Δεν θα ήταν διαφορετικό ούτως ή άλλως. Ανεξαρτήτως του background. Για τον Ολυμπιακό από τη βραδιά της κλήρωσης των ομίλων του Γιουρόπα Λιγκ κάθε σενάριο πρόκρισης χτίστηκε πάνω σε ένα δεδομένο. Στους έξι βαθμούς που μπορούν να αποφέρουν οι δύο αναμετρήσεις με την Ντουντελάνζ. Η αποψινή (19.55) στο Λουξεμβούργο, αλλά και εκείνη που ακολουθεί στο Γεώργιος Καραϊσκάκης σε δύο εβδομάδες (8/11).

Είτε λοιπόν οι Ερυθρόλευκοι προέρχονταν από ένα καλό σερί αποτελεσμάτων, είτε όχι, η βάση της κουβέντας δεν θα άλλαζε. Νίκη και μόνο νίκη είναι ο κωδικός της αποστολής με πρώτη στάση στο άγνωστό του Λουξεμβούργο. Ασχέτως αν αυτή τη φορά η νίκη θα φέρει – εάν και εφόσον – και την αλλαγή σελίδας που είναι αναγκαία. «Θέλουμε να επανέλθουμε και να δείξουμε πως είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε αυτή την κατάσταση και να καταλάβουμε ποιον σύλλογο αντιπροσωπεύουμε » παραδέχθηκε ο Πέδρο Μαρτίνς χθες στη συνέντευξη Τύπου (που έγινε σε αυτοσχέδια σκηνή με πλαστικές τέντες, στον περιβάλλοντα χώρο του Ζοσί Μπαρτέλ).

Εμπιστοσύνη

Ο Πορτογάλος φρόντισε να στείλει μήνυμα εμπιστοσύνης στους ποδοσφαιριστές του αλλά και για τη δουλειά που γίνεται από το καλοκαίρι. Τη δουλειά για την… ολική επαναφορά: «Αυτή η ομάδα από την αρχή της χρονιάς έχει δουλέψει πάρα πολύ, έχει πολύ καλούς παίκτες και έχουν δεσμευθεί να πάρουν τίτλους. Είμαι περήφανος για την ομάδα μου, είναι η καλύτερη που είχα ποτέ» υποστήριξε προτού ερωτηθεί για το περίφημο ritiro των 36 ωρών. Το διάστημα από τα ξημερώματα της Δευτέρας ώς το μεσημέρι της Τρίτης, που το τεχνικό τιμ και οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού έμειναν «κλειδωμένοι» στον Ρέντη. «Ηταν μια διαφορετική προετοιμασία. Περάσαμε τον περισσότερο χρόνο μας στο προπονητικό κέντρο για να δούμε τους ψυχολογικούς παράγοντες της προετοιμασίας. Να καθίσουμε και να σκεφτούμε γιατί δεν ήμασταν ο εαυτός μας. Να σκεφτούμε τι είναι αυτό που έφταιξε και να προετοιμαστούμε όσο καλύτερα μπορούμε για να αλλάξουμε αυτή την εικόνα. Θέλουμε να είμαστε πανέτοιμοι, γιατί αύριο (σήμερα) αντιμετωπίζουμε έναν δύσκολο αντίπαλο. Και θέλουμε να είμαστε καλά προετοιμασμένοι κυρίως στον τομέα της νοοτροπίας. Το τελευταίο παιχνίδι μας άφησε πικρή γεύση, γιατί δεν ήμασταν ο εαυτός μας. Είμαι σίγουρος ότι έχουμε κάνει πολύ καλή δουλειά από την αρχή της χρονιάς. Είμαι σίγουρος ότι θα βγούμε από αυτή την κατάσταση. Είμαστε αφοσιωμένοι στο έργο μας και είμαστε σίγουροι ότι θα επιστρέψουμε στα θετικά αποτελέσματα».

«Είμαστε νέα ομάδα»

Ο Μαρτίνς ήταν το πρόσωπο της ημέρας χθες στο Λουξεμβούργο. Και ο Πορτογάλος πραγματικά στη συνέντευξη Τύπου έδειξε έτοιμος να απαντήσει σε όλα με ειλικρίνεια. «Δεν ψάχνω για δικαιολογίες. Είμαστε μία νέα ομάδα με νέα πρόσωπα. Πάντα μετά τις εθνικές ομάδες είναι δύσκολο να επιστρέψουν οι παίκτες στην προηγούμενη εικόνα που είχαν. Παρότι κάναμε με τον ΟΦΗ ένα άσχημο ημίχρονο, η ομάδα το αντιμετώπισε με αυτοθυσία και τα έδωσε όλα». Στο ίδιο πνεύμα και ο Παπέ Σισέ. Ο σενεγαλέζος αμυντικός, που υποστήριξε ότι το ritiro έκανε καλό σε όλους. «Το ότι μείναμε στον Ρέντη μάς έδωσε την ευκαιρία να ενωθούμε ακόμα πιο πολύ. Ηταν μια κακιά στιγμή (η ήττα από τον ΟΦΗ), πρέπει να το ξεπεράσουμε και να γυρίσουμε στα θετικά αποτελέσματα. Πάντα ο στόχος μας είναι οι βαθμοί. Πρέπει να δείξουμε ότι καταλάβαμε τι συνέβη στον Ολυμπιακό και θα πρέπει να το αλλάξουμε».

Αποδείξεις

Η βραδιά λοιπόν απόψε στο Λουξεμβούργο είναι πια και των αποδείξεων. Η Ντουντελάνζ όμως δεν είναι τόσο εύκολη αντίπαλος όσο υποθέτει κανείς σκεπτόμενος την… καταγωγή της. Το καλοκαίρι απέκλεισε ομάδες όπως η Κλουζ και η Λέγκια Βαρσοβίας στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ, ενώ στο προηγούμενο εντός έδρας ματς για τους ομίλους έβαλε δύσκολα στη Μίλαν (0-1). «Αξίζει τον σεβασμό όλων. Εχει δείξει ότι είναι καλή ομάδα. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμήσουμε την Ντουντελάνζ» συμπλήρωσε επ’ αυτού ο Μαρτίνς. Οι Ερυθρόλευκοι, όπως από χθες αναφέραμε, ετοιμάζονται να παρουσιάσουν μια πολύ διαφορετική εντεκάδα σε σχέση με το ματς της Κυριακής.

Και στην αντίπερα όχθη; Προφανώς υπάρχει σεβασμός. Υπάρχει όμως και κίνητρο για την Ντουντελάνζ. Το κίνητρο για ένα καλό αποτέλεσμα που θα αποτελέσει το κερασάκι σε αυτή την παρθενική συμμετοχή σε φάση ομίλων μιας ευρωπαϊκής διοργάνωσης. «Ο Ολυμπιακός παραμένει πάντα πολύ δυνατός. Ισως όμως εμείς έχουμε την ευκαιρία μας σε αυτό το ματς. Είμαστε μια ομάδα που μπορεί να παράγει φάσεις, να κάνει παιχνίδι. Ακόμα και σε αυτό το επίπεδο. Δεν θα ήταν ευχάριστο να τερματίσουμε χωρίς βαθμό», τόνισε ο Ζόναταν Ζουμπέρ. Ο 39χρονος διεθνής γκολκίπερ από το Λουξεμβούργο, που αποτελεί το «αιώνιο σύμβολο» της Ντουντελάνζ!