Σε επιφυλακή βρίσκονται οι Αρχές ασφαλείας στις ΗΠΑ μετά τους εκρηκτικούς μηχανισμους που εστάλησαν χθες στο γραφείο του πρώην προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, της πρώην υπουργού Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον, της βουλευτού της Καλιφόρνια Μαξίνι Ουότερς, του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Ερικ Χόλντερ, καθώς και στα γραφεία του CNN, με παραλήπτη όμως τον πρώην διευθυντή της CIA Τζον Μπρέναν, που πάντως εργάζεται σε άλλο δίκτυο. Η αστυνομία εκκένωσε το κτίριο του CNN προληπτικά και κάλεσε τους πολίτες να αναζητήσουν ασφαλές καταφύγιο σε κλειστούς χώρους και να παραμείνουν εκεί μέχρι νεωτέρας.

Η αστυνομία της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε πως στο κτίριο της εταιρείας Time Warner στο πακέτο μαζί με τον εκρηκτικό μηχανισμό βρέθηκε και ένας φάκελος με λευκή σκόνη, ενώ όπως δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο, αυξήθηκε ο βαθμός επιφυλακής. Τα ύποπτα δέματα απομακρύνθηκαν με ασφάλεια από το κτίριο. Οπως περιέγραψαν αστυνομικοί, οι μηχανισμοί ήταν μέσα σε μεταλικούς σωλήνες που είχαν τοποθετηθεί σε καφέ φακέλους, ενώ οι διευθύνσεις είχαν τυπωθεί σε αυτοκόλλητα. Οι ειδικοί θεωρούν τους μηχανισμούς προχειροφτιαγμένους, όμως εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να εκραγούν και να προκαλέσουν τραυματισμούς.

Οι αναλυτές σχολιάζουν ότι όλοι οι στόχοι ανήκαν στο Δημοκρατικό Κόμμα. Οι χθεσινοί εκρηκτικοί μηχανισμοί στάλθηκαν δύο ημέρες μετά τον εντοπισμό παρόμοιου εκρηκτικού μηχανισμού στο γραμματοκιβώτιο του μεγιστάνα Τζορτζ Σόρος, ο οποίος είναι χρηματοδότης του Δημοκρατικού Κόμματος και αποτελεί συχνά στόχο επικρίσεων από ακροδεξιές ομάδες. «Παρ’ ότι η ευθύνη βρίσκεται στα άτομα που έστειλαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς, θεωρώ ότι συνδέονται με την πολιτική δαιμονοποίηση που πλήττει τη χώρα μας σήμερα» έγραψε ο γιος του Σόρος, Αλεξάντερ, υπονοώντας τη ρητορική μίσους που συχνά χρησιμοποιεί ο πρόεδρος Τραμπ.

Η αστυνομία πάντως θεωρεί πως το ίδιο άτομο ή η ίδια ομάδα ευθύνεται για όλα τα πακέτα. Για προληπτικούς λόγους ελήφθησαν πρόσθετα μέτρα ασφαλείας χθες σε όλα τα γραφεία Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη Νέα Υόρκη, ενώ ενισχύθηκαν και οι περιπολίες πεζών αστυνομικών. «Αυτό που είδαμε σήμερα ήταν μια προσπάθεια τρομοκράτησης. Πρόκειται ξεκάθαρα για τρομοκρατικές πράξεις, με στόχο να υπονομεύσουν τον ελεύθερο Τύπο και τους ηγέτες της χώρας» τόνισε ο δήμαρχος Ντε Μπλάζιο. Κι έστειλε και αυτός ένα έμμεσο μήνυμα στον πρόεδρο Τραμπ και σε όλους τους αιρετούς αξιωματούχους: «Μην ενθαρρύνετε τη βία, μην ενθαρρύνετε το μίσος, μην ενθαρρύνετε επιθέσεις σε δημοσιογράφους. Δυστυχώς η ατμόσφαιρα του μίσους συμβάλλει στην επιλογές που κάνουν άνθρωποι προς τη βία».

«Είμαστε καλά χάρη στους ανθρώπους της Μυστικής Υπηρεσίας που εντόπισαν το πακέτο του οποίου ήμασταν παραλήπτες, πολύ πριν φτάσει στο σπίτι μας» δήλωσε η Χίλαρι Κλίντον από τη Φλόριντα. «Είμαστε πάντα ευγνώμονες στη Μυστική Υπηρεσία και σήμερα περισσότερο από ποτέ. Είναι όμως μια ανησυχητική εποχή» πρόσθεσε.

Αξιωματούχος δήλωσε ότι τα πακέτα είχαν πάνω ως διεύθυνση αποστολέα εκείνη της Δημοκρατικής βουλευτού της Φλόριντα Ντέμπι Γουάσερμαν, τα γραφεία της οποία επίσης εκκενώθηκαν, καθώς δεν θεωρείται ότι έχει κάποια σχέση με τα πακέτα. Η Γουάσερμαν είναι πρώην πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής του Δημοκρατικού Κόμματος.

«Η πολιτική βία δεν έχει θέση στις ΗΠΑ»

Ολοι οι χθεσινοί παραλήπτες των δεμάτων ανήκαν στο Δημοκρατικό κόμμα. Για «ενέργειες εσωτερικής τρομοκρατίας» έκανε λόγο ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου για το Κογκρέσο. «Η πολιτική βία δεν έχει θέση στις ΗΠΑ», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.