Αποδείχθηκε για ακόμη μία φορά: ο βίαιος λόγος παράγει πραγματική βία. Αυτή τη φορά ήταν ο βίαιος λόγος του Ντόναλντ Τραμπ. Ο αμερικανός πρόεδρος έχει υποστηρίξει κατά καιρούς ότι η Χίλαρι Κλίντον πρέπει να φυλακιστεί, ότι ο Μπαράκ Ομπάμα χρηματοδοτούσε την τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, ότι το CNN μεταδίδει ψευδείς ειδήσεις και μόνο, ότι ο Τζορτζ Σόρος χρηματοδοτεί τους φιλελεύθερους σε διάφορες χώρες, ότι η βουλευτής των Δημοκρατικών Μάξιν Ουότερς θα πρέπει να προσέχει τι εύχεται. Ολοι τους ήταν παραλήπτες των συνολικά οκτώ δεμάτων με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς. Ενα τέτοιο δέμα εστάλη και στον πρώην αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά και σε εστιατόριο στην περιοχή Τραϊμπέκα της Νέας Υόρκης που ανήκει στον Ρόμπερτ Ντε Νίρο, τον διάσημο ηθοποιό που είχε επικρίνει σφόδρα τον Τραμπ τον περασμένο Ιούνιο κατά τη διάρκεια της απονομής των βραβείων Τόνι με τη φράση «να πάει να γ… ο Τραμπ».

Ο Τραμπ απάντησε τότε πως ο ηθοποιός που έχει υποδυθεί σε τουλάχιστον δύο ταινίες τον μποξέρ «τα έχει χάσει από τις πολλές μπουνιές». Χθες καταδίκασε την αποστολή των δεμάτων χωρίς όμως να παραλείψει να υποδείξει ως υπεύθυνα τα… μέσα ενημέρωσης. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση διενεργεί εντατική έρευνα και θα βρούμε τους υπευθύνους για να τους προσαγάγουμε ενώπιον της Δικαιοσύνης. Ελπίζω αυτό να γίνει πολύ σύντομα. Κάθε πράξη ή απειλή πολιτικής βίας είναι μια επίθεση εναντίον της ίδιας της δημοκρατίας μας» είπε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος σε προεκλογική συγκέντρωση στο Γουισκόνσιν. Και αφού ευχήθηκε τα κόμματα να εκφράζονται με «ειρήνη και αρμονία» κάλεσε τα αμερικανικά μέσα να υιοθετήσουν «πολιτισμένο τόνο», να «σταματήσουν τις εχθροπραξίες χωρίς τέλος», τις «συνεχείς επιθέσεις και τον αρνητισμό» και τη μετάδοση «συχνά ψευδών ειδήσεων». «Πρέπει να σταματήσουν» συνέχισε. «Είμαστε δεκατρείς ημέρες πριν από τις πολύ, πολύ σημαντικές εκλογές».

Οι κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές θα στηθούν στις 6 Νοεμβρίου. Κι αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο θα ήταν αδύνατον να μείνουν αναπάντητες οι νέες αιτιάσεις του Τραμπ. Οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο κατηγόρησαν τον Τραμπ ότι εγκρίνει τη βία. Η έκκλησή του για ενότητα, είπαν, ακούγεται ρηχή. «Με τις δηλώσεις του εγκρίνει τις πράξεις βίας» τόνισαν σε κοινή τους δήλωση ο γερουσιαστής Τσακ Σούμερ και η βουλευτής Νάνσι Πελόζι. «Επανειλημμένα ο πρόεδρος έχει εγκρίνει τη σωματική βία κι έχει διχάσει τους Αμερικανούς με τα λόγια και τις πράξεις του» προσέθεσαν. Υπενθύμισαν ακόμη ότι ο Τραμπ έχει εκφράσει την υποστήριξή του σε βουλευτή που επιτέθηκε σε δημοσιογράφο, καθώς και στους «νεοναζί που σκότωσαν μια νεαρή γυναίκα στο Σάρλτσβιλ, στους υποστηρικτές του σε συγκεντρώσεις που αντιμετώπισαν βίαια τους διαδηλωτές, σε δικτάτορες σε όλον τον κόσμο που δολοφονούν τους ίδιους τους πολίτες τους».

Για τους Δημοκρατικούς είναι άμεση η σχέση ανάμεσα σε έναν πρόεδρο που έχει αναγορεύει τα μέσα ενημέρωσης σε «εχθρό του λαού» και ένα πλήθος οπαδών που φώναζαν στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας εν χορώ «να κλείσουν τα μέσα». Από το προεδρικό περιβάλλον, πάλι, λένε ότι απειλές θανάτου καθώς και ύποπτα πακέτα έχουν δεχθεί ακόμη και τα παιδιά του προέδρου, ενώ χαρακτηρίζουν «εξωφρενική» οποιαδήποτε σύνδεση των πακέτων με τα έργα και τις ημέρες του Ντόναλντ Τραμπ. Αυτό που μένει να φανεί είναι πόσο θα επηρεάσει την ψήφο των Αμερικανών αυτό το σκηνικό τρόμου.

«Θα βγάλω τον στρατό έξω»

Ο Ντόναλντ Τραμπ πάντως δεν καταδίκασε μόνο την επίθεση χθες. Επιχείρησε να αλλάξει και την ατζέντα δηλώνοντας ότι «θα βγάλει τον στρατό έξω» για να προστατεύσει τα σύνορα των ΗΠΑ, τα οποία υποτίθεται ότι απειλούνται από το καραβάνι των 7.000 μεταναστών της Ονδούρας.