Στα «Νέα Σαββατοκύριακο» έγραφα ότι ο Μίτσελ, ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού και παλιός αρχηγός της Βασίλισσας, έλεγε πως όταν στο πρόγραμμα υπάρχει ένα ματς ανάμεσα στην Μπαρτσελόνα και στη Ρεάλ δεν υπάρχει άλλο παιχνίδι στην Ευρώπη. Παιχνίδια σαν το χθεσινοβραδινό επιβεβαιώνουν αυτή την εκτίμηση.

Αιχμαλωσία

Η Μπαρτσελόνα χωρίς τον Λίο Μέσι διέλυσε τη Ρεάλ με 5-1. Το αποτέλεσμα είναι ακόμα περισσότερο σκληρό και από όσο ακούγεται για τη Βασίλισσα διότι η Ρεάλ, έπειτα από την απόλυτη αιχμαλωσία που έζησε στο πρώτο ημίχρονο, ανασυντάχθηκε, μείωσε σε 2-1 και είχε και ευκαιρίες για να ισοφαρίσει. Ηταν σαν να της κάνει πλάκα κάποιος θεός: την έπεισε ότι μπορεί να φέρει το ματς στα ίσια και να μην ηττηθεί, ώστε να πονάει η ήττα της ακόμα πιο πολύ. Γιατί αυτό; Γιατί η Ρεάλ φέτος αποφάσισε να τα βάλει με την ίδια τη λογική του ποδοσφαίρου κι αυτό πάντα τιμωρείται.

Πέντε

Η Ρεάλ κέρδισε το τρίτο Τσάμπιονς Λιγκ στη σειρά τον περασμένο Μάιο στο Κίεβο λυγίζοντας τη Λίβερπουλ. Την ίδια στιγμή έβαλε μπροστά τη διαδικασία της αυτοκαταστροφής της. Πούλησε τον Ρονάλντο, έπειτα από έναν καβγά μαζί του, και δεν τον αντικατέστησε ακούγοντας παράπονα παικτών όπως ο Γκάρεθ Μπέιλ ότι έπρεπε να παίζουν περισσότερο. Αφησε τον προπονητή της Ζινεντίν Ζιντάν να φύγει, αποφασίζοντας ότι η δική του συμμετοχή στους ευρωπαϊκούς θριάμβους ήταν μικρή και ασήμαντη. Τον αντικατέστησε με τον Χουλιέν Λοπετέγκι, ομοσπονδιακό προπονητή – τον σαγήνεψε για να πάρει την υπογραφή του παραμονές της έναρξης του Μουντιάλ προκαλώντας την απόλυσή του, αλλά και τις κατάρες της υπόλοιπης Ισπανίας που είδε την Εθνική να καταρρέει χωρίς τον αρχιτέκτονά της. Η Ρεάλ δεν αντικατέστησε τον Ρονάλντο, αλλά δεν φρόντισε να πάρει κι έναν ποδοσφαιριστή που να δίνει ανάσες σε παίκτες όπως ο Μόντριτς, ο Κρος, ο Κασεμίρο που γύρισαν από το Μουντιάλ κατάκοποι. Η Ρεάλ έκανε πέντε λάθη τεράστια: και δέχθηκε στο Καμπ Νου ένα γκολ για καθένα από αυτά.

Καθυστέρηση

Και στο ελληνικό πρωτάθλημα είχαμε αυτή τη φορά ωραία ματς. Η Λαμία έπειτα από ένα καταπληκτικό ματς γεμάτο ανατροπές κέρδισε τον Λεβαδειακό με 3-2. Ο Ατρόμητος κράτησε το αήττητό του ισοφαρίζοντας στη Νέα Σμύρνη τον Πανιώνιο στο τελευταίο λεπτό του αγώνα: είναι το δεύτερο σερί ματς στο οποίο η ομάδα του Περιστερίου σκοράρει στο τέλος – το ‘χε κάνει και στο ματς με τον Αστέρα πριν από μία εβδομάδα. Ο Ατρόμητος είναι λιγότερο ποιοτικός από πέρυσι αλλά πιο πεισματάρης και είναι να απορείς πώς μια τέτοια ομάδα είναι τελευταία στον πίνακα των εισιτηρίων. Ο Ατρόμητος έχει συνηθίσει να αγωνίζεται σε άδειες εξέδρες και το ίδιο συμβαίνει και με την ομάδα μπάσκετ του Περιστερίου, που επέστρεψε φέτος στην Α1 θριαμβευτικά: παρά τις μεγάλες νίκες της η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη δεν έχει αξιωθεί να δει το μικρό της γήπεδο να γεμίζει κι αναρωτιέμαι γιατί. Τι παραπάνω θα ‘θελαν οι Περιστεριώτες για να υποστηρίξουν δυο ομάδες που ζηλεύει όλη η Ελλάδα;

