Καμιά φορά, άμα βάζεις νωρίς γκολ, χαλαρώνεις. Και τι γκολ; Ο Μπογέ, καθώς οι Μπάσα, Μαβράι αμολάγανε αετό, διέσχισε ανενόχλητος σχεδόν το μισό γήπεδο, πάτησε περιοχή και σκόραρε στο 2ο λεπτό. Γκολ που δεν βλέπεις ούτε σε τοπικό πρωτάθλημα. Το γρήγορο προβάδισμα σε συνδυασμό με το άδειο γήπεδο είχαν ως αποτέλεσμα να πάει η ΑΕΚ από κει και πέρα το ματς στο ρελαντί. Το πρώτο ημίχρονο να κλείνει με κατοχή 40-60 και τελικές 2-7. Ο γάμος σχόλασε στο 56′. Σε κόρνερ οι γαλάζιες φανέλες δεν πηδάνε ούτε εφημερίδα. Ο Πονσέ σηκώνεται ανενόχλητος και κάνει το 2-0. Με τον σπίκερ να αποφαίνεται ότι «η φάση είναι δουλεμένη». Ενδεχομένως ο Μαρίνος Ουζουνίδης (φωτογραφία πάνω) να διαθέτει το κληρονομικό χάρισμα. Να μπορεί δηλαδή να προβλέπει ότι κανείς από τους αμυντικούς της αντίπαλης ομάδας δεν θα σηκωθεί από το έδαφος. Εύκολο και ξεκούραστο τρίποντο για την ΑΕΚ, με το τελικό 4-0 να αφορά τη στατιστική.

Ναυάγιο

Κι είναι ένα θέμα το ιδιαίτερα χαμηλό επίπεδο του πρωταθλήματος. Οταν ο φιλόδοξος Αρης εμφανίζει αυτή την εικόνα ναυαγίου στο ΟΑΚΑ. Κατά τα άλλα, η Παναγιά μαζί του. Είναι σίγουρο ότι θα τη χρειαστεί. Η επιστροφή του 65χρονου Αγγελου Αναστασιάδη φέρνει λίγο από Ρόκι Μπαλμπόα. Για προπονητή δεν τον έχουν πάρει τα χρόνια. Το come back όμως στους πάγκους θυμίζει τις επιστροφές στη σκηνή του ιταλοαμερικανού μποξέρ, που ενσαρκώνει ο Σιλβέστερ Σταλόνε (φωτογραφία κάτω). Ετσι και με τον Αγγελο. Εκεί που τον είχες ξεχάσει, τον θυμήθηκαν στην ΕΠΟ. Κι επανέρχεται δριμύτερος. Τα σχόλια που ακολούθησαν την είδηση της πρόσληψής του στην εθνική ομάδα επιβεβαίωσαν για μία ακόμα φορά τον λόγο για τον οποίο είναι ωραίο το ποδόσφαιρο. Επειδή για το ίδιο θέμα ο καθείς μπορεί να εκφράσει την οποιαδήποτε άποψη, να την τεκμηριώσει με επιχειρήματα και να είναι βέβαιος για την ορθότητά της.

Παλικάρι

Οπως συνέβη και με τα σχόλια για τον Αναστασιάδη. Κάποιοι τον χαρακτήρισαν παρωχημένο. Αλλοι βλέπουν ότι μπορεί υπό προϋποθέσεις να πετύχει. Δεν έλειψαν κι αυτοί που θεωρούν ότι είναι το παλικάρι που θα γυρίσει το φύλλο στα αποδυτήρια της ομάδας. Ας αρχίσουμε όμως από τους καθ’ ύλην αρμοδίους. Αυτούς που πήραν την απόφαση. Τους βλαχοδημάρχους της ΕΠΟ, όπως έχει καθιερωθεί να αποκαλούνται απαξιωτικά. Η αιτιολογία που εξετέθη από τον πρόεδρο Βαγγέλη Γραμμένο αγγίζει τα όρια της ανοησίας: «Η απόφαση είναι να προσληφθεί έλληνας προπονητής που θα δώσει μαχητικότητα, εθνική συνείδηση και προσήλωση». Επί Οτο Ρεχάγκελ, δηλαδή, η εθνική ομάδα στερούνταν μαχητικότητας και προσήλωσης; Αν τον Δεκέμβριο του 2019, που τελειώνει το συμβόλαιο του Αναστασιάδη, εκφράσει την επιθυμία να επιστρέψει στην Εθνική ο Φερνάντο Σάντος, η απάντηση θα είναι αρνητική, επειδή δεν είναι Ελληνας;

