Στο παρελθόν είχε δοθεί η εντύπωση πως ο παπάς απλά χτυπάει κάθε Κυριακή την καμπάνα και παρέχει αμφιβόλου αξίας συμβουλές και κατευθύνσεις στους πιστούς, ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που τον είχαν ταυτίσει αρνητικά με τα λεγόμενα «τυχερά». Φαίνεται όμως ότι οι παραπάνω ισχυρισμοί έχουν πλέον περάσει ανεπιστρεπτί.

Οι παπάδες του 21ου αιώνα μπορεί να φορούν ακόμη το παλιομοδίτικο για πολλούς ράσο, εξακολουθούν να κρατούν την αγιαστούρα, αλλά πλέον και μοντέρνοι είναι – η εικόνα του ιερέα με το smartphone είναι σε όλους γνώριμη – και κυρίως φροντίζουν να εκπαιδεύονται και να ενημερώνονται για τις σύγχρονες ανάγκες των πιστών χάρη στο Ιδρυμα Ποιμαντικής Επιμόρφωσης (ΙΠΕ) της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Συνολικά 9.000 άτομα έχουν παρακολουθήσει τα προγράμματα επιμόρφωσης κληρικών στα 8 χρόνια λειτουργίας του ιδρύματος. Οι σημερινοί ιερείς μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται τα σύγχρονα προβλήματα των εφήβων. Εκπαιδεύονται για να προσεγγίζουν καλύτερα τα ουσιοεξαρτημένα άτομα. Καταρτίζονται για να αποκτήσουν γνώσεις που αφορούν σοβαρά οικογενειακά ζητήματα, ενώ στα νέα προγράμματα αναμένεται να ενταχθεί και η εκκλησιαστική πολιτιστική κληρονομιά (θέματα ιστορίας και αρχιτεκτονικής των ναών).

Οι υπεύθυνοι του ιδρύματος επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» πως αυτό που προσφέρει το ίδρυμα δεν είναι απλώς «μια ακόμη εκπαίδευση», αλλά πολύπλευρη στήριξη στο καθημερινό ποιμαντικό έργο του κληρικού. Αλλωστε, οι περισσότεροι νέοι ιερείς έχουν και πτυχία και πολλοί διαθέτουν ακόμη και μάστερ και ντοκτορά.

«Στο τέλος κάθε προγράμματος, κάθε θεματικής, οι κληρικοί πρέπει να γράψουν μία εργασία. Καλούνται δηλαδή να κάνουν έρευνα για ένα θέμα π.χ. για τον γάμο καιτην οικογένεια, να εμβαθύνουν. Δεν προσφέρεται δηλαδή μία στατική εκπαίδευση. Μάλιστα, τους παρέχεται πλούσια βιβλιογραφία προκειμένου να μελετήσουν περισσότερο ένα θέμα και μετά το τέλος του προγράμματος» εξηγεί ο αναπληρωτής διευθυντής του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμόρφωσης αρχιμανδρίτης π. Θεολόγος Αλεξανδράκης.

«Η επιμόρφωση και η κατάρτιση των κληρικών είναι κομβική για την εποχή μας. Οι συνθήκες αλλάζουν, τα ερωτήματα γίνονται πιο σύνθετα. Νέα ζητήματα διαρκώς παρουσιάζονται και σίγουρα οι απαντήσεις πρέπει να βασίζονται στη νέα γνώση» είχε σημειώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο μητροπολίτης Ιλίου Αθηναγόρας, αντιπρόεδρος του ιδρύματος. Το ενδιαφέρον των ιερέων για τη συμμετοχή στα προγράμματα είναι τεράστιο. Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως οι περισσότεροι ιερείς είναι οικογενειάρχες, έχουν υποχρεώσεις, εντούτοις στον ελεύθερο χρόνο τους επιδιώκουν την επιμόρφωση και δεν διστάζουν να ξανακαθίσουν στα θρανία για λίγες ώρες.

Ενδεικτικό είναι πως το καινούργιο πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ικανοτήτων Ανθρωπίνου Δυναμικού σε Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας με Εμφαση στις Δομές της Εκκλησίας» – το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ – υπολογίζεται ότι θα το παρακολουθήσουν 7.200 άτομα σε όλη την Ελλάδα. Κι αυτό διότι μέχρι σήμερα το ΙΠΕ έχει συνάψει Σύμφωνα Συνεργασίας με 63 μητροπόλεις που ανήκουν στην ελληνική επικράτεια.

Μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας του ιδρύματος πάντως οφείλεται στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, που από την αρχή της ανάληψης των αρχιεπισκοπικών καθηκόντων του έχει θέσει ως προσωπικό του στοίχημα την επιμόρφωση των κληρικών. Είχε διαπιστώσει ότι σ’ αυτόν τομέα υπήρχε ένα μεγάλο κενό. Παράλληλα, πρόσωπο – κλειδί θεωρείται και ο διευθυντής του π. Αδαμάντιος Αυγουστίδης, καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, ψυχίατρος, που είναι και ο εμπνευστής των περισσότερων προγραμμάτων και θεματικών ενοτήτων.