Πέρασαν μόλις δέκα μέρες από εκείνη την πολακική «καθοδήγηση» στους συντρόφους της συριζαϊκής Κεντρικής Επιτροπής, σύμφωνα με την οποία η πιο ενδεδειγμένη προεκλογική στρατηγική για το κόμμα τους θα ήταν «αν βάλουμε κανέναν φυλακή», και κάποιος όντως προφυλακίστηκε. Δίνοντας έτσι στους κυβερνητικούς την ευκαιρία να παρελαύνουν από τα μίντια και να κατακεραυνώνουν το «διαπλεκόμενο» και «διεφθαρμένο» παλαιοκομματικό σύστημα. Και εγκαινιάζοντας, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, μια προεκλογική περίοδο που θα θυμίζει «αρένα με λάσπη».

«Κάθε φορά που η Δικαιοσύνη προχωρά και ολοκληρώνει τις διαδικασίες για τη δικαστική διερεύνηση των υποθέσεων αποδεικνύεται σε όλο της το μέγεθος η διαφθορά, η διαπλοκή και ο εκφυλισμός του παλιού πολιτικού συστήματος» είπε χθες ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νίκος Παππάς, που έσπευσε να επισημάνει ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν ήταν μια μεμονωμένη υπόθεση, αλλά «ο τρόπος λειτουργίας των πραγμάτων» που διόγκωσε το χρέος και έθεσε τις βάσεις για την κρίση στη χώρα.

Με άλλα λόγια, στη συριζαϊκή ανάγνωση η προφυλάκιση του Παπαντωνίου και της συζύγου του δεν εκλαμβάνεται απλά ως ένα όπλο για να χτυπήσουν την Κεντροαριστερά, στους ψηφοφόρους της οποίας αποβλέπουν. Αντίθετα, μοιάζει να χρησιμοποιείται ως μέσο απαξίωσης του συνόλου των πολιτικών τους αντιπάλων, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας. Για να τονιστεί, για μια ακόμη φορά, το επιχείρημα περί αριστερού ηθικού πλεονεκτήματος. Εξού ίσως και η ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου που έκανε λόγο για πολιτική ενοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη και της Φώφης Γεννηματά που δεν μπορούν (sic) να την κρύψουν.

Το ΠΑΣΟΚ. Η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ, του πρώην κόμματος του Παπαντωνίου, ήταν διπλή. Από τη μια ένα non paper που ανέφερε πως «ο κ. Παπαντωνίου από το 2007 και όσοι ελέγχονται, έχουν τεθεί – προ της έναρξης του ελέγχου – εκτός παράταξης». Κι από την άλλη μια κάπως πιο επιθετική ανάρτηση του γραμματέα του Κινήματος Αλλαγής, Μανώλη Χριστοδουλάκη, η οποία ξεκινούσε με την επισήμανση «η ιστορία μας είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Γιώργος Γεννηματάς, η Μελίνα Μερκούρη, ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος, ο Αναστάσης Πεπονής, ο Πέτρος Μώραλης. Είναι οι χιλιάδες αγωνιστές που άλλαξαν την ιστορία της Ελλάδας». Και κατέληγε με την προειδοποίηση «το Κίνημα Αλλαγής παραμένει σταθερά στην πρώτη γραμμή του αγώνα για διαφάνεια! Τα αστεία κομμένα».

Το Ποτάμι. Αν κάτι, όμως, προκάλεσε έκπληξη στον ευρύτερο χώρο του Κέντρου αυτό ήταν η ανακοίνωση του Ποταμιού. Σύμφωνα με τη Σεβαστουπόλεως η Ελλάδα από το 1996 μέχρι και το 2004 «βοούσε για σκάνδαλα, δωροδοκίες, μίζες αλλά δεν υπήρξε κανένα αντίμετρο από τη μεριά της τότε κυβέρνησης για να αποτραπούν αυτά τα φαινόμενα». Για τους παροικούντες την Κεντροαριστερά επρόκειτο για μια σαφέστατη μομφή στη διακυβέρνηση Σημίτη. Ορισμένοι, μάλιστα, αναρωτιόντουσαν ελαφρώς ειρωνικά, «ο Σταύρος Θεοδωράκης φθάνει στο σημείο να στηρίζει Παπαγγελόπουλο;». Εκτός, πάντως, ποταμικής γραμμής εμφανίστηκε ο Γρηγόρης Ψαριανός, που χαρακτήρισε την προφυλάκιση του πρώην υπουργού «ανθρωποφαγία». Γιατί παρότι, όπως έγραψε, δεν τον συμπαθούσε, «δεν έχει αποδειχθεί ακόμη η ενοχή του».

Η ΝΔ. Σε μια εμφανή προσπάθεια να μην εμπλακεί σε έναν πόλεμο που φαίνεται σαν να αφορά άλλους, τους κεντροαριστερούς και τους αριστερούς, η Νέα Δημοκρατία περιορίστηκε σε μια λιτή ανακοίνωση, που επεσήμαινε ότι ο δικαστικός έλεγχος του Παπαντωνίου ξεκίνησε επί των ημερών της και πρέπει να φθάσει μέχρι τέλους. Οσο για την προφυλάκιση, ανέφερε ότι «προφανώς η Δικαιοσύνη έκρινε ότι υπήρχαν λόγοι που την καθιστούσαν αναγκαία».

Παρά τη διαφορετική προσέγγιση της αντιπολίτευσης, μείζονος και ελάσσονος, στο θέμα της ημέρας, υπάρχει μια διαπίστωση στην οποία τα στελέχη τους συμφωνούν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις. Πως «θα χρησιμοποιηθούν κι άλλες ανάλογες δικαστικές υποθέσεις από την κυβέρνηση. Τα δάνεια των κομμάτων, η Novartis», ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανησυχούν για συριζαϊκές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη.

Ο «Ρασπούτιν» και οι «κύκλοι». Ενδεικτικός του συγκεκριμένου φόβου ήταν ο διάλογος που είχε στη Bουλή ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος με τον βουλευτή της ΔΗΣΥ Θεόδωρο Παπαθεοδώρου για όσα κατήγγειλαν κύκλοι της πρώην εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου. «Ποιος είναι αυτός ο πολιτικός παράγοντας, ποιου τα συμφέροντα υπηρετεί και σε ποιον λογοδοτεί; Οι απαντήσεις μάλλον έρχονται γρήγορα, αλλά αν οι καταγγελίες ευσταθούν τότε, όπως καταλαβαίνουμε όλοι, το επόμενο στάδιο είναι παραιτήσεις, δικαστική έρευνα και, στο βάθος, Ειδικό Δικαστήριο» είπε ο Παπαθεοδώρου. Για να λάβει την απάντηση από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης «για τους κύκλους της εισαγγελέως όταν διευκρινιστεί ποιοι είναι οι κύκλοι αυτοί, τι καταγγέλλουν και αν πράγματι εκπροσωπούν την κυρία, τότε θα δοθούν οι  δέουσες απαντήσεις και θα τεθούν κάποια ενδιαφέροντα ερωτήματα επί των οποίων θα υπάρξουν ενδιαφέρουσες απαντήσεις».