέταρτο μετά, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε μαζί με υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες στο Κέντρο Επιχειρήσεων του πυροσβεστικού σώματος, εκεί δηλαδή όπου έφταναν οι αναφορές του Ιωάννη Ράμφου και άλλων αξιωματικών. Και αφού οργανώθηκε η τηλεοπτική σκηνοθεσία μιας σύσκεψης της πολιτικής ηγεσίας με υπηρεσιακούς παράγοντες, ο Τσίπρας ρωτούσε θεατρινίστικα τι ώρα θα πετάξουν το πρωί τα Καναντέρ.

Καλός σκηνοθέτης του εαυτού του, δεν λέω. Ώς πότε όμως;