Καμιά φορά τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη σημασία από τη συγκυρία. Ενώ το Κίνημα Αλλαγής ετοιμάζεται να γιορτάσει τον έναν χρόνο από τις εκλογές της 12ης Νοεμβρίου, Το Ποτάμι προσέρχεται σε ένα συνέδριο καθοριστικού χαρακτήρα για τη φυσιογνωμία του. Από τη μία, η Φώφη Γεννηματά ετοιμάζεται να δώσει το έναυσμα για την τελική ευθεία μέχρι τις εκλογές, προσπαθώντας παράλληλα να δείξει πως τα σκαμπανεβάσματα του Κινήματος Αλλαγής δεν έχουν ανακόψει τη δυναμική του. Και από την άλλη, ο Σταύρος Θεοδωράκης, εκτός από ανασκόπηση, πρέπει να βρει πειστικές απαντήσεις για το μέλλον του δικού του κόμματος «ομογενοποιώντας» τους βουλευτές του, που λοξοκοιτούν είτε προς τη ΝΔ είτε προς τον ΣΥΡΙΖΑ.
ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ. Εναν χρόνο μετά τις εκλογές για την ανάδειξη του επικεφαλής, το Κίνημα Αλλαγής επιλέγει να αξιοποιήσει τη νέα αυτή κληρονομιά του. «Δεν τη χαρίζουμε σε κανέναν» λένε χαρακτηριστικά τα κεντροαριστερά στελέχη, που στην προφυλάκιση του Γιάννου Παπαντωνίου διακρίνουν την προσπάθεια της κυβέρνησης να κατατάξει τον κεντροαριστερό φορέα στο «παλιό» σύστημα, λοιδορώντας το εκσυγχρονιστικό παρελθόν του. Απώτερος στόχος; Ο ΣΥΡΙΖΑ να ανακόψει ενδεχόμενες διαρροές ψηφοφόρων προς το Κίνημα Αλλαγής, αλλά και να στρέψει κάπου αλλού τη δημόσια συζήτηση, μακριά από τα κυβερνητικά προβλήματα και τον Πάνο Κάμμενο. Από το γήπεδο του Σπόρτινγκ, η Φώφη Γεννηματά αναμένεται να δώσει την κεντρική κατεύθυνση μέχρι τις εκλογές και τις βάσεις του προγράμματός της. Πριν από την εκδήλωση, οι θέσεις του φορέα θα μοιραστούν και σε μορφή φυλλαδίου, καθώς στη Χαριλάου Τρικούπη θέλουν να επικεντρωθούν στις κεντροαριστερές προτάσεις για την ανάπτυξη και την κοινωνία και όχι να επιστρέψουν στη συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες.
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ. Για τη Σεβαστουπόλεως, το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο στο Σινέ Κεραμεικός ήταν μια επιβεβλημένη απόφαση. Από τη συμμετοχή του έως την αποχώρησή του από το Κίνημα Αλλαγής, το κόμμα έχει βιώσει τεράστιες και ξαφνικές αλλαγές. Παράλληλα, τα στελέχη και ο επικεφαλής του μοιάζει να ισορροπούν επικίνδυνα στο σκοινί της αυτόνομης πορείας που ο καθένας φαίνεται να αντιλαμβάνεται διαφορετικά. Στο Ποτάμι θεωρούν πως το αποτέλεσμα που θα προκύψει θα είναι δεσμευτικό για όλους, φιλοδοξώντας να σταματήσουν την πολυγλωσσία σχετικά με το μέλλον του κόμματος. Η ανασύνταξη θα είναι και οργανωτική, καθώς το κόμμα θα λειτουργεί πια μέσα από δίδυμα αμερικάνικου τύπου. Οι υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος θα έχουν και αντιπρόεδρο – το ίδιο θα συμβεί με τον γραμματέα και τον αρχηγό της νεολαίας.
Ο ΣΗΜΙΤΗΣ. Μέσα στις προετοιμασίες, η επικριτική ανακοίνωση του Ποταμιού για τον Κώστα Σημίτη, με αφορμή την υπόθεση Παπαντωνίου, προκάλεσε αντιδράσεις όχι μόνο στην ευρύτερη Κεντροαριστερά, αλλά και στο εσωτερικό του κόμματος. Με το άρθρο του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», ο Θεοδωράκης τόνισε πως τίποτα δεν έχει αλλάξει στη θέση του Ποταμιού για διαφάνεια από την εποχή της ίδρυσής του. «Οσο πιο σύντομα (σ.σ.: ο Σημίτης) αποφασίσει να μιλήσει για τα λάθη και τις παραλείψεις της δικής του περιόδου, τόσο πιο πειστικές θα είναι οι συμβουλές που δίνει στο μέλλον» ανέφερε. Από την άλλη πλευρά, στελέχη του Κινήματος Αλλαγής σχολιάζουν πως Το Ποτάμι λειτουργεί με σκοπό την αποδυνάμωση του φορέα, χτυπώντας τον πρώην πρωθυπουργό με σκοπό να πληγώσει τους πρώην συντρόφους του. Στη Χαριλάου Τρικούπη πάντως θεωρούν άδικη τη μεταχείριση του πρώην πρωθυπουργού και του έργου του στην οκταετία 1996-2004. «Η ιστορία του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης περνάει μέσα από τους χιλιάδες αγωνιστές που έδωσαν την ψυχή τους για να υπηρετήσουν το όραμα για μια ισχυρή Ελλάδα» ανέφερε ο Μανώλης Χριστοδουλάκης («Μακεδονία»). «Και αυτό δεν αλλάζει από περιπτώσεις τύπου Παπαντωνίου που εμείς οι ίδιοι θέσαμε εκτός παράταξης ήδη από το 2007».