Την πέμπτη του άδεια, από τις αρχές Νοεμβρίου του 2017 που πέρασε για πρώτη φορά την πύλη των φυλακών του Κορυδαλλού, όπου ήταν κρατούμενος από το 2002, μετρά ο Δημήτρης Κουφοντίνας, ο οποίος εκτίει ποινή 11 φορές ισόβια και επιπλέον 25 χρόνια κάθειρξη για τη συμμετοχή του στη 17Ν.

Ο Δημήτρης Κουφοντίνας ή «Λουκάς» ή «φαρμακοχέρης», ο οποίος από τον περασμένο Αύγουστο κρατείται στις αγροτικές φυλακές του Βόλου, όπως έγινε γνωστό, από χθες και μέχρι την Παρασκευή θα κάνει χρήση της νέας άδειας που του χορηγήθηκε με ομόφωνη απόφαση του αρμόδιου συμβουλίου του σωφρονιστικού καταστήματος. Αυτή τη φορά μάλιστα ο συνολικός χρόνος που ο πολυϊσοβίτης της 17Ν θα είναι ελεύθερος ανέρχεται σε έξι ημέρες, καθώς στην τετραήμερη άδειά του συνυπολογίζεται εκ του νόμου και ο χρόνος που απαιτείται για τη μετάβαση στον τόπο κατοικίας του και την επιστροφή του στη φυλακή, όπου εξακολουθεί να κρατείται.

ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ. Η πρώτη θετική απόφαση επί του αιτήματος του Κουφοντίνα ήρθε από το συμβούλιο των φυλακών του Κορυδαλλού τον περασμένο Νοέμβριο, αφού είχε συμπληρώσει 15 χρόνια πραγματικής έκτισης της ποινής του. Τότε μάλιστα οι δύο εισαγγελείς που συμμετείχαν σε αντίστοιχα συμβούλια και ψήφισαν υπέρ της χορήγησης άδειας στον Δημήτρη Κουφοντίνα στη συνέχεια βρέθηκαν πειθαρχικά ελεγχόμενοι.

Από τότε μέχρι χθες, ο Κουφοντίνας έχει λάβει τρεις φορές άδεια κατά τη διάρκεια της κράτησής του στις φυλακές του Κορυδαλλού και δύο φορές το χρονικό διάστημα που κρατείται στις αγροτικές φυλακές Βόλου. Η δημοσιοποίηση της είδησης για τη νέα άδεια που δόθηκε στον κρατούμενο προκάλεσε και πάλι αντιδράσεις, όπως είχε συμβεί όλες τις προηγούμενες φορές. Αυτή τη φορά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε στο Τwitter: «Ανήμερα της εθνικής εορτής δόθηκε νέα εξαήμερη άδεια στον τρομοκράτη Κουφοντίνα. Το επαναλαμβάνω για να το γνωρίζουν όλοι: Το καθεστώς των αδειών θα αλλάξει και αμετανόητοι δολοφόνοι δεν θα βγαίνουν από τη φυλακή».

Ο ΝΟΜΟΣ. Από την πλευρά του πάντως το αρμόδιο Συμβούλιο των φυλακών εφαρμόζοντας τον υπάρχοντα νόμο στάθμισε το γεγονός ότι ο Κουφοντίνας πληροί τις προϋποθέσεις και τους όρους, που έχει θέσει η Πολιτεία, καθώς και το γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχει κάνει ορθή χρήση της άδειάς του και επιστρέφει στην ώρα του πίσω στο κελί του.

Σύμφωνα με κύκλους των φυλακών, ο θεσμός των αδειών είναι ιδιαίτερα επιτυχημένος στη χώρα μας, καθώς το ποσοστό «αστοχίας» είναι περίπου στο 2% – «αστοχία» νοείται η μη επιστροφή του κρατουμένου ή η διάπραξη νέου αδικήματος κατά τον χρόνο της άδειάς του.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι η άδεια δεν συνιστά ούτε αθώωση ούτε καταδίκη του κρατουμένου, αφού ο σχετικός νόμος δεν θέτει διακρίσεις για το ποιοι κρατούμενοι θα πάρουν άδεια με βάση το αδίκημα που καταδικάστηκαν, αλλά μόνο με βάση τη συμπεριφορά τους στις φυλακές και «την καλή χρήση της».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι αναμένεται και η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου επί της αίτησης για υφ’ όρον απόλυση που έχει υποβάλει ο επίσης κρατούμενος και καταδικασμένος πέντε φορές σε ισόβια και επιπλέον 25 χρόνια κάθειρξη Σάββας Ξηρός, επικαλούμενος σοβαρούς λόγους υγείας. Ο Σάββας Ξηρός έχει προσκομίσει και σχετική γνωμάτευση από το ΚΕΠΑ περί του υψηλού ποσοστού αναπηρίας του.