Πότε απογειωθήκατε;

Οταν ιδρύθηκε η εταιρεία μου Diego Dolcini, το 1993. Φέτος γιορτάζω τα 25 χρόνια των δικών μου δημιουργιών με ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ που παρουσίασα στο Παρίσι, τον περασμένο Ιούλιο, στην εβδομάδα υψηλής ραπτικής. Ηταν πέντε ζευγάρια παπούτσια με κρυστάλλινα τακούνια. Το Crystal Couture, όπως το ονόμασα, βασίστηκε σε σχέδια από τον γαλλικό οίκο κρυστάλλων Baccarat. Πρόκειται να τα παρουσιάσω και στην Αθήνα μαζί με μια επιλογή από το αρχείο των συλλογών μου.

Νιώθετε νοσταλγία για τη δεκαετία του ’90 ως την εποχή της µοντέρνας κομψότητας;

Νομίζω ότι ειδικά για το σύστημα της μόδας πρέπει να βλέπεις μπροστά και να εξελίσσεσαι. Αλλά κάποιες φορές οι τάσεις από το παρελθόν επιστρέφουν. Σχεδίασα ένα ζευγάρι παπούτσια με λουκέτο στα τέλη του ’90. Ηταν η πρώτη φορά που έβγαινε λουκέτο σε σχέδιο παπουτσιών. Εκανα μια σύγχρονη εκδοχή του λουκέτου στη φετινή συλλογή της MSGM. Επομένως, μπορώ και γίνομαι νοσταλγικός αλλά με εξελικτική διάθεση.

Αισθάνεστε ότι ανήκετε σε μια γενιά με την οποία μοιράζεστε κοινά ιδανικά και επιδιώξεις που τα επικοινωνείτε με τις δημιουργίες σας;

Είμαι τμήμα της σύγχρονης πραγματικότητας. Χαίρομαι που συμμετείχα σε πράγματα που σήμερα δεν γίνονται με τον ίδιο τρόπο και απέκτησα αυτήν την εμπειρία. Ταυτόχρονα παρακολουθώ το νέο σύστημα επικοινωνίας της μόδας.

Στον σχεδιασμό παπουτσιών υπάρχει πάντα η έμφαση στο σέξι στυλ και λιγότερο στη λειτουργική φόρμα;

Υπάρχουν ειδικοί οι οποίοι γνωρίζουν να κάνουν πολύ καλά παπούτσια. Υπάρχουν και εταιρείες που κάνουν αξεσουάρ για επιχειρηματικούς λόγους, αλλά δεν έχουν εξειδικευμένες γνώσεις. Αυτό που είναι βέβαιο είναι το εξής: δεν είναι εύκολο να φοράς πολύ ψηλά τακούνια και ταυτόχρονα να αισθάνεσαι άνετα. Αυτός είναι ο ιστορικός συμβιβασμός ανάμεσα στο να είσαι όμορφη και προσιτή… Πάντα σκεφτόμουν τα παπούτσια σαν να έκανα γλυπτά. Το παπούτσι είναι ένα μικρό τρισδιάστατο αντικείμενο, με πλήθος συμβιβασμών ανάμεσα στην αισθητική και τον λειτουργικό σχεδιασμό.

Η στάση του σώματος μπορεί να αλλάξει με ένα ζευγάρι παπούτσια;

Φυσικά! Μπορεί επίσης να αλλάξει η διάθεση, η συμπεριφορά, τα πάντα. Είναι ένα σημαντικό αντικείμενο επιθυμίας και σαγήνης.

Πώς χρησιμοποιείτε τη δημιουργία στη δουλειά σας;

Κοιτάζω διαρκώς γύρω μου. Η τέχνη, το σινεμά, η φύση, οι εμβληματικές γυναίκες της εποχής μας αλλά και του παρελθόντος εμπνέουν τα σχέδιά μου. Δεν ανησυχώ ότι θα εξαντληθεί η έμπνευσή μου. Αυτό που με περιβάλλει θα την τροφοδοτήσει.

Οταν σκέφτοµαι τη µόδα, θεωρώ ότι…

Η μόδα είναι σημαντική γιατί σε βοηθά να διαμορφώσεις τη δική σου αισθητική, δίνοντας χαρακτήρα στην οπτική σου. Αλλά η μόδα δεν είναι το άπαν, καθώς δεν σου δίνει ανθρώπινες αξίες ούτε εκπέμπει βαθύτερο νόημα.

Χρησιμοποιείτε τα social media;

Με δύο διαφορετικούς λογαριασμούς στο Instagram. Στον προσωπικό μου (@MrDiegoDolcini) ανεβάζω καθημερινά στιγμές της καθημερινής μου ζωής από τα σχέδιά μου, τα πάρτι, τα ταξίδια και πόζες με διασημότητες. Στον επαγγελματικό μου λογαριασμό (@DiegoDolcini) υπάρχουν πληροφορίες για τις συλλογές μου και οτιδήποτε γύρω από την επιχείρησή μου.

Η αλήθεια είναι ότι ζω μέσα σε αεροπλάνα, έχοντας πάντα έτοιμες τις αποσκευές μου για ταξίδι. Βρίσκομαι μεταξύ Μιλάνου και Παρισιού, δύο πόλεις που αγαπώ για την ουσία της αισθητικής τους. Στο Μιλάνο είναι το σπίτι μου και το στούντιο όπου δημιουργώ τις συλλογές και τα ειδικά πρότζεκτ. Στο Παρίσι αναζητώ εμπνεύσεις και συναντώ τους φίλους μου.

Ποιο είναι το είδωλό σας στη βιομηχανία του ντιζάιν;

Ο Στιβ Τζομπς, ο ιδρυτής της Apple. Τον θαυμάζω ως οραματιστή με εξαιρετική αίσθηση του ντιζάιν. Τα προϊόντα του, ακόμη και ύστερα από είκοσι χρόνια, δείχνουν μοντέρνα.