Το παιχνίδι των προκλήσεων και των εμπρηστικών δηλώσεων συνεχίζει η Αγκυρα – με προφανή στόχο να εμπλακεί στις ενεργειακές εξελίξεις και να μη χάσει τα πολύτιμα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς τώρα εμφανίζεται να διεκδικεί υφαλοκρηπίδα ακόμη και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Παράλληλα, με νέα παράνομη Navtex η Τουρκία ανακοίνωσε πως την Τετάρτη αποκλείει το Καστελλόριζο για τέσσερις ώρες για άσκηση έρευνας και διάσωσης.
Σημειώνεται ότι το τουρκικό σεισμογραφικό «Barbaros Hayreddin Pasa» αποπειράθηκε προ ημερών να πραγματοποιήσει έρευνα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού βρέθηκε στην περιοχή (αρχικά η «Νικηφόρος Φωκάς και στη συνέχεια η «Σαλαμίς») για να αποτρέψουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Φαίνεται όμως ότι η ισχυρή παρουσία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή δεν άρεσε στην Αγκυρα και έτσι την περασμένη Τρίτη ο τούρκος υπουργός Αμυνας Χουλουσί Ακάρ συνέχισε να μιλάει για ελληνική «παρενόχληση» στο σεισμογραφικό «Barbaros» και ταυτόχρονα παρουσίασε χάρτες που εμφάνιζαν την Τουρκία να διεκδικεί υφαλοκρηπίδα νοτιοανατολικά της Κρήτης.
Μια τέτοια διεκδίκηση από πλευράς Τουρκίας δεν έχει πάρει επίσημη μορφή υπό τη μορφή κάποιας ανακοίνωσης, τουλάχιστον έως τώρα. Ωστόσο, ο αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αγγελος Συρίγος επισημαίνει ότι «δεν θα πρέπει να θεωρείται καθόλου απίθανο τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες να δούμε την Τουρκία να βγάζει ένα ΦΕΚ και να ανακοινώνει πως παραχωρεί συγκεκριμένα ερευνητικά τεμάχια στην κρατική εταιρεία πετρελαίου (ΤPAO)». Οπως εξηγεί, μέχρι πρότινος η Τουρκία – όπως φαινόταν και σε χάρτες που δημοσιοποιούσε – υποστήριζε πως η υφαλοκρηπίδα της φτάνει και σταματάει ανατολικά της Κρήτης. «Τώρα, με τον νέο χάρτη που παρουσίασε ο Ακάρ, εμφανίζει την Τουρκία να έχει υφαλοκρηπίδα και κάτω από την Κρήτη και συγκεκριμένα, κάτω από τον Νομό Λασιθίου».
Πώς εξηγείται αυτή η νέα πρόκληση; Για την ακρίβεια δεν πρόκειται για μια εντελώς νέα θεωρία, λέει ο καθηγητής. Παρόμοιους χάρτες έχει δημοσιοποιήσει στο παρελθόν το τουρκικό ναυτικό ισχυριζόμενο ότι η Λιβύη δεν μπορεί να έρθει σε συμφωνία για την ΑΟΖ με την Ελλάδα διότι παρεμβάλλονται η Κρήτη και τα νησιά, καθόσον είναι γνωστό ότι η Τουρκία δεν δέχεται ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ. Και γι’ αυτό τον λόγο η Τουρκία επιμένει ότι η ΑΟΖ της Λιβύης συνορεύει μόνο με την τουρκική. «Συνεπώς σ’ αυτή τη λογική εντάσσεται και ο χάρτης του Χουλουσί Ακάρ».
Συνήθης τακτική
Ο καθηγητής επισημαίνει ότι είναι συνήθης τακτική της Τουρκίας σε πρώτη φάση να εμφανίζει τέτοιους χάρτες και έπειτα οι διεκδικήσεις της να παίρνουν πιο επίσημη μορφή. Σε ό,τι αφορά τους αριθμούς με τα τετραγωνικά χιλιόμετρα που εμφανίζονται πάνω στον χάρτη ο Αγγελος Συρίγος σημειώνει ότι προορίζονται για εσωτερική κατανάλωση. Η Αγκυρα δηλαδή επιχειρεί να καταδείξει στην τουρκική κοινή γνώμη ότι «δείτε πού θέλει να περιορίσει την υφαλοκρηπίδα μου η Ελλάδα, στα 41.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ στην πραγματικότητα είναι 104.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα».
Σχολιάζοντας τον χάρτη που παρουσίασε ο Ακάρ, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας Ηλίας Κουσκουβέλης τονίζει από την πλευρά του στα «ΝΕΑ» «πως δεν αποτελεί ποιοτική αναβάθμιση των προκλήσεων αλλά εντάσσεται στο ίδιο modus operandi της Αγκυρας να προσθέτει συστηματικά όλο και κάτι καινούριο στο τραπέζι. Αυτό κάνουν από το 1974 και μετά. Τότε η μόνη διαφορά ήταν η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και σιγά σιγά βάζουν και ένα καινούριο θέμα». Εμφανίζονται έτσι, προσθέτει, να έχουν συνεχώς την πρωτοβουλία.
Σημειώνεται πως από την πρώτη στιγμή που η Αγκυρα φανέρωσε τις προθέσεις της δεσμεύοντας παράνομα μέχρι και τον Φεβρουάριο για σεισμογραφικές έρευνες μία περιοχή που περιελάμβανε και περιοχές όχι μόνο της κυπριακής ΑΟΖ αλλά και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η αντίδραση της Αθήνας ήταν άμεση και σε διπλωματικό και σε στρατιωτικό επίπεδο. Το ελληνικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι δεν επιτρέπει έρευνα εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και άμεσα το ΓΕΕΘΑ έδωσε εντολή ελληνική φρεγάτα να σπεύσει στην περιοχή.
Το Καστελλόριζο
Οσον αφορά τη νέα Navtex που εξέδωσε η Τουρκία δεσμεύοντας μεθαύριο το Καστελλόριζο, αυτή βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που η Τουρκία βάζει στο στόχαστρο τη θαλάσσια περιοχή του Καστελλόριζου και επιχειρεί να την «γκριζάρει» αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Ομως το γεγονός ότι το επαναλαμβάνει αυτή τη χρονική περίοδο, δηλαδή έπειτα από τις προκλήσεις του σεισμογραφικού σκάφους της «Barbaros Hayreddin Pasa» δείχνει ότι επιθυμεί να στήσει σκηνικό έντασης.
Θυμήθηκαν τα Ιμια
Στο μεταξύ, στην προσπάθεια της Αγκυρας να προκαλέσει σκηνικό έντασης ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία φαίνεται ότι συμμετέχουν και τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι προχθές θυμήθηκαν και τα… Ιμια. Με τίτλους «Ετοιμος ο πύργος παρατήρησης 1 μίλι από τους βράχους των Καρντάκ» ενημέρωναν την τουρκική κοινή γνώμη ότι είναι έτοιμο το παρατηρητήριο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στο νησάκι Τσαβούς απέναντι από τα Ιμια, το οποίο θα ελέγχει κάθε κίνηση στην περιοχή. Σύμπτωση ή όχι, τα δημοσιεύματα για το τουρκικό παρατηρητήριο απέναντι από τα Ιμια είχαν εμφανιστεί και πάλι στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου, όταν δηλαδή η Αγκυρα είχε κλιμακώσει τις προκλήσεις απέναντι στην Ελλάδα.