Η τριανδρία την οποία αποτελούν ο ευρωσκεπτικιστής Κόντε, ο ακροδεξιός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και ο «αντισυστημικός» Λουίτζι ντι Μάιο έχει εκφράσει επανειλημμένως επιθυμία για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Μόσχα. Ο Κόντε ζήτησε και χθες αυτό που έχει επανειλημμένως αξιώσει τόσο ο ίδιος όσο και ο Σαλβίνι: την άρση των κυρώσεων που επέβαλε εις βάρος της η ΕΕ μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, το 2014. Ως «οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική τρέλα» περιέγραψε τις επίμαχες κυρώσεις την περασμένη εβδομάδα, και πάλι από τη Μόσχα, ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών. Από τη Μόσχα, επίσης, ο Σαλβίνι είχε ξεκαθαρίσει τον Ιούλιο την πρόθεσή του να βάλει τέλος στις κυρώσεις «πριν από το τέλος του χρόνου». «Η Ιταλία είναι η χώρα που έχει υποφέρει περισσότερο από αυτές» είχε διακηρύξει.
Διαβάστε Επίσης
Έντυπη Έκδοση - Κόσμος
Βλαντίμιρ, ti amo!
Επίθεση αγάπης στη Μόσχα από τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε μετά την απόρριψη του προϋπολογισμού της από την Κομισιόν
Κυβέρνηση ευρωπαϊκού κράτους που έχει εμπλακεί σε οικονομικο-πολιτικό μπρα ντε φερ με τις Βρυξέλλες στρέφεται στη Ρωσία για στήριξη: η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται ποτέ με τον ίδιο τρόπο αλλά η επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζιουζέπε Κόντε στη Μόσχα και η τρίωρη συνάντησή του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, μόλις μία ημέρα μετά την (καινοφανή) απόρριψη του προϋπολογισμού της χώρας του από την Κομισιόν, όλο και κάποιες μνήμες ξυπνάει στην Ελλάδα. Τον τόνο της συζήτησης με τον ρώσο πρόεδρο τον έδωσε σε κάθε περίπτωση ο Κόντε από την αρχή: «Η επιθυμία μου είναι η εξής: θα ήθελα πολύ να επισκεφθείτε την Ιταλία στο εγγύς μέλλον. Εχει περάσει πολύς καιρός από την τελευταία σας επίσκεψη. Δεν θα ήθελα να νομίσει ο ιταλικός λαός πως δεν του δίνετε τη δέουσα προσοχή».
Με την παραδοσιακή πολιτική βάση της Λέγκας να διατηρεί στενούς δεσμούς με τις εξαγωγικές επιχειρήσεις στον ευκατάστατο ιταλικό Βορρά, ο ηγέτης της επιμένει πως οι κυρώσεις πλήττουν δυσανάλογα τις ιταλικές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στον αγροτικό τομέα. Και είναι ένας από τους πολλούς ευρωπαίους λαϊκιστές που εκφράζει ανοιχτά τον θαυμασμό του για τον Πούτιν. Οσο για τον Κόντε, αυτός έκανε τη Δευτέρα ένα βήμα πιο πέρα, παίρνοντας θέση υπέρ τής εκ νέου διεύρυνσης της G7 σε G8 με επάνοδο της Ρωσίας. «Ενας από τους στόχους της επίσκεψής μου είναι να δούμε πώς θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε το δυναμικό των σχέσεων μας» είπε χθες στον ρώσο πρόεδρο. Είχε προηγηθεί συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Ντιμίτρι Μεντβέντεφ, αλλά και συνάντηση ιταλών και ρώσων επιχειρηματιών στη Μόσχα – κατά την οποία ο Κόντε εξήρε τη «σταθερότητα» της ιταλικής οικονομίας. Ρώσος πρόεδρος και ιταλός πρωθυπουργός συμφώνησαν να αναβιώσουν μια παλιά ιδέα, για μία επενδυτική πλατφόρμα που θα βοηθήσει στη δραστηριοποίηση ιταλικών επιχειρήσεων στη Ρωσία.
Η Ιταλία έχει μακρά παράδοση ρωσόφιλων κυβερνήσεων. Η διαφορά που βλέπουν τώρα οι παρατηρητές, είναι πως η σημερινή, λαϊκιστική κυβέρνηση έχει δείξει μεγαλύτερη βούληση να αμφισβητήσει θεσμικούς κανόνες και περιορισμούς -όπως αποδεικνύει η κόντρα με την ΕΕ για τα σχέδια δαπανών της. «Οχι μόνο δεν θα αλλάξουμε ούτε κόμμα, αλλά αν συνεχίσουν να χτυπάνε στην τύχη, θα με κάνουν να θέλω να δώσω περισσότερα χρήματα στους Ιταλούς» επέμεινε χθες στην επιθετική ρητορική ο Σαλβίνι.
Τον Ιούνιο, η Ρώμη αξιοποίησε μια ευρωπαϊκή σύνοδο προκειμένου να προτείνει επανάληψη του δανεισμού ρωσικών επιχειρήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης. Η ιδέα έπεσε στο κενό, η Ρώμη επανήλθε όμως μετά το καλοκαίρι με έγγραφο που διένειμε στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Και σύμφωνα με τους «Financial Times», ευρωπαίοι διπλωμάτες περιμένουν κάποια νέα ιταλική πρωτοβουλία για τη Ρωσία στην επόμενη σύνοδο, τον Δεκέμβριο. Οι εταίροι θα κληθούν τότε να επικυρώσουν μια νέα εξάμηνη παράταση των κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας: ο Κόντε αρνήθηκε χθες να διευκρινίσει αν η χώρα του προτίθεται να ασκήσει βέτο.