Νατουραλιζέ

Κι αφού το ζητούμενο είναι η «εθνική συνείδηση», τι δουλειά έχει να φοράει τη φανέλα με το εθνόσημο ο Πορτογάλος και νατουραλιζέ Ελληνας σαν τον Ζέκα; Κουταμάρες. Μας είπαν επίσης: «Ο Αναστασιάδης επιλέγει μεταξύ των Αναστασίου – Γρηγορίου». Μύθος. Αλλη υποψηφιότητα δεν υπήρξε ποτέ. «Ο Αναστασιάδης ήταν επιλογή του Βαγγέλη Γραμμένου». Μύθος Νο 2. Για άνωθεν εντολή επρόκειτο. Στη συνέχεια διαβάσαμε πολλά και διάφορα: «Ο Αναστασιάδης είναι παλικάρι. Είναι ειλικρινής, αληθινός, παθιασμένος, μπεσαλής, ασυμβίβαστος, χαρισματικός». Συγγνώμη, αλλά έχουν σχέση όλα αυτά με τη δουλειά του προπονητή; Δεν ψάχνουμε ούτε για γαμπρό ούτε για κουμπάρο. Προπονητή θέλουμε. Και συγγνώμη για δεύτερη φορά, αλλά όλα αυτά θυμίζουν Αλέφαντο. Που, ειρήσθω εν παρόδω, έχει αδικηθεί σφόδρα. Τόσα χρόνια να έχει ο Ολυμπιακός το πάνω χέρι στην ΕΠΟ, και ομοσπονδιακό δεν τον έκαναν.

Ρεπερτόριο

Οι γκρανκάσες πήγαιναν κι έφερναν τους Ρανιέρηδες. «Ομάδα στα χέρια του Αγγελου δεν έχει πέσει, με τον ΠΑΟΚ απέκλεισε την Αρσεναλ και με τον Παναθηναϊκό τη Γιουβέντους». Κι εδώ πάμε σε Νίκο Αλέφαντο. Που όχι μόνο δεν έριξε ομάδα στη Β’ Εθνική, αλλά ανέβασε Πιερικό και Γιάννινα. Ως προπονητής του Εθνικού Αστέρα με τον Κοντόπουλο και τον Παπαδημητρίου είχε κερδίσει 2-0 την ΑΕΚ του Σάντος με Νικολαΐδη και Τσιάρτα. Μην πολυλογούμε. Το να αφήνεις εν έτει 2018 την εθνική ομάδα στα χέρια της Παναγιάς και να περιμένεις να πατήσει το κουμπί είναι λίγο σόλοικο. Με ευχέλαια και αγιασμούς στα αποδυτήρια κι επισκέψεις σ’ εκκλησίες και μοναστήρια. Με λεονταρισμούς για «παλικάρια», με κραυγές για «θάνατο» και υπεκφυγές «στον ΠΑΟΚ, μας τρυπήσανε από μέσα». Ο Ρόκι Μπαλμπόα τουλάχιστον κάθε φορά που εμφανίζεται κάνει και κάποιο καινούργιο κόλπο. Ανανεώνει το ρεπερτόριό του. Ο Αγγελος έχει μείνει στα ίδια και τα ίδια.

Αμετακίνητος

Επειδή ακούγονται και γράφονται πολλά για τους συνεργάτες του Αγγελου Αναστασιάδη, έχουμε και λέμε: ο Ζήσης Βρύζας ως υπεύθυνος εθνικών ομάδων είναι αμετακίνητος. Κι οι λόγοι είναι ευνόητοι. Κατά συνέπεια, ο Γιώργος Καραγκούνης ή οποιοσδήποτε άλλος παλαίμαχος ενταχθεί στο τιμ θα πάρει τη θέση του Κώστα Τσάνα. Βοηθός. Αρα, θέμα Τυπάρα δεν υφίσταται.