Η Ιρλανδία σφίγγει τον κλοιό στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb για να αντιμετωπίσει την αύξηση στις τιμές των ενοικίων που παρατηρείται σε μεγάλες κυρίως πόλεις λόγω του φαινομένου αυτού, που εντείνεται από την έλλειψη διαθέσιμων κατοικιών. Ηδη σε ανάλογες κινήσεις έχουν προχωρήσει στην Ευρώπη το Βερολίνο, η Βαρκελώνη και το Παρίσι.
Η Ιρλανδία αντιμετωπίζει σήμερα ένα πρόβλημα που αρχίσει να γίνεται κοινό σε όλο και περισσότερες πόλεις ευρωπαϊκών χωρών, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας. Η επιλογή των ιδιοκτητών ακινήτων να προχωρούν σε βραχυχρόνιες μισθώσεις τα ακίνητά τους αντί να τα διαθέτουν σε πιο μακροχρόνιες παραδοσιακές μορφές ενοικίασης οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης ακινήτων χωρίς ανάλογη προσφορά στην αγορά, με όλες τις παρενέργειες που αυτό συνεπάγεται.
Με βάση τα νέα σχέδια του Δουβλίνου, οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να νοικιάζουν όλη την κύρια κατοικία τους για μέγιστο αριθμό 90 ημερών τον χρόνο και για διάστημα έως 14 ημερών κάθε φορά. Θα εξακολουθούν να μπορούν να ενοικιάζουν ένα δωμάτιο μόνο στην κατοικία τους χωρίς περιορισμούς.
Με βάση τους νέους κανονισμούς, οι δεύτερες κατοικίες δεν θα μπορούν να διατίθενται για ενοικίαση σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης όπως το Airbnb, εκτός αν χορηγηθεί ειδική άδεια από τις τοπικές Αρχές. Οι ιδιοκτήτες θα υποβάλλουν αίτηση για αλλαγή της χρήσης του ακινήτου, αλλά στις πόλεις όπου η ζήτηση για παραδοσιακές μακροχρόνιες μισθώσεις είναι μεγάλη πιθανότατα δεν θα τους χορηγείται τέτοια άδεια.
Οπως εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός για θέματα στέγασης στην Ιρλανδία Eογκαν Μέρφι, η κυβέρνηση θέλει να προστατεύσει όσους επιθυμούν να νοικιάσουν ένα δωμάτιο από το σπίτι τους ή ολόκληρο το σπίτι για διάστημα δύο εβδομάδων. Το Δουβλίνο επιθυμεί ταυτόχρονα να μπει φρένο στην πρακτική κατά την οποία κάποιος με δεύτερο σπίτι βγάζει αυτό το σπίτι από την κανονική αγορά ενοικιάσεων επειδή θεωρεί ότι είναι πολύ πιο προσοδοφόρο να το νοικιάζει για λίγες μέρες σε τουρίστες, επισήμανε ακόμη ο ίδιος.
 
ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ. Η Ιρλανδία κατά τη διάρκεια της κρίσης που ξέσπασε μετά το 2008 είδε τις τιμές των ακινήτων να καταρρέουν και τις τράπεζες να αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω των στεγαστικών που είχαν χορηγήσει. Τελικά το Δουβλίνο αναγκάστηκε να ζητήσει τη βοήθεια των Ευρωπαίων για τη χορήγηση δανείων. Μετά την ολοκλήρωση της κρίσης όμως οι τιμές άρχισαν ξανά να αυξάνονται και πλέον έχουν αρχίσει να καταγράφονται ξανά ελλείψεις σε κατοικίες.
Σύμφωνα με στοιχεία του Reuters, το πρώτο φετινό εξάμηνο κατασκευάστηκαν στη χώρα 8.000 νέες κατοικίες. Ομως αναλυτές θεωρούν ότι για να καλυφθεί η ζήτηση στη χώρα θα πρέπει να κατασκευάζονται κάθε χρόνο περίπου 35.000 κατοικίες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο πληθυσμός της χώρας αυξάνεται με τους υψηλότερους ρυθμούς στην ΕΕ.