Από το χρονοδιάγραμμα της σκοπιανής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών κρέμεται η Αθήνα. Στη Αθήνα γνωρίζουν καλά πως, μολονότι ο Ζόραν Ζάεφ την περασμένη εβδομάδα βρήκε τους οκτώ βουλευτές της αντιπολίτευσης στην πρώτη κρίσιμη ψηφοφορία προκειμένου να προχωρήσει η διαδικασία της τροποποίησης του Συντάγματος, το τοπίο στη γείτονα εξακολουθεί να παραμένει εξαιρετικά θολό.  Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος είχε προβλέψει προ ημερών ότι η υπόθεση του ονοματολογικού θα έχει ξεκαθαρίσει στις αρχές Μαρτίου. Την ίδια ώρα η αρχική εκτίμηση της σκοπιανής πλευράς, μετά το δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου, ήταν πως όλες οι ψηφοφορίες και οι αλλαγές στο Σύνταγμα θα έχουν ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις μήνες, δηλαδή στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου. Ουδείς όμως μπορεί να προδιαγράψει τον ακριβή χρόνο ολοκλήρωσης των διεργασιών στην ΠΓΔΜ με δεδομένο και το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί στη γείτονα με την αντιπολίτευση αλλά και τον σκοπιανό πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ να καταγγέλλουν δωροδοκίες βουλευτών στην πρώτη ψηφοφορία.
Ακριβώς αυτή η ρευστότητα και η ασάφεια προκαλούν πονοκέφαλο στην ελληνική κυβέρνηση. Στην περίπτωση που οι διαδικασίες στα Σκόπια προχωρήσουν ταχύτατα, η συμφωνία θα πρέπει να περάσει στις αρχές του 2019 και από την ελληνική Βουλή. Και τότε ο Πάνος Καμμένος – σύμφωνα τουλάχιστον με όσα έχει επανειλημμένα δηλώσει με υπερπατριωτικό στόμφο – είτε θα την καταψηφίσει είτε δεν θα ψηφίσει καθόλου. Σε μία τέτοια περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίς το… στενό μαρκάρισμα προκειμένου να εξασφαλίσουν τις ψήφους είτε από «αντάρτες» ανελίτες βουλευτές είτε από άλλα κόμματα. Και βέβαια δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια κυβερνητική κρίση ή και το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες αν ο Πάνος Καμμένος αποχωρήσει από την κυβέρνηση.
Αυτόν τον προβληματισμό άλλωστε διατύπωσε προ ημερών και ο Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξή του στην Κρήτη. Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε ότι στις 20/9 βγήκε μια ανακοίνωση ότι ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός Αμυνας συναντήθηκαν και συμφώνησαν πως θα συζητήσουν το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών τον Μάρτιο. Και συμπλήρωσε πως έπειτα απ’ αυτό του δημιουργήθηκαν σοβαρές απορίες. «Δηλαδή, αν οι FYROMίτες τελειώσουν τον Δεκέμβριο, εμείς τι θα κάνουμε εδώ; Δεν μπορεί μια διεθνής συμφωνία να περιμένει για λόγους ενδοκυβερνητικούς ή προβλημάτων του μικρού εταίρου» ανέφερε χαρακτηριστικά εκτοξεύοντας καρφιά στον Πάνο Καμμένο.
Αναβρασμός στα Σκόπια

Στο μεταξύ, στα Σκόπια η πολιτική αντιπαράθεση έχει χτυπήσει κόκκινο, μολονότι ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε και βρήκε από την αντιπολίτευση τους οκτώ βουλευτές που απαιτούνταν για να περάσει η πρώτη ψηφοφορία για τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Ο σκοπιανός πρόεδρος Γκιόργκι Ιβάνοφ, στη γραμμή του VMRO, κατήγγειλε και αυτός ότι βουλευτές της αντιπολίτευσης δωροδοκήθηκαν, σημειώνοντας σε μήνυμά του πως «η ιστορία απεχθάνεται τους δειλούς και όσους δωροδοκούνται». Και για ακόμη μία φορά τάχθηκε ξεκάθαρα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών, τονίζοντας πως στο δημοψήφισμα της 30ής Σεπτεμβρίου οι πολίτες εξέφρασαν την κυρίαρχη βούλησή τους και απέρριψαν τη συμφωνία. «Η Βουλή έπρεπε να το λάβει υπόψη, αλλά η πλειοψηφία των βουλευτών έδρασε ενάντια στη βούληση του λαού». Υπό αυτά τα δεδομένα δεν αποκλείεται ο πρόεδρος των Σκοπίων να επιχειρήσει να δημιουργήσει προσκόμματα στη σκοπιανή κυβέρνηση και στις διαδικασίες για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Παράλληλα, η πρώτη ψηφοφορία στα Σκόπια για τη συμφωνία των Πρεσπών φαίνεται ότι έχει προκαλέσει τριγμούς και στο εσωτερικό του VMRO. Το κόμμα της αντιπολίτευσης αποφάσισε να αποπέμψει τον ξάδελφο του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, Σάσο Μιγιάλκοφ, επειδή φέρεται ότι έπαιξε ρόλο στην υπερψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών από βουλευτές της αντιπολίτευσης.