Πιο προβληματική δεν θα μπορούσε να είναι η θέση της Μέρκελ περιμένοντας τα αποτελέσματα των περιφερειακών εκλογών στην Εσση την Κυριακή. Το δίλημμα της καγκελαρίου είναι: Μπουφιέ ή Σέφερ-Γκίμπελ; Ο 67χρονος χριστιανοδημοκράτης Φόλκερ Μπουφιέ είναι από το 2010 πρωθυπουργός στο ομόσπονδο κρατίδιο της Εσσης στην Κεντρική Γερμανία. Ανήκει στους σημαντικότερους υποστηρικτές της καγκελαρίου και αν ηττηθεί την Κυριακή θα δυσκολέψουν πολύ τα πράγματα και για την επανεκλογή της Μέρκελ στην προεδρία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος τον Δεκέμβριο.

Η Μέρκελ πιστεύει σταθερά ότι πρόεδρος του CDU και καγκελάριος πρέπει να είναι το ίδιο πρόσωπο και μέχρι στιγμής επωφελείται από την ανυπαρξία σοβαρής υποψηφιότητας για τη διαδοχή της. Αλλά η αναζήτηση διαδόχου θα ανοίξει μετά τις εκλογές στην Εσση. Η επιτυχία του άγνωστου εν πολλοίς Ραλφ Μπρίνκχαους, που εξελέγη απροσδόκητα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU κόντρα στον εκλεκτό της Μέρκελ, Φόλκερ Κάουντερ, ήταν καμπανάκι για όσα μπορούν να συμβούν και για την ίδια στο κομματικό συνέδριο του Δεκεμβρίου.

Εξίσου σημαντικό για την καγκελάριο είναι να μην καταποντιστεί στις μεθαυριανές εκλογές και ο αντίπαλος του κόμματός της, ο Σοσιαλδημοκράτης Τόρστεν Σέφερ-Γκίμπελ. Διότι ενδεχόμενη κατάρρευση του SPD θα παρασύρει και τον μεγάλο συνασπισμό του Βερολίνου, με ανοιχτό το ερώτημα πόσο θα αντέξουν οι Σοσιαλδημοκράτες τη φθορά της συγκυβέρνησης με την Ανγκελα Μέρκελ. Ο πρόεδρος της Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, καλλιεργεί από καιρό το κλίμα για τη «συμφιλίωση» των Γερμανών με το ενδεχόμενο κυβέρνησης μειοψηφίας. Στα σενάρια των πολιτικών αναλυτών, ο Σόιμπλε παραμένει ως μεταβατική λύση ανάγκης για την καγκελαρία σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης της Μέρκελ.

Οι Σοσιαλδημοκράτες παίρνουν τα μέτρα τους. Δεν πρέπει να υπερτιμηθεί η βαρύτητα των εκλογών στην Εσση, είπε η πρόεδρος του SPD, Aντρέα Νάλες, στη δημόσια Ραδιοτηλεόραση της Εσσης (HR). Δεν θα είναι «μοιραίες εκλογές» ούτε για την ίδια αλλά ούτε και γενικότερα, εκτίμησε η Νάλες. Οι Σοσιαλδημοκράτες πέρασαν αρκετές δύσκολες στιγμές στην 150χρονη ιστορία του κόμματος, στην Εσση πληρώνουν την εικόνα διάλυσης που έδωσε η κυβέρνηση της Μέρκελ στο Βερολίνο στους πρώτους έξι μήνες της νέας θητείας της με πρωταγωνιστή τον χριστιανοκοινωνιστή βαυαρό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και την κόντρα του με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ.

Ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών στην Εσση, Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανική Ενωση δεν έχουν άλλη επιλογή παρά να συνεχίσουν τη συγκυβέρνηση στον μεγάλο συνασπισμό του Βερολίνου, ελπίζοντας σε καλύτερες μέρες μετά την αναμενόμενη απομάκρυνση-αντικατάσταση του προβληματικού υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ. «Ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες παγγερμανικά θα είχε ως συνέπεια να είναι δυσκολότερος ο σχηματισμός κυβέρνησης, καθώς τα δύο μεγάλα κόμματα θα βγουν ακόμα πιο αποδυναμωμένα», εξηγεί στους ξένους ανταποκριτές στο Βερολίνο η Ιζαμπελ Ράιφενρατ από τη Ραδιοτηλεόραση της Εσσης (HR).

Αλλά στην Εσση «καλό θα ήταν να αποφύγουν τον μεγάλο συνασπισμό», που αποδεικνύεται καταστροφικός και για τα δύο μεγάλα κόμματα. Οι δημοσκοπήσεις αφήνουν ανοιχτά πολλά σενάρια μετεκλογικών συνεργασιών, από τη συνέχιση της συνεργασίας Χριστιανοδημοκρατών – Πρασίνων υπό τον χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό Μπουφιέ, την «Τζαμάικα» (Χριστιανοδημοκράτες – Πράσινοι – Φιλελεύθεροι), μέχρι και «κοκκινο-κοκκινο-πράσινη» κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πρασίνων. Ωστόσο «οι συνθήκες για μία τέτοια συμμαχία δεν είναι ώριμες», εξηγεί η Ράιφενρατ. Η «Αριστερά» παραμένει πρόβλημα για SPD και Πράσινους.

ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΔΥΝΑΜΗ;

Ο δοκιμαστικός σωλήνας των Οικολόγων

Ειδικά για τους Πράσινους, η Εσση ήταν πάντα ο δοκιμαστικός σωλήνας για την πορεία των Οικολόγων στην υπόλοιπη χώρα. Στην Εσση το 1985 ορκίστηκε ο Γιόσκα Φίσερ με τα αθλητικά πρώτος πράσινος υπουργός της Γερμανίας σε κυβέρνηση με το ESP. Στην  Εσση δοκιμάστηκε με επιτυχία την τελευταία πενταετία η συγκυβέρνηση των Πρασίνων με τους Χριστιανοδημοκράτες. Και στις εκλογές της Κυριακής με τον Ταρέκ αλ Βαζίρ αντιπρόεδρο της απερχόμενης κυβέρνησης, οι Πράσινοι διεκδικούν από τους Σοσιαλδημοκράτες τη δεύτερη θέση. Οι γνωστές, παραλυτικές εσωκομματικές μάχες στο κόμμα των Οικολόγων μεταξύ των «ρεαλιστών» και των «φονταμενταλιστών» στο μεταξύ έχουν εκλείψει. Ο Ταρέκ αλ Βαζίρ στην Εσση και ο ομοσπονδιακός πρόεδρος των Πρασίνων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, κινούνται στην ίδια γραμμή να γίνουν οι Οικολόγοι κυρίαρχη δύναμη του κέντρου, καλύπτοντας τον χώρο που αφήνουν SPD και CDU.

Η παλιά νεοναζιστική σούπα

Τα δύο νεότερα κόμματα στη γερμανική ιστορία, οι Πράσινοι και το ακροδεξιό Εναλλακτική για τη Γερμανία (ΑfD) είναι και τα πλέον επιτυχημένα, διαπίστωνε χθες ο Φρέντερικ Σβίλντεν στο κεντρικό σχόλιο της «Βελτ». Ειδικά το AfD «ξαναζεσταίνει έπειτα από 88 χρόνια την παλιά νεοναζιστική σούπα». Αλλά, γιατί ιδρύουν ένα κόμμα υπερήλικοι ευρωσκεπτικιστές και έχουν επιτυχία, και όχι οι νέοι που πιστεύουν στην Ευρώπη, στην ψηφιακή εποχή; Ρωτάει ο Σβίντεν. Για την απάντηση θα χρειαστούν και άλλες εκλογικές αναμετρήσεις πέρα από αυτήν της Κυριακής.