Η Football League ήταν πάντα μια διοργάνωση με αρκετά προβλήματα. Η έλλειψη οικονομικών πόρων, η αδυναμία προσέγγισης χορηγών αλλά και η δυσκολία ανταπόκρισης στις απαιτήσεις του πρωταθλήματος μεσούσης της περιόδου, οδηγούσε σε αποχωρήσεις, με αποτέλεσμα στο τέλος της σεζόν να τερματίζουν λιγότερες ομάδες.

Κι αυτή τη χρονιά η κατάσταση δεν άλλαξε. Οι ομάδες απείλησαν πως δεν θα αρχίσει το πρωτάθλημα αν δεν υπάρξει τηλεοπτική στέγη και χορηγός, ωστόσο, πείστηκαν να αναθεωρήσουν, με τον πρόεδρο της Λίγκας Λεωνίδα Λεουτσάκο να τους τονίζει πως με την έναρξη της διοργάνωσης θα αρχίσουν να έχουν και έσοδα.

Ουσιαστικά το πρωτάθλημα αρχίζει αύριο, ενώ υπήρχαν «ανοιχτά» αρκετά θέματα. Η συμφωνία με την ΕΡΤ ήταν προφορική, η Λίγκα συνέχιζε τις προσπάθειες για ανεύρεση χορηγού, ενώ όλοι περιμένουν να αρχίσουν να παίζουν ποδόσφαιρο ώστε να δημιουργηθούν κάποιες πηγές εσόδων.

«Προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό στο οικονομικό κομμάτι», εξήγησε ο Λεωνίδας Λεουτσάκος. Η Λίγκα έχει ζητήσει βοήθεια και από τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, ενώ κάποιες ομάδες προσπαθούν με τοπικούς χορηγούς να βάλουν κάποια χρήματα στο ταμείο τους. Το ερώτημα πάντως είναι αν θα αντέξουν οι ομάδες έως το τέλος. Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις, έχουν και έξοδα, όπως μετακινήσεις, ξενοδοχεία κ.λπ. Παράλληλα υπάρχουν και οι οικονομικές υποχρεώσεις προς τους ποδοσφαιριστές, τους προπονητές και το υπόλοιπο προσωπικό. Ολα αυτά μπορεί να προκύψουν στην πορεία και φυσικά ελλοχεύει ο κίνδυνος να εμφανιστούν τα γνωστά φαινόμενα των αποχωρήσεων.

Για παράδειγμα, η Σπάρτη απειλείται με οριστική αφαίρεση… 39 βαθμών, αν δεν εξοφλήσει τις επόμενες ημέρες οφειλόμενα σε 13 ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν πέρυσι στην ομάδα! Πρακτικά, όπως έχει αποδειχθεί τα τελευταία χρόνια, η δεύτερη επαγγελματική κατηγορία είναι περισσότερο ένας δρόμος οικονομικής αντοχής, παρά αγωνιστικής.

To Ασφαλιστικό

Ενα ακόμα θέμα που απασχόλησε τη Λίγκα, ήταν το Ασφαλιστικό των ποδοσφαιριστών. Ο ΠΣΑΠ χτύπησε το καμπανάκι απειλώντας με αποχή αν δεν υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη, αλλά ο διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών οδήγησε στην επίλυση του προβλήματος.

Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν σύλλογοι με οργάνωση και κυρίως σωστή διαχείριση, οι οποίοι μπορούν να δώσουν μια πολύ καλή εικόνα, όχι μόνο αγωνιστική, αλλά και διοικητική και οικονομική. Η Football League έχει ανάγκη από νέες ιδέες, ώστε να γίνει σωστή επαγγελματική κατηγορία και να σταματήσει το φαινόμενο των αποχωρήσεων, των προσφυγών και όλων αυτών των καταστάσεων που δημιουργούν αρνητικό κλίμα. Αυτός είναι άλλωστε και ο μοναδικός τρόπος για να γίνει ελκυστικό το προϊόν.

Ο Ηρακλής, που αρχίζει την προσπάθεια επιστροφής στην πρώτη επαγγελματική κατηγορία, έκλεψε την παράσταση στο κομμάτι της επικοινωνίας με τα περίφημα βιντεάκια με τους καναπέδες και το σλόγκαν «φέρε μας έναν καναπέ και παίρνεις διαρκείας». Κίνηση που ασφαλώς ξεφεύγει από τα συνηθισμένα και «προκαλεί» για ανάλογες ιδέες και τους άλλους συλλόγους.

Από αύριο λοιπόν, οι ομάδες θα αρχίσουν την αγωνιστική δράση, ύστερα από μια μεγάλη περίοδο αδράνειας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. «Τρεις μήνες καθόμασταν και τώρα ξαφνικά θα δώσουμε τρία παιχνίδια, δύο στην Κρήτη και ένα στη Θεσσαλονίκη» σχολίασε χαρακτηριστικά ο προπονητής του νεοφώτιστου Αήττητου Σπάτων Σούλης Παπαδόπουλος.

Με μισή προετοιμασία

Στο αγωνιστικό κομμάτι, οι ομάδες θα χρειαστούν ασφαλώς λίγο χρόνο για να αποκτήσουν αγωνιστικό ρυθμό, καθώς όσα φιλικά προετοιμασίας κι αν έδωσαν, είναι πολύ διαφορετικό ένα επίσημο παιχνίδι.

Ο Απόλλων Πόντου για παράδειγμα, επειδή άρχισε αργά την προετοιμασία, δεν έδωσε κανένα φιλικό, αλλά νίκησε και στα δύο παιχνίδια Κυπέλλου, με ΑΟ Καρδίας και Ηρόδοτο. Αντίθετα, υπάρχουν ομάδες που έχουν διψήφιο αριθμό φιλικών, όπως για παράδειγμα ο Βόλος, που έχει 13!

Ασφαλώς τα «βαριά χαρτιά» της Football League είναι οι ομάδες με ιστορία στην πρώτη επαγγελματική κατηγορία, οι οποίες σε πρώτη φάση δείχνουν την απαραίτητη οργάνωση, διοικητική και αγωνιστική, ώστε να δώσουν μάχη για την άνοδο. Ηρακλής, Παναχαϊκή, Δόξα Δράμας, Κέρκυρα, ενώ αίσθηση προκάλεσε η πολύ καλή παρουσία του νεοφώτιστου ΝΠΣ Βόλου στο Κύπελλο.