Στη σημερινή Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να σφυριχθεί η λήξη της θητείας του Μίχαελ Σκίμπε στην εθνική μας ομάδα και μετά απλά θα παιχθούν οι… καθυστερήσεις, προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή για τη λύση ενός συμβολαίου που προβλέπει (τουλάχιστον στα χαρτιά) αποζημίωση κοντά στο μισό εκατομμύριο ευρώ.

Η απόφαση είναι ειλημμένη, απλώς θα πρέπει να επισημοποιηθεί και αυτό θα γίνει μόλις τα βρουν οι δύο πλευρές στο θέμα της αποζημίωσης, καθώς η ΕΠΟ πιέζει για σαφώς μικρότερο ποσό, για το συμβόλαιο που κανονικά έληγε στο τέλος των προκριματικών για το Euro 2020, δηλαδή σε έναν χρόνο από τώρα.

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ Βαγγέλης Γραμμένος, που έχει και προσωπική σχέση με τον γερμανό τεχνικό δεν ήθελε ο Σκίμπε να μάθει κάτι μέσω της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής. Ετσι, την Τρίτη και πριν από το παιχνίδι της ΑΕΚ απέναντι στην Μπάγερν για το Τσάμπιονς Λιγκ, τα είπαν για το συγκεκριμένο θέμα. Μάλιστα, όσοι είδαν τον γερμανό τεχνικό στις εξέδρες αντιλήφθηκαν έναν προβληματισμό, χωρίς όμως να καταφέρουν να μάθουν περισσότερα.

Στην πρώτη τους – από κοντά – συνομιλία μετά το παιχνίδι με τη Φινλανδία και την ήττα (2-0) που συνοδεύτηκε από τραγική εμφάνιση, ο ισχυρός άνδρας της ομοσπονδίας ενημέρωσε τον γερμανό τεχνικό για τις προθέσεις της ΕΠΟ να τελειώσει η συνεργασία τους και πλέον απομένει να ανακοινωθεί και επίσημα το διαζύγιο.

Σήμερα στη Θεσσαλονίκη τα σπουδαία λοιπόν, με τους ανθρώπους της ομοσπονδίας να τηρούν τακτική… σφίγγας και να αναφέρουν ότι οποιεσδήποτε διευκρινίσεις θα δοθούν, εάν και εφόσον, μετά το τέλος της σημερινής συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής.

Τρία χρόνια πριν

Τέτοια εποχή, πριν από τρία χρόνια, ήταν που αναλάμβανε την εθνική μας ομάδα ο γερμανός τεχνικός με την ελπίδα να της ξαναδώσει τη χαμένη της αίγλη μετά την τραγική εικόνα – επί Κλάουντιο Ρανιέρι – στα προκριματικά του Euro 2016, όπου όχι μόνο δεν πήρε μια από τις πρώτες τρεις προνομιούχες θέσεις του ομίλου, αλλά έμεινε τελευταία κάτω και από τα Νησιά Φερόες, από τα οποία έχασε μέσα – έξω (εκτός με προπονητή πλέον τον Σέρχιο Μαρκαριάν)!

Αν και ξεκίνησε με φιλική ήττα από το Λουξεμβούργο, η παρουσία στον όμιλο των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2018, όπου η Εθνική έμεινε αήττητη εκτός έδρας, γέννησε ελπίδες, μένοντας δεύτερη πίσω μόνο από την ομάδα-έκπληξη του Μουντιάλ (3η θέση), το Βέλγιο.

Στα μπαράζ πρόκρισης όμως είχαμε μια τραγική εμφάνιση και βαριά ήττα (4-1) από τη μετέπειτα φιναλίστ της διοργάνωσης Κροατία και φυσικά αποκλειστήκαμε. Ομως οι πρώτες εμφανίσεις του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος στο νεοσύστατο Nations League ήταν για κλάματα και έτσι οδηγηθήκαμε στο φινάλε, με τον Σκίμπε να έχει ρεκόρ 11 νίκες, 5 ισοπαλίες και 11 ήττες σε 27 αγώνες.

Κόντρα στη Φινλανδία (15 Νοεμβρίου) και την Εσθονία (18 Νοεμβρίου), στα δύο τελευταία παιχνίδια μας στο Nations League που θα γίνουν στο ΟΑΚΑ, στον πάγκο θα είναι υπηρεσιακός τεχνικός ίσως και ο εκ των συνεργατών του Κώστας Τσάνας, ενώ πλέον στην έναρξη των προκριματικών του Euro 2020 θα έχει αναλάβει ο διάδοχός του, που παίζει πολύ πλέον να είναι και Ελληνας, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι θα είναι ο Αγγελος Αναστασιάδης, που ίσως να έχει άλλο ρόλο στην Εθνική. Πάντως, ακόμα ένα όνομα που έχει ακουστεί είναι αυτό του Γιάννη Αναστασίου.

Περί αποζημίωσης

Επειδή είχε υπάρξει αρκετή κουβέντα για το αν έχει ή όχι αποζημίωση ο Μίχαελ Σκίμπε, το δεδομένο από την αρχή ήταν πως υπήρχε κανονικά ο όρος περί αποζημίωσης στο συμβόλαιό του σε περίπτωση που λυνόταν νωρίτερα.