Στη Μακάμπι τον λατρεύουν σαν θεό και το καλοκαίρι του 2017 οι Ισραηλινοί έκαναν λόγο για πρόταση της ομάδας του λαού στον αμερικανοϊσραηλινό κόουτς κοντά στα 4 εκατομμύρια δολάρια για να ξαναγυρίσει στον πάγκο της. Ηταν μάλιστα τότε που ο καλός του φίλος και ισχυρός άνδρας των Ισραηλινών Σιμόν Μιζράχι είχε ανακοινώσει ότι έπειτα από 48 χρόνια που καθόταν στον πάγκο της ομάδας θα μετακόμιζε στα επίσημα.

Η σχέση του Ντέιβιντ Μπλατ με τη Μακάμπι είναι κάτι παραπάνω από διαχρονική και από μια απλή επαγγελματική σχέση και είναι βέβαιο ότι ο κόουτς των Ερυθρολεύκων θα νιώσει λίγο ξεχωριστά απόψε στο ΣΕΦ στην κόντρα με την ομάδα της καρδιάς του (22.00 – Novasports 3).

«Ημουν 9 χρόνια συνολικά εκεί και αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι στην καριέρα μου. Ουσιαστικά είναι επίσημα ένα κομμάτι της ζωής μου. Ομως έχω μάθει να είμαι 100% αφοσιωμένος στην ομάδα όπου εργάζομαι και έτσι πρέπει να κάνεις πάντα, να είσαι ερωτευμένος με την ομάδα σου, που τώρα είναι ο Ολυμπιακός και μόνο αυτόν σκέφτομαι» τόνισε για αυτή τη σχέση ο Ντέιβιντ Μπλατ που πέρυσι έμεινε τελικά στην Νταρουσάφακα και απαρνήθηκε τη μεγάλη επιστροφή.

Στην ομάδα από την οποία ξεκίνησε ως συνεργάτης ενός πρώην προπονητή του Ολυμπιακού, του Πίνι Γκέρσον, αλλά έφτασε να γίνει και πρώτος προπονητής σε δύο διαφορετικές περιόδους, και μάλιστα στη δεύτερη έγραψε το μεγαλύτερο έπος στην ιστορία του συλλόγου το 2014 όταν πήγε ως το γκραν αουτσάιντερ στο φάιναλ φορ του Μιλάνου και «καθάρισε» ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον ημιτελικό και Ρεάλ Μαδρίτης στον τελικό παίρνοντας την κούπα. Πρωταθλητής Ευρώπης είχε στεφθεί και το 2001 στη μοναδική Σουπρολίγκα στο Παρίσι κόντρα στον Παναθηναϊκό, αλλά χεντ κόουτς τότε ήταν ο Πίνι όπως και το 2004 στον άλλο τίτλο της Ευρωλίγκας της Μακάμπι στο Τελ Αβίβ.

«Εχω συνηθίσει»

«Εχω βρεθεί στο παρελθόν αντίπαλος με τη Μακάμπι. Αρκετά παιχνίδια φιλικά και επίσημα και πλέον είμαι συνηθισμένος. Ελπίζουμε να ανταποκριθούμε σωστά μετά την ήττα από την Αρμάνι και να παίξουμε όπως στα δύο πρώτα ματς. Η Μακάμπι έχει πολύ δυνατή και αθλητική ομάδα. Μεγάλα μεγέθη και σημαντικό βάθος στο ρόστερ. Γνωρίζω την ομάδα και τους παίκτες πολλά χρόνια. Θα είναι ένα δύσκολο match up, πρέπει να είμαστε καλοί σε όλες τις παραμέτρους για να κερδίσουμε» τόνισε ο τεχνικός του Ολυμπιακού που λατρεύει την αρχαία Ελλάδα και τη μυθολογία μας, ενώ αγαπημένος του ήρωας είναι ο Αχιλλέας (μιας και αυτός σταμάτησε το μπάσκετ από τραυματισμό στον αχίλλειο τένοντα!).

Χθες λοιπόν θυμήθηκε τα ομηρικά έπη, όταν τον ρώτησαν για την επικείμενη απουσία (σύμφωνα με τους Ισραηλινούς) του Γουίλμπεκιν από το αποψινό παιχνίδι:

«Υπάρχει μια ελληνική παροιμία από την “Ιλιάδα” που λέει “Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας”. Πρέπει να ακούμε από ποιον προέρχεται μια είδηση, από αυτόν εξαρτάται. Δεν δίνω λοιπόν σημασία. Οποιος και να έρθει, θα παίξουμε το καλύτερο δυνατό που μπορούμε κόντρα σε μια πολύ ισχυρή επιθετικά ομάδα» τόνισε χαρακτηριστικά, ενώ δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η πιο άσχημη εμφάνιση της σεζόν έγινε μπροστά στο κοινό της ομάδας κόντρα στην Αρμάνι.

«Κουραστήκαμε»

«Είμαι απογοητευμένος που δεν κάναμε μια καλύτερη εμφάνιση για τον κόσμο. Εξαντλήσαμε την ενέργειά μας έπειτα από δυόμισι περιόδους. Δεν έγινε από έλλειψη διάθεσης αλλά λόγω κούρασης. Είχαμε πολλά λάθη. Ο αντίπαλος σούταρε καλύτερα από εμάς. Θέλουμε να κάνουμε χαρούμενο τον κόσμο και να δίνουμε πάντα τον καλύτερο εαυτό μας» είπε.

Από τη μεριά του ο Γιάνις Τίμα τόνισε ότι θα είναι ένα δύσκολο παιχνίδι και υπογράμμισε ότι η ομάδα θα πρέπει να διορθώσει τα λάθη που έκανε στον αγώνα με την Αρμάνι, μόνο που για να έχουν βάση τα λόγια του θα πρέπει και αυτός να ανεβάσει την απόδοσή του και στην άμυνα (κυρίως) και στην επίθεση.

Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει την ομάδα και εξέφρασε την ελπίδα να μην τον απογοητεύσουν.

«Οφείλουμε να παίξουμε καλύτερα σε έναν αγώνα που ξέρουμε ότι θα είναι δύσκολος για μας. Χάσαμε στο προηγούμενο παιχνίδι και θα πρέπει να διορθώσουμε αυτή την ήττα και να ανακάμψουμε. Από την άλλη, έχουμε μεγάλο κίνητρο ύστερα από αυτή την ήττα.

Ανυπομονώ όπως όλοι για αυτόν τον αγώνα και θέλουμε τη νίκη, αλλά θα πρέπει να κάνουμε το παιχνίδι μας» τόνισε ο λετονός φόργουορντ που θεωρεί πλεονέκτημα το γεγονός ότι το παιχνίδι της Μακάμπι έχει πολλές ομοιότητες με αυτό της Αρμάνι Μιλάνο.

«Το καλό είναι ότι το ματς με την Αρμάνι δεν ήταν πριν από καιρό. Η προετοιμασία μας ώς έναν βαθμό θα είναι παρόμοια. Πρέπει να φτιάξουμε όσα δεν κάναμε σωστά και όλα θα πάνε καλά. Θέλουμε και τον κόσμο μας δίπλα και ελπίζω να μας στηρίξουν και να μην τους απογοητεύσουμε αυτή τη φορά».