Το 2011, ολόκληρη η χώρα ήταν αγανακτισμένη. Δεξιοί κι αριστεροί, ακραίοι (αλλά όχι μόνο) ενωμένοι πίσω από εμπρηστικά συνθήματα εσωστρέφειας και μίσους, δημιούργησαν εκρηκτικό κλίμα εναντίον του κοινοβουλευτισμού. Προπηλακισμοί, βία, κατηγορίες για προδοσία ήταν στην πρώτη γραμμή του δημόσιου λόγου. Οι ακραίοι απ’ αυτούς συναντήθηκαν, την 28η Οκτωβρίου 2011, σε μια σχεδιασμένη εξτρεμιστική εκδήλωση απείθειας στην τελετουργία της δημοκρατίας. Η απείθεια αυτή εκφράστηκε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας με μιντιακά κατορθώματα: στην Καλαμάτα κυνήγησαν τον (βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ακόμα) Οδυσσέα Βουδούρη, στην Αθήνα οι μαθητές της παρέλασης αποδοκίμαζαν την υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και τα μέλη της Φιλαρμονικής του Δήμου παιάνιζαν με μαύρες σημαίες, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο, στην Τρίπολη, στις Σέρρες προπηλακίστηκαν οι επίσημοι… Και στη Θεσσαλονίκη, η παρέλαση διακόπηκε – ώσπου να αποχωρήσει ο τότε πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Οι εφημερίδες της εποχής περιγράφουν δύο μπλοκ. Στο ένα βρίσκονταν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ (ανάμεσά τους, ο ποιητής Τάσος Κουράκης), εκπαιδευτικοί, Αγανακτισμένοι, μέλη σωματείων. Στο άλλο, φίλαθλοι του Ηρακλή και «ομάδα πολιτών». Φωνάζοντας συνθήματα του τύπου «η χούντα δεν τελείωσε το ’73» και «προδότες», σηματοδότησαν την άνοδο του αντισυστημισμού. Η ώρα του ΣΥΡΙΖΑ και της Χρυσής Αυγής ερχόταν.

Τα υπόλοιπα τα ζήσαμε. Οι προσδιοριζόμενες ως αντισυστημικές δυνάμεις με αντιευρωπαϊκή και αντιθεσμική ρητορική και με πράξεις βίας όχι πάντα ελεγχόμενες (όπως στη Μαρφίν) έφτασαν να κερδίσουν την εξουσία για να οικοδομήσουν ένα δικό τους πελατειακό κράτος, φτιαγμένο με πιο σαθρά υλικά από τα υλικά της Ελλάδας που χρεοκόπησε. Οι άνθρωποι που παραλίγο να διαλύσουν τη χώρα, το καλοκαίρι του 2015, παριστάνουν σήμερα τους συναινετικούς, αλλά δεν σταματούν την προσπάθεια να ελέγξουν τον Τύπο και τη Δικαιοσύνη. Χθες, συμβολικά, πανηγύρισαν μια νίκη: το «μαύρο» στο Mega.

Ηταν ένα από τα τρόπαια που επεδίωκαν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και όπως μας υπενθυμίζει ένας φίλος, το ομολογεί ο Μέγας Δάσκαλος της Δημοσιογραφίας Θανάσης Καρτερός, από τα υπόγεια όπου σχεδιάζεται η πολιτική του πρωθυπουργικού Γραφείου, στην «Αυγή» της 11ης Ιουλίου 2018, λίγο πριν από την καταστροφή στο Μάτι. Απαντώντας στον Γιάννη Πρετεντέρη, γράφει:

«Μας λέει ότι ως συνωμότες, σκευωροί, παρακράτος, είμαστε ανίκανοι. Εξανίστασαι μαϊμουδικώς ή όχι; Εμείς ανίκανοι, βρε μπουνταλά; Που σπρώξαμε στη χρεοκοπία τον Ψυχάρη σου και σε λουκέτο το Mega σου;».

Ζήτω το έθνος.