ΑΕΚ

Κέρδισε και η ΑΕΚ στο άδειο λόγω τιμωρίας ΟΑΚΑ τον απογοητευτικό αυτή τη φορά Αρη – για την ακρίβεια τον διέλυσε. Ο Μαρίνος Ουζουνίδης δεν φοβήθηκε την ομάδα της Θεσσαλονίκης και κράτησε έξω τη μισή ομάδα: δεν αγωνίστηκαν στο αρχικό σχήμα ο Μάνταλος, ο Μπακασέτας, ο Σιμόες, ο Τσιγκρίνσκι, ο Λαμπρόπουλος και ο Κλωναρίδης. Αυτήν τη φορά τη διαφορά την έκαναν οι δυο Αργεντίνοι, ο Μπογέ και ο Πόνσε, που ήταν οι πρωταγωνιστές στα τρία πρώτα γκολ. Λέγονται πολλά για τις ελλείψεις του ρόστερ της ΑΕΚ – τα πιο πολλά τα βρίσκω υπερβολικά. Το πρόβλημα της ΑΕΚ δεν είναι ότι δεν έχει παίκτες – είναι ότι μεταξύ βασικών και αναπληρωματικών, σε κάποιες θέσεις, υπάρχει μεγάλη ποιοτική διαφορά: ο Αλεφ π.χ. δεν έχει καμία σχέση με τον Σιμόες και μεταξύ των επιθετικών δεν υπάρχει κάποιος να συγκριθεί με τον Λιβάγια. Αλλά ομάδες όπως τον χθεσινό Αρη, που αμυνόταν με την άμυνα στη σέντρα, μπορεί να τους κερδίσει και με τους αναπληρωματικούς των αναπληρωματικών της.

Αδεια

Το πρόγραμμα της όγδοης αγωνιστικής θα ολοκληρωθεί σήμερα με τρία ματς: ο Ολυμπιακός θα αγωνιστεί με τον Απόλλωνα, η Ξάνθη με τον ΠΑΣ και ο ΠΑΟΚ με τον ΠΑΟ. Το τελευταίο αυτό παιχνίδι θα γίνει σήμερα Δευτέρα, διότι η Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης δεν έδωσε άδεια να γίνει Κυριακή λόγω της εθνικής γιορτής: άλλαξε υποχρεωτικά το πρόγραμμα. Με δεδομένο ότι η ίδια Αστυνομική Διεύθυνση ζήτησε και την αναβολή του ματς του πρωταθλήματος μπάσκετ ανάμεσα στον Αρη και στον Ολυμπιακό (που θα γίνει κι αυτό σήμερα…), ίσως ήταν προτιμότερο αντί για τα παιχνίδια να αναβληθεί για σήμερα ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου και να είναι στη Θεσσαλονίκη αργία και τη Δευτέρα. Δεν θα είχαν αναστατωθεί όλες οι ομάδες και θα ήταν και όλοι ευτυχισμένοι με μια αργία παραπάνω…

Ονομα

Στο μεταξύ άρχισε το πρωτάθλημα της Football League, που παρά το ξενικό της όνομα παραμένει η γνωστή μας Β’ Εθνική. Στο πρωτάθλημα αυτό πιο εντυπωσιακά από τα ματς ή τα αποτελέσματα είναι κάποια άλλα γεγονότα που συνήθως δεν βρίσκουν τη δημοσιότητα που θα ‘πρεπε: για παράδειγμα, αυτή την αγωνιστική ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακό το ταξίδι του Ηρόδοτου από την Κρήτη στη Θεσσαλονίκη για να αντιμετωπίσει τον νεοφώτιστο στην κατηγορία, αλλά πάντα ιστορικό Ηρακλή.

Αεροπλάνα

Η ομάδα της Κρήτης δεν είχε χρήματα για να ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη με αεροπλάνα κι έτσι αποφάσισε να φύγει την Πέμπτη το βράδυ με πλοίο για τον Πειραιά και μετά να φτάσει στη Θεσσαλονίκη οδικώς. Το πλοίο όμως μεσοπέλαγα κάτι έπαθε και το ταξίδι μεταβλήθηκε σε οδύσσεια: ολοκληρώθηκε με τέσσερις ώρες καθυστέρηση!

Εν πλω

Ετσι το πρόγραμμα διαμορφώθηκε εν πλω αλλιώς. Ο Ηρόδοτος αντί να πάει αμέσως στη Θεσσαλονίκη, έκανε στάση στη Στυλίδα. Εκεί πραγματοποιήθηκε η τελευταία προπόνηση και πάλι καλά που ολοκληρώθηκε η προετοιμασία χωρίς αγωνιστικά προβλήματα και η ομάδα πρόλαβε να φτάσει στο Καυτανζόγλειο όπου αγωνίστηκε το Σάββατο το μεσημέρι χάνοντας μόνο με 1-0: με βάση όσα προηγήθηκαν μοιάζει με κατόρθωμα. Μάλιστα η ομάδα της Κρήτης δεν επέστρεψε στο νησί, αλλά βρίσκεται κάπου στη Βόρεια Ελλάδα καθώς την Τρίτη θα πρέπει να αντιμετωπίσει την ΑΕΛ στη Λάρισα για το Κύπελλο Ελλάδος. Αν πήγαινε στην Κρήτη και επέστρεφε στη Λάρισα αεροπορικώς θα ‘πρεπε να πληρώσει μόνο για αυτό το ταξίδι τα μισά χρήματα από το τηλεοπτικό της συμβόλαιο. Ισως και κάτι παραπάνω…