Έντυπη Έκδοση - Μικροπολιτικός
Ξεκινώ από το υπουργείο Εξωτερικών σήμερα. Και έχω λόγο αφού όπως μου λένε οι διπλωματικές μου πηγές, ένας νέος άνεμος – λέμε τώρα – πνέει στο υπέρλαμπρο νεοκλασικό του της Βασιλίσσης Σοφίας. Κατ’ αρχάς, οι επιφορτισμένοι με τα επικοινωνιακά απαντούν άνετα στα μηνύματα. Κατά δεύτερον, υπάρχει μια άλλη ταχύτητα στην έκδοση των ανακοινώσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η προχθεσινή απάντηση στον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Μου λένε, για παράδειγμα, πως πριν, επειδή όλα περνούσαν από την έγκριση του συγκεντρωτικού Νίκου Κοτζιά, γενικά ήταν άλλες οι ταχύτητες. Πάντως δεν είναι λίγοι όσοι εκφράζουν την αμφιβολία τους για την υπουργοποίηση Τσίπρα και για τα αποτελέσματά της.
Φάκελος Κύπρου
Τώρα θα σας πάω απέναντι από το ΥΠΕΞ, στο άλλο υπέρλαμπρο κτίριο, της Βουλής. Χθες παραδόθηκε ο φάκελος Κύπρου από τον Πρόεδρο της Βουλής στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στον Πρωθυπουργό. Μίλησα με τις πηγές μου στη Βουλή και απλώς σας λέω πως μιλάμε για 20 χιλιάδες σελίδες, δηλαδή 30-32 τόμους (αναλυτικό ρεπορτάζ θα διαβάσετε στο «Πρώτο Πλάνο» της εφημερίδας). Να πω μόνον πως ο Νίκος Βούτσης ενεργοποίησε την όλη διαδικασία από την πρώτη στιγμή που έγινε Πρόεδρος της Βουλής. Κοινώς, έδειξε βούληση. Η επιτροπή μάλιστα που συγκροτήθηκε είχε πρόσωπα από όλα τα κόμματα. Από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ο νομικός Αντώνης Βγόντζας. Από τη ΝΔ ο πρέσβης ε.τ. Γιώργος Σαββαΐδης. Από το ΚΚΕ ο αρχειονόμος Παναγιώτης Ηλιόπουλος.
Επιδόσεις
Οπως μαθαίνω δεν ζητήθηκαν εκπρόσωποι, ως εμπειρογνώμονες, από άλλα κόμματα ώστε να υπάρξει μια ιστορική συνέχεια και να είναι παρούσες οι κοινοβουλευτικές δυνάμεις που ήταν στην πρώτη επιτροπή για τον φάκελο της Κύπρου. Εδώ συμμετείχαν και ιστορικοί και υπάλληλοι της Βουλής, ενώ το «έτρεχε» όλο ο ΓΓ της Βουλής – και έμπειρος συριζαίος – Κώστας Αθανασίου που τοποθετήθηκε πρόεδρος της επιτροπής. Επεσε πολλή δουλειά, υπήρξε διακομματική συναίνεση ενώ υπογράφηκαν δύο σύμφωνα συνεργασίας με τη Βουλή της Κύπρου, αρχικά με τον Γιαννάκη Ομήρου, που χθες μίλησε για τερματισμό μιας εκκρεμότητας. Και με τον νυν πρόεδρο, Δημήτρη Συλλούρη. Η απώλεια δε των πρώτων έντεκα φακέλων ανάγκασε τους ερευνητές να κάνουν ανασύνθεση. Την επόμενη εβδομάδα οι τέσσερις τόμοι αναμένεται να παραδοθούν και στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
Τα τρία Κ
Και τώρα θα σας μιλήσω για την κρίση των τριών «Κ». Οι Καμμένος – Κουίκ – Κουντουρά παρότι ακόμη ανήκουν στο ίδιο κόμμα, αποτελούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό. Οι Κουίκ και Καμμένος είναι στα μαχαίρια. Γνωστό στους παροικούντες των πολιτικών διεργασιών. Μέχρι και αναφορές σε «μακεδονοκλάστες» είχαμε από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, δείχνοντας προς τον υφυπουργό Εξωτερικών. Από την άλλη, οι Καμμένος – Κουντουρά δεν είναι ακριβώς στα μαχαίρια, αλλά η υπουργός Τουρισμού δείχνει σημάδια αυτονομίας, κάτι που πονοκεφαλιάζει τους ΑΝΕΛ. Εξού και οι έσχατες προσπάθειες Καμμένου να της αναζωπυρώσει τον κομματικό πατριωτισμό. Ο Κουίκ όμως στο Twitter έπραξε κάτι πιο πονηρό: αποθέωσε με διαδοχικά τιτιβίσματα τη συμβολή της Κουντουρά στον ελληνικό Τουρισμό. Παλιά δοκιμασμένη αρχή θα έλεγα: γίνε φίλος του εχθρού του εχθρού σου.
