Σε αναδίπλωση προχωρεί η κυβέρνηση στο θέμα των 12 μιλίων, ενώ η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει η διαδικασία της επέκτασης των χωρικών υδάτων, αρχικά στο Ιόνιο Πέλαγος, με την κατάθεση σχεδίου νόμου και όχι Προεδρικών Διαταγμάτων, ερμηνεύεται και ως «άδειασμα» του Νίκου Κοτζιά. Ο Πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών έκρινε ότι σε ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα έπρεπε να ακολουθηθεί πιο συναινετική γραμμή και να εμπλακούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις καθώς και το Κοινοβούλιο.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Αθήνα θα προχωρήσει αρχικά με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος, περιοχή για την οποία έχουν καταρτιστεί οι απαραίτητοι χάρτες και έχουν χαραχθεί ευθείες γραμμές βάσης και έχουν κλείσει συγκεκριμένοι κόλποι. Θα υπάρξει όμως διάλογος με τις πολιτικές δυνάμεις, ενώ υπάρχει η σκέψη να συγκληθεί και το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), ώστε η συζήτηση να υπεισέλθει σε όλες τις ευαίσθητες πτυχές πριν φθάσει στη Βουλή.
Από τουρκικής πλευράς βέβαια εστάλησαν, σε υψηλούς τόνους, όλα τα μηνύματα που αναμένονταν σε ενδεχόμενο ελληνικής πρωτοβουλίας μονομερούς επέκτασης των χωρικών υδάτων στο Αιγαίο. Η αποστολή των μηνυμάτων αυτών ξεκίνησε με τις δηλώσεις του τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, συνεχίστηκε με την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών που ουσιαστικά επανέφερε το casus belli και τη σκυτάλη πήρε χθες ο υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ, ενώ η εφημερίδα «Hurriyet» έγραψε ότι η απόφαση Τσίπρα να εγκαταλειφθεί η επιλογή των Προεδρικών Διαταγμάτων συνιστά οπισθοχώρηση της Αθήνας.
Είναι πάντως σαφές ότι η πιθανή τμηματική επέκταση των χωρικών υδάτων πέραν του Ιονίου Πελάγους, σε περιοχές όπως αυτές που ανακοίνωσε ο Κοτζιάς το περασμένο Σάββατο, αγγίζουν ευαίσθητες χορδές. Αυτές δεν αφορούν φυσικά μόνο την Αγκυρα, αλλά και τρίτους παίκτες με έκδηλο ενδιαφέρον περί της ελευθερίας της διεθνούς ναυσιπλοΐας, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και η Ρωσία. Σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε από τουρκικά μέσα ενημέρωσης, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι η αμερικανική πολιτική δεν έχει μεταβληθεί και «η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν εδώ και καιρό αναπτύξει διπλωματικούς διαύλους για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων».
Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, κατά τη νέα κατανομή αρμοδιοτήτων που έγινε στην προαναφερθείσα σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών κράτησε αποκλειστικά για τον εαυτό του τα τρία βασικά θέματα της εξωτερικής πολιτικής: ελληνοτουρκικά, Βαλκάνια, Κύπρος. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι το Διπλωματικό Γραφείο του Πρωθυπουργού ελέγχει πλήρως τη συμφωνία των Πρεσπών, καθίσταται σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου έχει αναλάβει πλήρως τα ηνία. Μένει επίσης να φανεί αν θα επιδιωχθεί εντός του προσεχούς διαστήματος και μέχρι τα τέλη του έτους νέα συνάντηση Τσίπρα – Ερντογάν, ο οποίος έχει απευθύνει σχετική πρόσκληση στον έλληνα Πρωθυπουργό.
– Στο χθεσινό ρεπορτάζ των «ΝΕΩΝ» περί των ελληνοτουρκικών αναφέρθηκε λανθασμένα και λόγω ταχύτητος ότι ο ίδιος ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου συνάντησε τον έλληνα πρεσβευτή στην Αγκυρα. Ο συντάκτης απολογείται.