Μυρίζει μπαρούτι. Και σε κεντρικό και σε περιφερειακό – κυβερνητικό και συριζαϊκό επίπεδο. Και η παραίτηση Νίκου Κοτζιά και όσα εκείνος καταγγέλλει πως ακούστηκαν στο πρόσφατο Υπουργικό Συμβούλιο απλώς φανερώνουν μία μόνον όψη μιας κυβέρνησης όπου ο ένας αδειάζει τον άλλο και απλώς κοιτά τον εαυτό του. Το λέω με αφορμή το χθεσινό άδειασμα του Χρήστου Σπίρτζη στον Νίκο Κοτζιά. Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών όταν ρωτήθηκε (Θέμα fm) αν όντως – όπως κατήγγειλε ο Κοτζιάς – ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει πάρει λεφτά από τον μεγιστάνα Τζορτζ Σόρος, απάντησε πως στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν έχει ακούσει τίποτε τέτοιο.

Ψεκασμοί

Ο Σπίρτζης φρόντισε να κολακεύσει τον Κοτζιά πριν από το χαστούκι – και υποψιάζομαι ότι την ίδια τακτική θα ακολουθήσουν κι άλλοι στο συριζαϊκό στερέωμα: «Δεν υπάρχουν αυτά τα πράγματα. Ο Νίκος Κοτζιάς είναι ένας πνευματικός άνθρωπος, τον αγαπάμε. Δεν θα με βάλετε σε αυτή τη διένεξη. Τον αγαπάω, τον σέβομαι. Δεν έχω ακούσει εγώ τον Καμμένο να λέει τέτοια πράγματα. Υπήρχε πολιτική διαφωνία και υπάρχει με τους ΑΝΕΛ σε σχέση με την ΠΓΔΜ. Εμείς είμαστε περήφανοι για τη συμφωνία», ήταν το σχόλιό του. Για το κλίμα που διαμορφώνεται, να επισημάνω και το χθεσινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» για «ψεκασμένες θεωρίες». Και να θέσω κι εγώ τα δικά μου ερωτήματα: Το «ψεκασμένος» πήγαινε προς Καμμένο ή προς Κοτζιά; Σε πόσο χρόνο λέτε να απαντήσει ο πρώην ΥΠΕΞ στην επιχείρηση «αδειάσματος» που στήνει το Μαξίμου; Και κάτι πιο κρίσιμο: Οι βουλευτές της επιρροής του Πράττω, δηλαδή του Κοτζιά, τι θα πράξουν άραγε; Για όσα είπε ο Κοτζιάς στην Κρήτη, πάντως, η ΝΔ φρόντισε να φθάσει χθες ώς τον Αρειο Πάγο ζητώντας να επιληφθεί η Δικαιοσύνη. Το αίτημα υποβλήθηκε μέσω του Κώστα Καραγκούνη που έφθασε στο Ανώτατο Δικαστήριο με το DVD από την περιλάλητη συνέντευξη του Κοτζιά στα χέρια. Η γαλάζια κίνηση προφανώς εκλαμβάνεται και ως αιχμή για τα αντανακλαστικά της Θέμιδος.

Τρικυμία στο Αιγαίο

Από την άλλη και επειδή σας είπα και για περιφερειακό επίπεδο. Η απλή αναλογική βοηθάει τις μαχαιριές. Προφανώς μιλώ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές όπου και θα κλάψουν μανούλες. Λοιπόν έχουν γίνει χοντροί τσακωμοί για τον υποψήφιο περιφερειάρχη που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ στον Νότιο Αιγαίο. Οι δωδεκανήσιοι βουλευτές θέλουν πάση θυσία να κατέβει ο ροδίτης Νεκτάριος Σαντορινιός. Ο ίδιος ο Σαντορινιός δεν το συζητάει καν. Τα έξοδα για την καμπάνια είναι εξωφρενικά και ο αγώνας ουσιαστικά χαμένος. Και βεβαίως δεν θέλει να αφήσει το υπουργείο (Νησιωτικής Πολιτικής). Πριν από μερικές μέρες, που λέτε, έγινε ένας χοντρός καβγάς στην Κουμουνδούρου. Συνεδρίασαν οι συριζαίοι από το Νότιο Αιγαίο, οι βουλευτές και ο Πάνος Σκουρλέτης. Οι Κυκλαδίτες θέλουν Σαντορινιό. Οι δωδεκανήσιοι συριζαίοι τα έχουν βρει με τον πασοκογενή Μανώλη Γλυνό.

Διεύρυνση γιοκ

Αύριο και μεθαύριο συνεδριάζουν οι Κυκλαδίτες (εννοώ τα απλά μέλη) και μπορεί είτε να υπάρξουν παραιτήσεις, είτε να μη στηρίξουν τον υποψήφιο περιφερειάρχη που θα στηρίξει ο ΣΥΡΙΖΑ! Οι κυκλαδίτες βουλευτές από την άλλη έχουν αποδεχθεί και θα υποστηρίξουν την υποψηφιότητα Γλυνού. Βασιζόμενοι στη διεύρυνση που ευαγγελίζεται ο Τσίπρας. Τις ενστάσεις όμως τις υποκινούν οι 53. Ακόμα και τώρα πολλοί θέλουν να αναγκάσει ο Τσίπρας τον Σαντορινιό. Ανάμεσά τους ο βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης, ο οποίος έχει κόντρα με τον υφυπουργό. Στην Κουμουνδούρου μαθαίνω πως ακούστηκε το εξωφρενικό προς τον Σκουρλέτη: «Οπως ανάγκασε εσένα ο Τσίπρας να γίνεις γραμματέας, έτσι να αναγκάσει και τον Σαντορινιό». Συνοψίζω: οι περισσότεροι βουλευτές θέλουν Γλυνό. Οι 53 έδωσαν γραμμή να κατέβει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτόνομος. Σας είπα, μπαρούτι.