Επαιτεία
Εγινε χαμός. Οργανώθηκε και διαμαρτυρία καλλιτεχνών. Μιλώ για την προσαγωγή μουσικών δρόμου – με την κατηγορία της επαιτείας – που σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη. Χθες λοιπόν, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου έκανε αποδεκτή την τροπολογία του πρώην υπουργού Νίκου Παρασκευόπουλου. Με αυτήν προβλέπεται η κατάργηση της διάταξης του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει άσκηση διώξεων και κράτηση για επαιτεία σε μουσικούς του δρόμου.
Χαμαιτυπεία και επιχειρήματα
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας χθες βρέθηκε στην Πάτρα όπου μίλησε εφ’ όλης της ύλης, δίνοντας παράλληλα και στήριξη στον κόκκινο δήμαρχο Πελετίδη. Μια μέρα πίσω όμως, στο βράδυ της Τετάρτης, «πολιόρκησε» με τις δυνάμεις του ΚΚΕ το υπουργείο Αμυνας, επιβεβαιώνοντας τη ζέση που δείχνει ο Περισσός για τα εθνικά θέματα, όπως και την ανησυχία του για τα ελληνοτουρκικά. Κατ’ αρχάς είπε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση, έλεγε ότι είχε «στόχο το κλείσιμο όλων των ξένων βάσεων στην Ελλάδα». Δίπλα δηλαδή στο εμπόριο της ελπίδας – τόνισε ο Κουτσούμπας – είχε και το εμπόριο κάποιων αντιιμπεριαλιστικών συνθημάτων. Και δήλωνε πως «δεν θέλουμε την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ, ούτε το ΝΑΤΟ στην Ελλάδα». «Αυτή η επιχειρηματολογία, που στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο αποτυπώθηκε με τη χιουμοριστική ατάκα “καλώς τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα”, βρωμάει», συμπλήρωσε ο γραμματέας καταλήγοντας με κάτι σκληρότερο: «Η όποια δυσωδία των χαμαιτυπείων δεν μπορεί να συγκριθεί με την μπόχα των επιχειρημάτων Τσίπρα – Καμμένου και των κονδυλοφόρων που ταΐζονται από τα μυστικά κονδύλια των μηχανισμών τους».
Πόθεν έσχες
Εάν ένα θέμα λύνεται, ωστόσο, την ίδια μέρα ανοίγουν άλλα. Το αναφέρω επειδή ανακύπτουν ζητήματα για διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για το πόθεν έσχες – δηλαδή, τις δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης. Για την ακρίβεια, τίθενται ενστάσεις αντισυνταγματικότητας από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής. Τι λέει η υπηρεσία; Πως σε κατάσταση διάστασης, το δεύτερο μέλος παύει να αποτελεί στενά συνδεόμενο πρόσωπο με τον υπόχρεο και η περιουσιακή τους κατάσταση παύει να είναι κοινή, ως εκ τούτου η σχετική υποχρέωση εκλείπει. Το σκεπτικό αυτό παραπέμπει, όπως καταλαβαίνετε, στην υπόθεση που πυροδότησε πολιτική αντιπαράθεση – άκομψη και ασύμμετρη από τους συριζαίους – σχετικά με τη μη υποχρέωση υποβολής δήλωσης περιουσιακής κατάστασης της συζύγου του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, Μαρέβας Γκραμπόφσκι, την περίοδο που βρίσκονταν σε διάσταση.