Αμαυρώθηκε χθες η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου καθώς 35χρονος, ο οποίος ύψωσε ελληνικές σημαίες στο Αργυρόκαστρο, έπεσε νεκρός από τα πυρά της αλβανικής αστυνομίας, έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών. Το τοπίο αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο έλληνας ομογενής Κωνσταντίνος Κατσίφας στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας παραμένει θολό.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδιδαν αργά χθες το απόγευμα τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης, ο ομογενής γέμισε με ελληνικές σημαίες το χωριό, ενώ η συμπεριφορά του ήταν αυτή που οδήγησε τους κατοίκους του χωριού να ενημερώσουν τις Αρχές.

Λίγη ώρα αργότερα, η αλβανική αστυνομία εντόπισε τον 35χρονο και σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ – καθώς δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το τι ακριβώς συνέβη – εκείνος άρχισε να πυροβολεί με Καλάσνικοφ και στη συνέχεια διέφυγε σε ορεινή περιοχή (βάσει άλλων πληροφοριών κατέφυγε σε αποθήκη) για να αποφύγει τη σύλληψη.

Οπως φαίνεται, στήθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση, στην οποία έλαβαν μέρος ακόμη και άνδρες των ειδικών δυνάμεων αλλά και ελικόπτερο, το οποίο μετέβη στην περιοχή από τα Τίρανα, για τον εντοπισμό του 35χρονου. Σύμφωνα με την αλβανική αστυνομία, όταν ο ομογενής εντοπίστηκε, του ζητήθηκε να παραδώσει το όπλο και να παραδοθεί, αυτός όμως άνοιξε πυρ εναντίον των δυνάμεων της Αστυνομίας, που απάντησαν στα πυρά, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός. Φέρεται, μάλιστα, να έχει δεχθεί μία σφαίρα στο κεφάλι και μία στο στήθος.

Ζητούν εξηγήσεις. Σε ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επισημαίνει με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος πως αναμένει από τις αλβανικές Αρχές την απόλυτη διαλεύκανση των συνθηκών κάτω από τις οποίες έχασε τη ζωή του ο έλληνας πολίτης, συμπληρώνοντας πως η ελληνική πλευρά θα προβεί στις απαραίτητες ενέργειες άμεσα.

«Οι ελληνικές Αρχές, σε επαφή με τις αλβανικές, παρακολούθησαν στενά και από την πρώτη στιγμή την εξέλιξη επεισοδίου στο χωριό Βουλιαράτες Αλβανίας, όπου έλληνας υπήκοος φέρεται να άνοιξε πυρ με όπλο Καλάσνικοφ εναντίον οχήματος της αλβανικής αστυνομίας, η οποία και επιχείρησε τη σύλληψή του. Ενημερωθήκαμε επισήμως ότι σε ανταλλαγή πυροβολισμών με δυνάμεις της αλβανικής αστυνομίας, ο Κωνσταντίνος Κατσίφας έπεσε νεκρός. Σε κάθε περίπτωση, είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι η επιχείρηση έφτασε σε σημείο απώλειας ανθρώπινης ζωής», αναφέρει η ανακοίνωση.

Η απάντηση του Ράμα. Λίγες ώρες αργότερα ήρθε η απάντηση του αλβανού πρωθυπουργού μέσω Twitter: «Αγαπητοί γείτονες, αντί να χαρακτηρίζετε απαράδεκτη την απώλεια της ζωής ενός τρελού που πυροβόλησε κατά της αστυνομίας μας, η οποία εκτέλεσε μόνο το καθήκον της, ελάτε μαζί μας να ευχαριστήσουμε το Θεό που καμία αθώα ζωή δεν χάθηκε σήμερα από την εξτρεμιστική ανοησία».

Οι παρελάσεις. Στο μεταξύ, το Μακεδονικό βρέθηκε στο επίκεντρο των χθεσινών παρελάσεων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής παρέλασης στη Θεσσαλονίκη, τα ΜΑΤ μπλόκαραν περίπου 50 μέτρα πριν από την εξέδρα των επισήμων ομάδα διαδηλωτών, η οποία θέλησε να διαμαρτυρηθεί για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Αλλά και στη μαθητική παρέλαση στην Αθήνα σημειώθηκε μικρής έκτασης επεισόδιο. Ενας άνδρας και μια γυναίκα, ντυμένοι με παραδοσιακές στολές και κρατώντας σημαία με τον ήλιο της Βεργίνας παρεισέφρησαν στην παρέλαση, την ώρα που μαθητές περνούσαν μπροστά από τους επισήμους, και φώναξαν συνθήματα για τη Μακεδονία προς την εξέδρα.

Ο Ματαρέλα. Την ίδια ώρα, τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου παρακολούθησε από την εξέδρα των επισήμων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος μαζί με τον πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Στο μήνυμά του ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε πως η παρουσία του προέδρου Ματαρέλα στη Θεσσαλονίκη σηματοδοτεί με κορυφαίο συμβολισμό «τον αγώνα υπεράσπισης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Με την έννοια ότι Ελλάδα και Ιταλία αφήνουμε πίσω εκείνα που μας δίχασαν στο παρελθόν».

ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ. Για μια ακόμη χρονιά, πάντως, τις εντυπώσεις έκλεψε η επίδειξη ακριβείας που έκανε μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας τύπου F16, της ομάδας Ζευς, πάνω από τη νέα παραλία της Θεσσαλονίκης. Στο μήνυμά του μέσα από το αεροσκάφος, ο πιλότος της 115 Πτέρυγας Μάχης, επισμηναγός Γιώργος Παπαδάκης τόνισε πως «το ΟΧΙ των Ελλήνων αποτελεί πηγή ενότητας και συνεργασίας, όπως αποδεικνύει και η παρουσία του προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας. Ας ατενίσουμε το μέλλον με ελπίδα και αισιοδοξία».

Συγκίνησαν οι μαθητές – ακρίτες

Οι χθεσινές παρελάσεις έκρυβαν μεγάλες συγκινήσεις, καθώς οι λιγοστοί μαθητές που φοιτούν σε δημοτικά σχολεία απομακρυσμένων περιοχών και ακριτικών νησιών της Ελλάδας τίμησαν την επέτειο. Στη Γαύδο, οι τρεις μαθητές του Δημοτικού Σχολείου παρήλασαν συνοδευόμενοι από τη δασκάλα τους, κρατώντας μια μεγάλη ελληνική σημαία. Οι κάτοικοι της Γαύδου έσπευσαν να παρακολουθήσουν την παρέλαση των παιδιών, τα οποία απέσπασαν μεγάλο χειροκρότημα.

Το ίδιο συνέβη και στον Απόλλωνα, τον απομακρυσμένο παραλιακό οικισμό της Νάξου, όπου οι μόλις δύο μαθητές του Δημοτικού έκαναν παρέλαση προς το λιμάνι, καταχειροκροτούμενοι από τους κατοίκους. Συγκινητική ήταν η μαθητική παρέλαση στις Ράχες Στυλίδας, όπου μαθήτρια της Β’ Δημοτικού, η οποία αντιμετωπίζει πρόβλημα όρασης, παρήλασε, με τη βοήθεια δύο συμμαθητριών της.