Αλλεπάλληλες είναι πλέον οι εξελίξεις στην υπόθεση της Folli Follie, ανοίγοντας το σπιράλ των διεκδικήσεων εις βάρος της εταιρείας από επενδυτές και ομολογιούχους που προσπαθούν να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους σε σχέση με τις ζημιές που έχουν υποστεί από το σκάνδαλο που ταλανίζει την εταιρεία.

Την ίδια ώρα, η παράδοση του πορίσματος της ΕΛΤΕ στον οικονομικό εισαγγελέα και όσα διέρρευσαν αναφορικά με τις «περίεργες» οικονομικές συναλλαγές της εταιρείας στην Ασία, επιβεβαιώνοντας και την έκθεση της Alvarez & Marsal, σφίγγουν όλο και περισσότερο τον κλοιό γύρω από τη εταιρεία και τους εμπλεκομένους με αυτήν και μάλιστα ενώ αναζητείται μια χρυσή τομή στις συζητήσεις με τους πιστωτές της και ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης, το οποίο εάν μπορέσει να εφαρμοσθεί, θα της προσφέρει δεύτερη ευκαιρία και ταυτόχρονα τη διάσωσή της, διαφορετικά θα οδηγηθεί στην κατάρρευση.

Χθες δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί, οι θυρίδες και τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα (μετοχές, ομόλογα κ.λπ.) του ορκωτού λογιστή που υπέγραψε τις καταστάσεις της εταιρείας, καθώς και πρώην οικονομικού διευθυντή της θυγατρικής της Folli Follie στο Χονγκ Κονγκ. Τη δέσμευση ζήτησε από το δικαστικό συμβούλιο ο οικονομικός εισαγγελέας Γιάννης Δραγάτσης, ο οποίος διενεργεί την έρευνα για την πολύκροτη υπόθεση. Το βούλευμα στάλθηκε στις τράπεζες και τις χρηματιστηριακές εταιρείες, προκειμένου να προχωρήσουν στις απαιτούμενες ενέργειες για το πάγωμα των λογαριασμών των δυο προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση της Folli Follie. Η δέσμευση ζητήθηκε γιατί, όπως αναφέρει το βούλευμα, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό στέλεχος φέρεται ότι έστελνε «παραποιημένα οικονομικά στοιχεία από την Ασία» και ο ορκωτός λογιστής φέρεται να «τα ενέκρινε».

Η κίνηση αυτή έρχεται ως συνέχεια των δεσμεύσεων των λογαριασμών οκτώ μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Folli Follie, μεταξύ των οποίων και του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, της Αικατερίνης Κουτσολιούτσου και του Γιώργου Κουτσολιούτσου, ο οποίος είναι και σήμερα διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας της FFG.

Και ενώ ο χρόνος πιέζει και οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη 30 Οκτωβρίου Εκτακτη Επαναληπτική Γενική Συνέλευση της εταιρείας, όπως όλα δείχνουν, βαίνει σε ματαίωση καθώς ακόμα δεν έχουν καταρτιστεί οι οικονομικές καταστάσεις του 2017 και δεν είναι σαφές ούτε ποια είναι η εταιρεία που θα πραγματοποιήσει τους ελέγχους αυτούς μετά την αποχώρηση της ΕΥ, αλλά ούτε και πότε θα τους παραδώσει.

 

ΑΠΑΙΤΗΤΕΣ ΟΙ ΟΦΕΙΛΕΣ. Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών την περασμένη Δευτέρα, η οποία απέρριψε την αίτηση της FFG για τη λήψη προληπτικών μέτρων προστασίας από τους πιστωτές της, αλλά και η συντηρητική κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας και πέντε μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της για λογαριασμό τριών επενδυτών και μιας εταιρείας, δρομολόγησαν εξελίξεις και οδήγησαν σε καθεστώς χρεοκοπίας και τυπικά δύο ομόλογα 249,5 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ελβετικών φράγκων της FFG, ενώ κατέστη άμεσα απαιτητή και οφειλή ύψους 31 εκατ. ευρώ προς τη Schuldschein SA που έχει εκδώσει ο όμιλος Folli Follie.

Οι εξελίξεις αυτές άνοιξαν επίσης τον δρόμο για την κατάθεση ακόμη μεγαλύτερου αριθμού αιτήσεων διεκδίκησης αποζημιώσεων από πιστωτές και ομολογιούχους της εταιρείας, κάτι για το οποίο ήδη η Ενωση Ελλήνων Επενδυτών έχει εκφράσει την πρόθεσή της από τα μέσα Οκτωβρίου.

Υπό το ασφυκτικό αυτό πλαίσιο η διοίκηση της Folli Follie ενημέρωσε τις χρηματιστηριακές Αρχές ότι συνεχίζει τις συζητήσεις με τους δανειστές μετά την άρση των προληπτικών μέτρων προστασίας με στόχο την εξεύρεση λύσης. Η FF Group, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της, «βρίσκεται σε συζητήσεις με τους δανειστές για την εκπόνηση ενός νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης. Ταυτόχρονα, διεξάγονται διαβουλεύσεις με επενδυτές και πιστωτές και για την παροχή επιπρόσθετης ρευστότητας σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, αλλά και για τη συμμετοχή τους στη μακροπρόθεσμη λύση αναχρηματοδότησης» ανέφερε η ανακοίνωση της εταιρείας.

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ. Η προσπάθεια εκπόνησης ενός αποτελεσματικού σχεδίου αναδιάρθρωσης της Folli Follie Group, ώστε να παραμείνει βιώσιμη, συνεχίζεται, με την εταιρεία Deloitte να έχει αναλάβει τη εκπόνησή του. Η διοίκηση της εταιρείας, ταυτόχρονα, συνεχίζει τις επαφές με επενδυτές αλλά και τις πιστώτριες τράπεζες, με σκοπό την εξασφάλιση επιπρόσθετης ρευστότητας σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκεται και η συμμετοχή των τραπεζών στο σχέδιο για να εξευρεθεί ένα μακροπρόθεσμο πλάνο αναχρηματοδότησης της FFG. Το κλειδί όμως για το μέλλον της εταιρείας κρατούν οι ομολογιούχοι, αφού για να προχωρήσει το οποιοδήποτε σχέδιο αναδιάρθρωσης είναι επιτακτική η ανάγκη να υπάρξει συμφωνία σε τουλάχιστον 60% των ομολογιούχων και πιστωτών της FFG. Ωστόσο οι εξελίξεις στο δικαστικό μέτωπο βάζουν εμπόδια, καθώς η απόρριψη από το Μονομελές Πρωτοδικείο της αίτησης υπαγωγής στον Πτωχευτικό Κώδικα και λήψης προστατευτικών μέτρων πυροδοτεί νομικές ενέργειες για διεκδικήσεις αποζημιώσεων που μπορεί να οδηγήσουν την εταιρεία ακόμα και σε χρεοκοπία, αν σύντομα δεν προκύψει συμφωνία με τους πιστωτές και τους ομολογιούχους.