Λίγες ώρες πριν ο Γιάννος Παπαντωνίου ξεκινήσει τη μαραθώνια απολογία του, είχε προηγηθεί το τετ α τετ των ανακριτών κατά της Διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα και Γιώργου Ευαγγέλου με ένα πρόσωπο από το φιλικό περιβάλλον του πρώην υπουργού, που αποδείχθηκε κομβικής σημασίας για τη διερεύνηση της υπόθεσης, αλλά και την ποινική μεταχείριση του ζεύγους Παπαντωνίου – Κουράκου.
Το πρόσωπο αυτό εκλήθη από τους ανακριτές με την ιδιότητα του κατηγορουμένου, γιατί εμφανίζεται να είναι ο άνθρωπος που είχε αναλάβει να χειριστεί για λογαριασμό του Γιάννου Παπαντωνίου ένα τεράστιο πακέτο μετρητών – για την ακρίβεια, 2,5 εκατομμύρια ευρώ – που, σύμφωνα με τις ανακριτικές Αρχές, μέσα από διάφορες διαδρομές στο τραπεζικό σύστημα κατέληγαν σε λογαριασμούς του πρώην υπουργού, στους περισσότερους από τους οποίους ήταν συνδικαιούχος και η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου, η οποία κρίθηκε επίσης προφυλακιστέα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ενδιάμεσος αυτός κρίκος στην ερευνώμενη υπόθεση εισέφερε κατά τη διάρκεια της απολογίας του στοιχεία που εκτιμήθηκε ότι κουμπώνουν με τις διαπιστώσεις του κατηγορητηρίου, το οποίο αποτέλεσε και τη βάση της 16ωρης απολογίας του Γιάννου Παπαντωνίου.
To πρόσωπο αυτό, που μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερο με τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και την επιβολή εγγυοδοσίας 500.000 ευρώ, υποστήριξε πως την περίοδο που γνώρισε τον Παπαντωνίου ήταν ένας επιτυχημένος πολιτικός και πίστευε ότι ήταν ένας έντιμος και σωστός άνθρωπος. Ο ίδιος δεν έλαβε καμία αμοιβή για την εξυπηρέτηση που έκανε στον πρώην υπουργό και έπειτα από χρόνια βρέθηκε μπλεγμένος χωρίς να ευθύνεται.
«Χρυσοί» κίτρινοι φάκελοι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η παραδοχή τού εν λόγω κατηγορουμένου ότι μέσα σε δύο χρόνια, 2002-2003, έλαβε τμηματικά από τον Γιάννο Παπαντωνίου 2,5 εκατομμύρια ευρώ σε μετρητά. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μάλιστα, έδωσε στους ανακριτές και λεπτομέρειες για το πώς γινόταν η παραλαβή των επίμαχων χρηματικών ποσών, για τα οποία ο ίδιος είχε πλήρη άγνοια περί της πραγματικής τους προέλευσης. Συγκεκριμένα, τα χρήματα αυτά φέρεται ότι τα παραλάμβανε σε δεσμίδες μέσα σε κίτρινους φακέλους από το σπίτι του πρώην υπουργού στην Κηφισιά. Στη συνέχεια γίνονταν οι καταθέσεις σε τράπεζα των βορείων προαστίων, αλλά σε μικρά ποσά, κατόπιν τα λεφτά έφευγαν με προορισμό την Ελβετία και κατέληγαν σε τραπεζικό λογαριασμό με δικαιούχο τον πρώην υπουργό και συνδικαιούχο τη σύζυγό του Σταυρούλα Κουράκου.
«Κληρονομιές και πίνακες». Από την πλευρά του ο Γιάννος Παπαντωνίου, όταν ρωτήθηκε για την προέλευση των χρημάτων, φέρεται να υποστήριξε ότι μέρος αυτών το είχε αποκτήσει από κληρονομιές και από τη μεταβίβαση πινάκων μεγάλης αξίας. Ωστόσο, οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν προσκόμισε έγγραφο που να αποδεικνύει τους ισχυρισμούς του.
Γιατί προφυλακίστηκαν. Στην κρίση των δικαστών και της εισαγγελέως μέτρησε ότι οι δύο κατηγορούμενοι θεωρούνται ύποπτοι φυγής και ύποπτοι για την τέλεση νέων αξιόποινων πράξεων. Το γεγονός, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό των ανακριτών, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι διαθέτουν μισθωμένη κατοικία στην Ελβετία μέχρι το καλοκαίρι του 2019 και λογαριασμούς σε πιστωτικά ιδρύματα της Ελβετίας μέτρησε στην εκτίμησή τους για την επιβολή του μέτρου της προσωρινής κράτησης.
Οι δικαστές Ηλιάνα Ζαμανίκα και Γιώργος Ευαγγέλου στάθμισαν, όπως αναφέρεται στο σκεπτικό τους, το ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν παρείχε από την αρχή, αλλά στη συνέχεια, συναίνεση για την άρση του τραπεζικού απορρήτου των λογαριασμών του σε ελβετικές τράπεζες, κίνηση που στη συνέχεια αμφισβήτησε.
Ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του έφυγαν από τα δικαστήρια της πρώην Σχολής Ευελπίδων φορώντας χειροπέδες, μέσα σε μια κλούβα της Αστυνομίας. Και από χθες κρατούνται στις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού. Ο πρώην υπουργός μετήχθη στην ειδικά διαμορφωμένη πτέρυγα όπου κρατούνταν οι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της 17Ν και παραμένει μόνος του στο κελί, ενώ η Σταυρούλα Κουράκου οδηγήθηκε επίσης στις φυλακές Κορυδαλλού, αλλά μοιράζεται το κελί με άλλες κρατούμενες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ανακριτές κατά της Διαφθοράς έχουν αποστείλει περίπου προ μηνός φάκελο στη Βουλή με το ερώτημα αν το αδίκημα της δωροδοκίας για τον Γιάννο Παπαντωνίου είναι παραγεγραμμένο ή όχι. Σε περίπτωση που η Βουλή ακολουθήσει στην περίπτωση Παπαντωνίου το μοντέλο της Novartis, τότε αυτό προοιωνίζεται νέες δικαστικές εμπλοκές για τον πρώην υπουργό, καθώς θα σημαίνει πως το αδίκημα δεν έχει παραγραφεί και η δικογραφία θα επιστρέψει στην τακτική Δικαιοσύνη.
Σε κάθε περίπτωση η ανάκριση συνεχίζεται και, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εξεταστούν και άλλα πρόσωπα, ενδεχομένως και ως κατηγορούμενοι.
Από την πλευρά τους οι δύο προφυλακισμένοι σύζυγοι, που σοκαρισμένοι άκουσαν το αποτέλεσμα της κύριας ανάκρισης, έχουν δικαίωμα στο πλαίσιο του νόμου να ζητήσουν την αντικατάσταση της προσωρινής τους κράτησης, καθώς από την πρώτη στιγμή που άνοιξε η δικαστική αυλαία της ιστορίας υποστηρίζουν ότι δεν έχει γίνει καμία παράνομη συναλλαγή και πως είναι αθώοι.