Ετοιμες είναι οι ομάδες της Football League για να αρχίσει ο δικός τους Μαραθώνιος. Εκαναν μήνες προετοιμασία, ουδείς γνώριζε πότε θα οριζόταν η πρώτη σέντρα, οι ποδοσφαιριστές κουράστηκαν και ορισμένοι ξενέρωσαν, αλλά εδώ είμαστε και αυτό το Σαββατοκύριακο έχουμε την πρεμιέρα.

Και ασφαλώς, μια αγαπημένη συνήθεια είναι να πέφτει το μάτι στους διαιτητές. Τι ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις προκύπτουν! Θυμάστε έναν Κατσικογιάννη που την περασμένη σεζόν ελάχιστες φορές διέπρεψε στην κορυφαία κατηγορία; Ε, τον υποβίβασαν και αμέσως αμέσως του δίνουν παιχνίδια στη Β’ Εθνική. Λες και πρόκειται για δεύτερη ευκαιρία. Ορισμό πήρε και ο ρέφερι Γκάμαρης, διαιτητής που όπως λέγεται δεν έδειξε σε φόρμα την περασμένη περίοδο με αποτέλεσμα κάποιες ομάδες, όπως ήταν ο Αστέρας Αμαλιάδας, να ξεσηκωθούν και να διαμαρτυρηθούν. Παρών ο Τεβεκέλης, ναι, ο υιός του Μάλαμα που κάνει καριέρα στον ΠΑΟΚ, όπως παρών είναι και ο Κουναλάκης από την Κρήτη, της γνωστής οικογένειας. Ασφαλώς, εδώ αποδεικνύεται ότι όπως συμβαίνει σε πολλά επαγγέλματα, ακόμη και η διαιτησία μπορεί να είναι επάγγελμα με ρίζες βαθιές και οικογενειακές!

Ωστόσο, πέρα από αυτά που συμβαίνουν ή θα συμβούν στον ωραιότατο κόσμο της Football League, υφίστανται και ορισμένα καθημερινά που τα βλέπουμε στη Σούπερ Λίγκα. Ας πούμε για τον ιταλό διαιτητή Ντοβέρι, έναν αλλοδαπό με ελάχιστα επιτυχημένη απόδοση στο πρόσφατο ντέρμπι του Αρη με τον ΠΑΟΚ. Μην κοιτάτε ότι οι ποδοσφαιριστές είχαν καλή συμπεριφορά – ο άνθρωπος έκανε πληθώρα λαθών, άσχετα αν ελάχιστοι ασχολήθηκαν και στάθηκαν σε αυτά. Παρατηρητής του ήταν ο Ισπανός Μάριν, ένας εκ των αρμοδίων που εισπράττουν, όπως υποστηρίζεται, κοντά στα 20 χιλιάρικα. Αραγε, συνέταξε ο Μάριν κάποια έκθεση για τα πεπραγμένα του Ντοβέρι; Ικανοποιήθηκε από τα σφυρίγματα του Ιταλού; Του έκανε κάποια παρατήρηση μετά τον αγώνα; Και αν όντως έγραψε αρκετά στην έκθεσή του, ποιος θα τη διαβάσει και ποιος θα ασχοληθεί; Γιατί ναι μεν έρχονται ξένοι, σαφώς τους βάζουμε παρατηρητές όπως ορίζει ο κανονισμός, αλλά αν κάποιος δεν πάει καλά τι επιπτώσεις, άραγε, θα έχει; Πρόκειται να τον κάνουμε… ντα, ή μήπως θα τιμωρηθεί; Μάλλον ουδείς γνωρίζει τις απαντήσεις, γιατί πολύ απλά δεν θα υπάρξει η οποιαδήποτε τιμωρία. Και θα συνεχίσουμε να ζούμε στη μακαριότητά μας ότι οι ξένοι διαιτητές σφυρίζουν καλύτερα και κυρίως μαζί τους ολοκληρώνονται άνετα τα παιχνίδια. Σωστό αυτό, αλλά δεν συμβαίνει επειδή είναι ανώτεροι από τους δικούς μας, που μόνοι τους έκαναν βουτιά στην απαξίωση. Απλά, τους σεβόμαστε περισσότερο. Και κυρίως, δεν έχουν το άγχος της τιμωρίας γιατί θα φύγουν σαν κύριοι και δεν θα μας ξαναδούν…