Ντεκαφεϊνέ clasico; Δυνατός εσπρέσο όπως τον φτιάχνουν στην Πιάτσα Ναβόνα αποδείχτηκε το 239ο διασημότερο ντέρμπι με την Μπαρτσελόνα να συντρίβει με «μανίτα» 5-1 τη Ρεάλ Μαδρίτης και να απολύει ουσιαστικά τον Γιουλέν Λοπετέγκι.

No Messi, no problem αποδείχτηκε τελικά για την Μπάρτσα. Ο «Πιστολέρο»  Λουίς Σουάρες έπαιξε και για τον λαβωμένο συμπαίκτη και φίλο του πετυχαίνοντας το 25ο χατ τρικ στην ιστορία των κλάσικο και πρώτο από τον Μάρτιο του 2014 (Μέσι).

Ο Σουάρες διέλυσε κάθε σχέδιο της Ρεάλ και με λίγη τύχη (είχε δοκάρι) θα μπορούσε να είχε πετύχει περισσότερα γκολ. Το πρώτο του τέρμα και δεύτερο της Μπάρτσα το πέτυχε με πέναλτι στο 30′ το οποίο κέρδισε με τη βοήθεια του VAR από τον Βαράν. Οι Καταλανοί είχαν προηγηθεί στο 11′ με τον Κουτίνιο, στον οποίο έφτασε η μπάλα αφού προηγουμένως άλλαξε πόδια τριάντα φορές!

Η αλλαγή του συστήματος σε 3-5-2 από τον Λοπετέγκι στο ημίχρονο έκανε πιο επικίνδυνη τη Ρεάλ που μείωσε με τον Μαρσέλο στο 53′ και λίγο έλειψε να ισοφαρίσει με τον Μόντριτς που είχε δοκάρι.

Κι ύστερα ήρθαν οι μέλισσες. Σε 12 λεπτά (75′ – 87′) οι Μπλαουγκράνα πέτυχαν τρία γκολ. Ο Σουάρες με κεφαλιά που έμοιαζε περισσότερο με σουτ πυροβόλησε τον Κουρτουά στο 75′ και οκτώ λεπτά αργότερα του έδωσε τη χαριστική βολή περνώντας την μπάλα πάνω από το σώμα του. Η Μπαρτσελόνα δεν σταμάτησε να κυνηγά τα γκολ και στο 87′ ο Βιδάλ πέτυχε το 5-1 που είναι και το πρώτο του τέρμα στη σύντομη μέχρι τώρα καριέρα του στο Καμπ Νου.

Τρίτωσε το κακό

Είναι η τρίτη φορά στην τελευταία δεκαετία που η Ρεάλ δέχεται τουλάχιστον πέντε γκολ από την Μπάρτσα. Οι δύο προηγούμενες ήταν τον Μάιο του 2009 (2-6) και τον Νοέμβριο του 2010 (5-0).

Η Μπάρτσα έσπασε με εντυπωσιακό τρόπο το σερί των τεσσάρων clasico στο Καμπ Νου χωρίς νίκη ενώ σκοράροντας για 22ο συνεχόμενο ντέρμπι με τη Ρεάλ ισοφάρισε το ρεκόρ τής μεγάλης αντιπάλου της που είχε «χτίσει» από το 1959 μέχρι το 1969. Η επόμενη μέρα της Ρεάλ αναμένεται πολύ δύσκολη. Η τρίτη συνεχόμενη ήττα στη Λα Λίγκα, επίδοση που είχε να εμφανιστεί στο Παλάτι από τον Μάιο του 2009, τη βύθισε στην 9η θέση της βαθμολογίας. Ο Λοπετέγκι πρέπει να θεωρείται παρελθόν, παρά τα 16 εκατ. ευρώ που αναμένεται να διεκδικήσει ως αποζημίωση. Η απόλυσή του θα του γνωστοποιηθεί σήμερα και το πιθανότερο είναι να τον διαδεχτεί ο Ιταλός Αντόνιο Κόντε ή ο προπονητής της δεύτερης ομάδας Σαντιάγο Σολάρι.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα, ο Βάσκος είπε πως είναι λυπημένος, αλλά έχει τη δύναμη να συνεχίσει: «Το μόνο που έχω στο μυαλό μου είναι να ανεβάσω το ηθικό των παικτών μου. Αλλωστε δεν είμαι αυτός που παίρνει τις αποφάσεις. Εχω ήδη πει τι σκέφτομαι, τα υπόλοιπα δεν με ενδιαφέρουν».  Ο Εμίλιο Μπουτραγκένιο, σε αντίθεση με ό,τι έκανε στο ματς με τη Βικτόρια Πλζεν που τον στήριξε, απέφυγε να δεσμευτεί για το μέλλον: «Δεν είναι η κατάλληλη ώρα να μιλήσουμε για τον Λοπετέγκι. Μόλις έχει τελειώσει το παιχνίδι και είναι μια κακή νύχτα για όλους».

