Με τον μισθό του Δεκεμβρίου, περίπου 280.000 στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί, πυροσβέστες, γιατροί του ΕΣΥ, πανεπιστημιακοί και δικαστικοί θα δουν στον τραπεζικό λογαριασμό τους και τα αναδρομικά που δικαιούνται με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το νομοσχέδιο, το οποίο ξεκλειδώνει την επιστροφή των αναδρομικών στους εργαζομένους των ειδικών μισθολογίων παίρνει τον δρόμο προς τη Βουλή εντός της εβδομάδας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θα γίνει άμεσα προκειμένου να τρέξουν γρήγορα οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες θα καθορίζεται η διαδικασία και οι λεπτομέρειες για την επιστροφή των ποσών στους δικαιούχους.

Η κυβέρνηση ανοίγει το πουγκί του προϋπολογισμού και αρχίζει να μοιράζει χρήμα με το βλέμμα στις κάλπες ξεκινώντας από όσους αμείβονται με τα ειδικά μισθολόγια που δικαιώθηκαν από το ΣτΕ για τις περικοπές που έγιναν στις αποδοχές τους τον Αύγουστο του 2012.

Ποσό 1,2 δισ. ευρώ

Τα αναδρομικά που θα επιστραφούν ανέρχονται συνολικά σε 1,2 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο μετά τις κρατήσεις διαμορφώνεται σε καθαρή βάση στα 800 εκατ. ευρώ και βαρύνει τον φετινό προϋπολογισμό (κονδύλι υπό κατανομή). Η μερίδα του λέοντος – περίπου 500 εκατ. ευρώ – πηγαίνει στους ένστολους.

Τα ποσά που θα εισπράξουν οι υπάλληλοι των ειδικών μισθολογίων ξεκινούν από 1.400 ευρώ και υπερβαίνουν ακόμα και τα 20.000 ευρώ με βάση τους υπολογισμούς που έχουν γίνει από συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Στο νομοσχέδιο θα ορίζεται ρητά ότι σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται το ύψος των τακτικών μηνιαίων αποδοχών των υπαλλήλων, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2017 εφαρμόστηκε το νέο μισθολόγιο.

Η περίοδος για την οποία θα καταβληθούν τα ποσά διαφέρει ανάλογα με τον κλάδο αλλά και με το περιεχόμενο των δικαστικών αποφάσεων που αφορούν καθεμία από αυτές. Αν και στο νομοσχέδιο δεν ορίζεται ο χρόνος επιστροφής των ποσών,  πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει δρομολογήσει την καταβολή τους με τον μισθό του Δεκεμβρίου που θα καταβληθεί στο τέλος Νοεμβρίου.

Τι προβλέπεται

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες θα προβλέπουν:

1. Ενστολοι: στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αστυνομίας, του Πυροσβεστικού Σώματος και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής καταβάλλονται οι αποδοχές οι οποίες αντιστοιχούν στη διαφορά μεταξύ των αποδοχών που ελάμβαναν την 31η Ιουλίου 2012 με βάση τις τότε ισχύουσες μισθολογικές διατάξεις και των αποδοχών που πράγματι κατεβλήθησαν σύμφωνα με τον νόμο 4307/2014. Οι αποδοχές αυτές καταβάλλονται για το χρονικό διάστημα από 1 Αυγούστου 2012 έως και 31 Δεκεμβρίου 2016. Με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Εθνικής Αμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας καθορίζεται ο χρόνος, η διαδικασία και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα σχετικά με την καταβολή της διαφοράς των αποδοχών που προκύπτουν για το χρονικό διάστημα από 1/8/2012 έως και 31/12/2016 για τους εν ενεργεία στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς και πυροσβέστες, καθώς και για όσους εξ αυτών κατέστησαν συνταξιούχοι κατά το εν λόγω χρονικό διάστημα.

2. Γιατροί του ΕΣΥ: στους ιατρούς του ΕΣΥ, ιατρούς δημόσιας υγείας ΕΣΥ, επικουρικούς ιατρούς και ειδικευόμενους ιατρούς καταβάλλονται πλην της αποζημίωσης εφημεριών, οι αποδοχές οι οποίες αντιστοιχούν στη διαφορά μεταξύ των αποδοχών που ελάμβαναν την 31η Ιουλίου 2012 με βάση τις τότε ισχύουσες μισθολογικές διατάξεις και των αποδοχών που πράγματι τους κατεβλήθησαν σύμφωνα με τον ν. 4093/2012. Οι αποδοχές αυτές καταβάλλονται για το χρονικό διάστημα από 13 Νοεμβρίου 2014 έως 31 Δεκεμβρίου 2016. Ο χρόνος, η διαδικασία και κάθε άλλο αναγκαίο ζήτημα σχετικά με την καταβολή των αναδρομικών θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Υγείας. Το νομοσχέδιο ορίζει ρητά ότι δεν επηρεάζεται το ύψος των τακτικών μηνιαίων αποδοχών των γιατρών του ΕΣΥ.

3. Πανεπιστημιακοί: στα μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) των πανεπιστημίων καταβάλλονται οι αποδοχές που ελάμβαναν την 31η Ιουλίου 2012, με βάση τις τότε ισχύουσες μισθολογικές διατάξεις και των αποδοχών που πράγματι τους κατεβλήθησαν σύμφωνα με τον ν. 4093/2012. Οι αποδοχές αυτές καταβάλλονται για το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου 2015 έως 31 Δεκεμβρίου 2016. Η ρύθμιση αυτή δεν εφαρμόζεται σε όσες κατηγορίες προσωπικού κατά το χρονικό διάστημα από 1/1/2015 έως 31/12/2016 συνδέονταν μισθολογικά με τα μέλη ΔΕΠ των πανεπιστημίων.

Και για τη διαδικασία επιστροφής των αναδρομικών στους πανεπιστημιακούς θα εκδοθεί κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, ενώ η ρύθμιση αφορά τους εν ενεργεία καθηγητές, καθώς και όσους κατέστησαν συνταξιούχοι κατά το συγκεκριμένο διάστημα. Σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζονται οι μηνιαίες αποδοχές τους.

4. Δικαστικοί: για τους δικαστικούς λειτουργούς προβλέπεται ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης θα καθοριστεί ο χρόνος και η διαδικασία καταβολής του υπολοίπου ημίσεως της διαφοράς αποδοχών για το χρονικό διάστημα από 1 Αυγούστου 2012 έως και 30 Ιουνίου 2014 (ν. 4270/2014).

Η ρύθμιση θα αφορά τους εν ενεργεία δικαστικούς λειτουργούς και τα μέλη του κύριου προσωπικού του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους όλων βαθμίδων και όσων εξ αυτών συνταξιοδοτήθηκαν το εν λόγω χρονικό διάστημα.

Συνταξιούχοι

Αναδρομικά θα λάβουν και οι συνταξιούχοι των συγκεκριμένων κατηγοριών ειδικών μισθολογίων. Ο χρόνος και η διαδικασία για την επιστροφή των ποσών θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.