Η κόντρα ξεκίνησε στο περιλάλητο εκείνο Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά συνεχίζεται τόσες μέρες μετά στα παραδοσιακά και τα νέα Μέσα. Νίκος Κοτζιάς και Πάνος Καμμένος καταγγέλλουν ο ένας τον άλλον, δίνοντας έτσι στη ΝΔ την ευκαιρία να ζητά τη δημοσιοποίηση από τη μια της επιστολής παραίτησης του πρώτου κι από την άλλη των πρακτικών της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου. Η εντολή που έχει δοθεί από την Πειραιώς προς άπαντα τα στελέχη της είναι να διατηρούν ψηλά στην επικαιρότητα το θέμα, μιας και στη γαλάζια ανάγνωση όσα λένε οι δύο καθώς και όσα δεν λέει το Μαξίμου αναδεικνύουν την «ανηθικότητα» της κυβέρνησης του ηθικού πλεονεκτήματος.

Τελευταίο επεισόδιο αυτής της ενδοκυβερνητικής αντιπαράθεσης ήταν η καμμενική καταγγελία πως εταιρεία στην οποία εμπλέκεται ο Τζορτζ Σόρος συνεργάζεται με το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και επί υπουργίας Νίκου Κοτζιά ανέλαβε την έκδοση των εγγράφων Visa για τους πολίτες εκτός ΕΕ που επισκέπτονται την Ελλάδα. Εξού και στις κατ’ ιδίαν συνομιλίες τους οι νεοδημοκράτες δηλώνουν βέβαιοι πως Κοτζιάς και Καμμένος θα συνεχίσουν να τους δίνουν αφορμές για πολιτική κριτική στην κυβέρνηση.

Με δυο λόγια, η αξιωματική αντιπολίτευση επενδύει πολιτικά στην εν λόγω σύγκρουση, επειδή, όπως το έθεταν και στην πιο πρόσφατη σχετικά με το ζήτημα ανακοίνωσή τους, την Παρασκευή, «εννιά μέρες μετά το Υπουργικό Συμβούλιο οι πολίτες εξακολουθούν να παρακολουθούν υπαινιγμούς και αλληλοκαταγγελίες μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και ο κ. Τσίπρας να παραμένει άφωνος».

Πηγές της ΝΔ, μάλιστα, έλεγαν ότι «θα ήταν στοιχειώδης σεβασμός στους πολίτες η απάντηση του Μαξίμου να είναι έστω μία φορά εντός θέματος». Και προσέθεταν ότι «είναι αδιανόητο ο υπουργός Εθνικής Αμυνας να περιγράφει ως παράφρονα τον υπουργό Εξωτερικών και να μην αποδοκιμάζεται από το Μαξίμου, καθώς προφανώς αυτό εννοούσε ο κ. Καμμένος με τη φράση “το γαρ πολύ της θλίψεως” που είπε για τον κ. Κοτζιά».

Σύμφωνα δε με πληροφορίες, στο γαλάζιο επιτελείο – αν και ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις – δεν αποκλείουν να ζητήσουν και επίσημα τα πρακτικά της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου από τον γραμματέα του, ώστε να διαπιστωθεί τι ειπώθηκε εκεί. Το σίγουρο, πάντως, είναι πως η Πειραιώς θα συνεχίσει να θέτει ερωτήματα για όσα ακούγονται από Καμμένο και Κοτζιά – αφού αμφότεροι αφήνουν υπονοούμενα για φαινόμενα διαφθοράς – και να βάζει στο κάδρο και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.