Πέρασαν πέντε χρόνια και έξι μήνες από την τελευταία φορά που ο Γιώργος Δώνης βρισκόταν στο γήπεδο της Τούμπας. Πέρασαν 2.007 μέρες από την 30ή Απριλίου 2013 που ο ΠΑΟΚ ανακοίνωνε την απόλυση του έλληνα προπονητή, λίγες μέρες μετά τον αποκλεισμό στα ημιτελικά Κυπέλλου από τον Αστέρα Τρίπολης.

Η ιστορία του στη Θεσσαλονίκη υπήρξε μικρή. Είχε διάρκεια μόλις λίγους μήνες. Για άλλους υπήρξε πλήρως αποτυχημένη. Για άλλους δεν του δόθηκε ο χρόνος για να φτιάξει έναν ΠΑΟΚ που θα διεκδικούσε τίτλους. Ολα ανήκουν στο παρελθόν. Το παρόν θέλει τον ΠΑΟΚ να έχει, πέντε χρόνια μετά, μια ομάδα που εμφανίζεται τούτη την ώρα ως το φαβορί για το πρωτάθλημα. Και τον Δώνη να τρέχει ένα πρότζεκτ στον Παναθηναϊκό πολύ φιλόδοξο και τόσο σπάνιο που όμοιό του δεν έχει εμφανιστεί ξανά στην Ελλάδα.

Ο Δώνης θα αντιμετωπίσει για πρώτη φορά τον ΠΑΟΚ ως αντίπαλος από τη μέρα που έφυγε από εκεί, όμως μόνο… πρωτάρης δεν είναι σε παιχνίδια κόντρα στον Δικέφαλο. Με Ατρόμητο, Λάρισα και ΑΕΚ έχει βρεθεί συνολικά 16 φορές αντίπαλος του ΠΑΟΚ. Η παράδοση που έχει είναι εξαιρετική, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε πως οι 15 από τις 16 φορές ήταν με Λάρισα και Ατρόμητο. Σε αυτά τα 16 παιχνίδια, εντός κι εκτός έδρας, μετρά έξι νίκες, έξι ισοπαλίες και μόλις τέσσερις ήττες.

Το εντυπωσιακό είναι πως οι τέσσερις από τις έξι νίκες έχουν έρθει μέσα στην Τούμπα. Η αρχή έγινε τον Φεβρουάριο του 2007, όταν επικράτησε με τους Βυσσινί 3-1 στην έδρα του ΠΑΟΚ. Ακολούθησε θετικό αποτέλεσμα με την ΑΕΚ, η οποία πήρε 1-1 στην Τούμπα, τον Σεπτέμβριο του 2008, ενώ από τον Νοέμβριο του 2010 έως τον Μάιο του 2012, που έφυγε από τον Ατρόμητο για να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη, πανηγύρισε νίκη τρεις ακόμα φορές!

Η μία, μάλιστα, ήταν για τα προημιτελικά του Κυπέλλου, τον Ιανουάριο του 2012, που σήμαινε και πρόκριση, αφού εκείνη την περίοδο προβλεπόταν μονό ματς και διπλά έγιναν στον ημιτελικό. Συνολικά, σε εννέα επισκέψεις στην Τούμπα, ο νυν τεχνικός του Παναθηναϊκού έχει τέσσερις νίκες, δύο ισοπαλίες και τρεις ήττες. Δύο στον πάγκο του Ατρομήτου και μία ως προπονητής της Λάρισας.

Αναλυτικά τα ματς που έχει δώσει ο Δώνης στην Τούμπα σαν αντίπαλος:

2/10/15 ΠΑΟΚ – ΑΕΛ 2-2

24/2/07 ΠΑΟΚ – ΑΕΛ 1-3

6/1/08 ΠΑΟΚ – ΑΕΛ 1-0

14/9/08 ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 1-1

30/1/10 ΠΑΟΚ – Ατρόμητος 1-0

28/11/10 ΠΑΟΚ – Ατρόμητος 0-1

10/12/11 ΠΑΟΚ – Ατρόμητος 3-1

25/1/12 ΠΑΟΚ – Ατρόμητος 1-2

20/5/12 ΠΑΟΚ – Ατρόμητος 0-1

Πιθανότερο το 4-3-3

Λίγη ώρα πριν από το ντέρμπι θα αποφασίσει οριστικά ο Γιώργος Δώνης για το σχήμα με το οποίο θα παρατάξει την ομάδα του απόψε στην Τούμπα, ωστόσο φαίνεται πως έχει εγκαταλείψει οριστικά τη σκέψη για τρεις κεντρικούς αμυντικούς. Το πιθανότερο είναι να δούμε τον Παναθηναϊκό με ένα σχήμα 4-3-3, με τον Μακέντα να είναι στην κορυφή της επίθεσης και τους Μπουζούκη και Χατζηγιοβάννη στα δύο άκρα.

Αυτός που φαίνεται πως θα… θυσιαστεί είναι ο Καμπετσής, ο οποίος όλα δείχνουν πως θα μείνει στον πάγκο για να μπει ο Χατζηθεοδωρίδης, που μαζί με τους Κουρμπέλη και Δώνη θα αποτελέσουν την τριάδα του Παναθηναϊκού στον άξονα της μεσαίας γραμμής. Από κει και πέρα δεν αναμένονται αλλαγές στην άμυνα, με τον Διούδη να είναι στα γκολπόστ, τους Κολοβέτσιο, Μαυρομμάτη στο κέντρο των μετόπισθεν και τους Κουλιμπαλί και Ινσούα στα άκρα, δεξιά κι αριστερά αντίστοιχα.

Στην αποστολή ο Μουνιέ!

Για πρώτη φορά έπειτα από σχεδόν δύο μήνες ο Αντονί Μουνιέ βρίσκεται και πάλι στην αποστολή του Παναθηναϊκού, ωστόσο πολύ δύσκολα θα δούμε τον Γάλλο να αγωνίζεται απόψε. Αναλυτικά οι παίκτες που πήρε ο Δώνης στη Θεσσαλονίκη: Διούδης, Ξενόπουλος, Χριστογεώργος, Οικονόμου, Κολοβέτσιος, Μαυρομμάτης, Κουρμπέλης, Πούγγουρας, Γιόχανσον, Ινσούα, Κουλιμπαλί, Χατζηθεοδωρίδης, Στάικος, Τζανδάρης, Δώνης, Κάτσε, Μουνιέ, Μπουζούκης, Χατζηγιοβάννης, Εμμανουηλίδης, Βέργος, Καμπετσής, Μακέντα.