Ούτε αλλάζουμε τον προϋπολογισμό ούτε βγαίνουμε από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ενωση. Το μήνυμα αυτό έστειλε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο στις Βρυξέλλες και στις αγορές που αναζητούν σημείο ισορροπίας μετά τις έντονες διακυμάνσεις των τελευταίων ημερών. Το θέμα της Ιταλίας απασχολεί τους ηγέτες της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τους ιταλούς τραπεζίτες και καταθέτες και τους επενδυτές μετοχών και ομολόγων καθώς αναζητείται λύση μέχρι το πρώτο μισό του Νοεμβρίου μετά την απόφαση της Κομισιόν να ζητήσει από τη Ρώμη να προχωρήσει σε αναθεώρηση του προϋπολογισμού ώστε να μειωθεί το υπέρογκο χρέος.
ΤΟ ΣΗΜΑ. Η ΕΚΤ από την πλευρά της παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, αλλά δεν δείχνει διατεθειμένη ούτε αυτή να υποχωρήσει. Στη συνάντηση του Διοικητικού της Συμβουλίου διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια δανεισμού και εξακολούθησε να δίνει σήμα ότι η ποσοτική χαλάρωση θα τερματιστεί στο τέλος του έτους, όπως είχε προγραμματιστεί εδώ και μήνες. Από τα μέσα του 2019 και μετά είναι πιθανό να αυξηθούν και τα επιτόκια. Ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι μάλιστα έχει πει ότι καμία χώρα που δεν τηρεί τους κανονισμούς της ΕΕ δεν μπορεί να περιμένει τη βοήθεια της ΕΚΤ.
Μέχρι τώρα ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Ντι Μάιο και ο εταίρος του στην κυβέρνηση συνασπισμού, ο έτερος αντιπρόεδρος και επικεφαλής της Λίγκας Ματέο Σαλβίνι, έχουν κρατήσει σκληρή στάση.
Ο Ντι Μάιο παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά αυτό το διάστημα το τραπεζικό σύστημα της χώρας, το οποίο δέχεται πιέσεις από την άνοδο των επιτοκίων 10ετών κρατικών ομολόγων που έχουν ξεπεράσει το 3,50%. Ομως δεν δείχνει διατεθειμένος, προς το παρόν τουλάχιστον, να κάνει παραχωρήσεις. «Οι αγορές δεν ανησυχούν μήπως η Ιταλία δεν ακολουθήσει τους κανονισμούς της ΕΕ για τον προϋπολογισμό. Οι επενδυτές ανησυχούν για τις ψεύτικες ιστορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Ιταλία θέλει να αποχωρήσει από το ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ενωση» είπε.
Η ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ. Οι αγορές έχουν αντιδράσει αρνητικά στην κατάθεση του προϋπολογισμού που περιλαμβάνει έλλειμμα 2,4% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ. Τα επιτόκια των ομολόγων της Ιταλίας έχουν βρεθεί σε υψηλά τετραετίας. Επίσης η κόντρα της Ρώμης με την ΕΕ έχει εντείνει τις ανησυχίες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που παρουσιάζουν συνεχείς και μεγάλες διακυμάνσεις λόγω των πρόσφατων πιέσεων στις κεφαλαιαγορές των ΗΠΑ.  Η πρόκληση για τις τράπεζες της Ιταλίας είναι ότι έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους πολλά κρατικά ομόλογα της χώρας, η αξία των οποίων πέφτει, και αυτό δυσχεραίνει την κεφαλαιακή τους θέση. Δημιουργεί προβλήματα μεταξύ άλλων στην προσπάθεια πώλησης κόκκινων δανείων που έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, αλλά δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.