Κάθε χρόνο συμβαίνουν παγκοσμίως 17 εκατ. εγκεφαλικά, έξι εκατ. άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους και πέντε εκατ. άνθρωποι έχουν σοβαρή μόνιμη αναπηρία. Υπό τα δεδομένα αυτά, η Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφαλικού που γιορτάστηκε για πρώτη φορά το 2006 από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εγκεφαλικού (World Stroke Organization – WSO) και έπειτα καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε 29η Οκτωβρίου αποτελεί σημαντική αφορμή για την ενημέρωση του κοινού.
Αξίζει να σημειωθεί δε ότι, δεδομένης της αυξημένης συχνότητας των εγκεφαλικών επεισοδίων αλλά και των σοβαρών συνεπειών τους, το 2010 ο WSO κήρυξε το εγκεφαλικό ως κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για τη δημόσια υγεία. Σύμφωνα με τον Ελληνικό Οργανισμό Εγκεφαλικών (Hellenic Stroke Organization) «το εγκεφαλικό είναι η πρώτη αιτία αναπηρίας στους ηλικιωμένους και η δεύτερη αιτία θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο. Επηρεάζει το ίδιο το άτομο, την οικογένειά του, το φιλικό του περιβάλλον, την εργασία του και την κοινότητα όπου ζει». Ως εκ τούτου, επισημαίνουν οι ειδικοί, είναι απόλυτα αναγκαίο να εξαλειφθούν οι παράγοντες κινδύνου και να ληφθούν μέτρα προστασίας. Στο πλαίσιο αυτό και με σύνθημα «Το εγκεφαλικό και προλαμβάνεται και θεραπεύεται», ο Οργανισμός προχωρεί σε μια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης.
Πιο συγκεκριμένα, την ερχόμενη Δευτέρα (29 Οκτωβρίου) από τις 11 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι, στον σταθμό του μετρό στο Σύνταγμα, στο στεγασμένο τμήμα, θα διανέμεται ενημερωτικό υλικό για το εγκεφαλικό, την πρόληψη και τους τρόπους θεραπείας του. Στο σημείο θα βρίσκεται ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Εγκεφαλικών Κωνσταντίνος Βέμμος και ειδικοί επιστήμονες, οι οποίοι θα παρέχουν χρήσιμες συμβουλές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του εγκεφαλικού.
Για παράδειγμα, η σωστή ρύθμιση των παραγόντων αγγειακού κινδύνου, με πρώτη την αρτηριακή υπέρταση, αποτελεί ένα σημαντικό «όπλο» προστασίας από το εγκεφαλικό επεισόδιο. Επιπλέον, ο έλεγχος της χοληστερίνης και του σακχάρου και η διατήρησή τους σε φυσιολογικά επίπεδα είναι ανάμεσα στους σημαντικούς «συμμάχους», όπως επίσης και η σωματική άσκηση, η διακοπή του καπνίσματος, ο περιορισμός της χρήσης οινοπνεύματος.