Ο αρχηγός Σέρχιο Ράμος ήταν ωστόσο πιο ξεκάθαρος. «Είμαστε μαζί του μέχρι τον θάνατο, αλλά οι αποφάσεις λαμβάνονται από πιο πάνω».

Δήλωση υπέρ της παραμονής του Λοπετέγκι στη Ρεάλ έκανε και ο εκ των πρωταγωνιστών της Μπάρτσα Ζόρντι Αλμπα. Οι δύο άνδρες είχαν πολύ καλή συνεργασία στην Εθνική Ισπανίας από την οποία ο Ζόρντι Αλμπα έχει ουσιαστικά αποκλειστεί από τον πρώην προπονητή του Λουίς Ενρίκε.

Συμπαράσταση Σουάρες

Αίσθηση προκάλεσαν οι δηλώσεις του MVP Λουίς Σουάρες, ο οποίος ουσιαστικά συμπαραστέκεται στους παίκτες της Ρεάλ για τις δύσκολες ημέρες που ζουν. «Είναι δύσκολο να είσαι παίκτης, να συνυπάρχεις με καταστάσεις δύσκολες της ομάδας.

Ο παίκτης είναι αυτοκριτικός. Υπάρχουν καταστάσεις που πρέπει να κατανοούμε γιατί είναι συνάδελφοι» υπογράμμισε ο Ουρουγουανός ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες έγινε για τρίτη φορά πατέρας. Για την απουσία του Μέσι είπε πως  «είναι κορυφαίος, πρέπει να είμαστε περήφανοι που τον έχουμε στην ομάδα. Δείξαμε πως είμαστε σπουδαία ομάδα σε γενικές γραμμές με έναν σπουδαίο προπονητή που είναι πολύ σημαντικό».

Ο μέσος της Ρεάλ Καζεμίρο χαρακτήρισε «καταστροφική» την ήττα της ομάδας του τονίζοντας πως το 5-1  αντανακλά όλη τη σεζόν. Πρόσθεσε πως όλοι οι παίκτες ήταν κακοί, ενώ προσπάθησε να προστατεύσει τον Λοπετέγκι λέγοντας πως οι ποδοσφαιριστές είναι οι υπεύθυνοι για την εικόνα της ομάδας και όχι ο προπονητής.

Πολύ σοβαρός εμφανίστηκε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Ερνέστο Βαλβέρδε. Ο προπονητής της Μπάρτσα τόνισε πως η Ρεάλ δεν έχει τεθεί νοκάουτ από το πρωτάθλημα το οποίο βρίσκεται ακόμα στη 10η αγωνιστική, ενώ για τη δύσκολη θέση που βρίσκεται ο Λοπετέγκι τόνισε πως δεν του αρέσει να απολύεται κανένας προπονητής. Σημείωσε πάντως πως το χθεσινό απόγευμα είναι απ’ αυτά που θα θυμούνται όλοι στην Μπαρτσελόνα.