Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται οι πρώτες κλήσεις του νέου ομοσπονδιακού τεχνικού Αγγελου Αναστασιάδη για τα δύο τελευταία παιχνίδια της εθνικής μας ομάδας για το Nations League με Φινλανδία και Εσθονία στο ΟΑΚΑ.

Καθώς ξεκινάει η εποχή του νέου προπονητή της ομάδας έπειτα από δύο Γερμανούς (Ρεχάγκελ, Σκίμπε), έναν Πορτογάλο (Σάντος), έναν Ιταλό (Ρανιέρι) και έναν Ουρουγουανό (Μαρκαριάν).

Η ΕΠΟ και ο Βαγγέλης Γραμμένος (του οποίου είναι προσωπική επιλογή ο νέος προπονητής) παίζουν το τελευταίο τους χαρτί για να γυρίσουν το… φύλλο στην Εθνική και να προλάβουμε το ραντεβού του Euro 2020.

Ο φόβος

Εάν χάσουμε την πρόκριση για τρίτη συνεχόμενη φορά στα τελικά μεγάλης διοργάνωσης (μετά το Euro του 2016 στη Γαλλία και το Μουντιάλ του καλοκαιριού στη Ρωσία) θα έχουμε σαφές πισωγύρισμα στα πέτρινα χρόνια στην προ Euro 2004 εποχή και ακόμα πιο πίσω.

Τότε που η εθνική μας ομάδα αποτελούσε τον φτωχό συγγενή του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και έχανε τις προκρίσεις στις μεγάλες διοργανώσεις, πολλές φορές με εμφανίσεις «αυτογκόλ», με εξαίρεση σε αυτή την περίοδο το αξέχαστο παιχνίδι με τη Δανία (0-0) στο ΟΑΚΑ, όπου το δοκάρι και ο Πέτερ Σμάιχελ μάς είχαν στερήσει πραγματικά στο παρά πέντε την πρόκριση στο Μουντιάλ του 1998 της Γαλλίας.

Ο Αγγελος Αναστασιάδης, εκτός από το σαφώς μικρότερο κασέ σε σχέση με ξένους τεχνικούς, έχει – με βάση το σκεπτικό της ΕΠΟ – την ικανότητα να συνδυάσει την ανάδειξη των νέων ταλέντων του ελληνικού ποδοσφαίρου με τον κορμό των έμπειρων παικτών, οι περισσότεροι εκ των οποίων αυτή τη στιγμή αποτελούν τη βάση της Εθνικής.

Η οποία χρειάζεται βασικά ένα restart, όχι τόσο για να προλάβει το τρένο της πρωτιάς στο Nations League, που δεν είναι άλλωστε αποκλειστικά στο δικό της χέρι (καθώς θέλει δύο νίκες ή μία με δύο γκολ επί της Φινλανδίας και παράλληλα οι Φινλανδοί να χάσουν και στην Ουγγαρία), αλλά να πάρει την πρόκριση από τον προκριματικό όμιλο του Euro 2020 που θα έχει πέντε ή έξι ομάδες. Τον αριθμό και τους αντιπάλους της θα τους μάθει στην κλήρωση του Δουβλίνου στις 2 Δεκεμβρίου.

Εκ των πραγμάτων η Εθνική ενόψει και των προκριματικών θα είχε ένα ποσοστό ανανέωσης (ήδη είχε ακούσει πολλά ο Σκίμπε τελευταία που δεν είχε καλέσει τον Τάσο Χατζηγιοβάννη, έναν από τους πιο φορμαρισμένους νέους παίκτες του Παναθηναϊκού), που χρειάζεται να γίνει αμέσως και με προσοχή ώστε να επιτευχθεί σχετικά γρήγορα η ομογενοποίηση των νέων με τους παλαιότερους και αυτό να φανεί στο αγωνιστικό κομμάτι, τόσο σε εμφάνιση όσο και σε αποτελέσματα.

Ζήτημα διαχείρισης

Αν μη τι άλλο στις ομάδες του ο Αγγελος Αναστασιάδης είχε δουλέψει αποτελεσματικά με νέα παιδιά και απομένει το πώς θα διαχειριστεί τις «παλιοσειρές» της Εθνικής, καθώς δεν μπορεί να προχωρήσει αμέσως σε ριζική ανανέωση ή να τα αλλάξει όλα μέσα σε ένα-δύο παιχνίδια.

Είναι καλό πάντως που η ΕΠΟ (κάτι τέτοιο θα ήταν δύσκολο να γίνει με έναν νέο ξένο προπονητή, που δεν θα είχε εικόνα του ελληνικού πρωταθλήματος) αποφάσισε να προχωρήσει αμέσως με τον νέο τεχνικό στα δύο τελευταία παιχνίδια του Nations League, καθώς έτσι θα έχει την ευκαιρία να δει και ενδεχομένως να δοκιμάσει και κάποια πράγματα.

Καθώς ο Αγγελος Αναστασιάδης δεν χρειάζεται χρόνο για να μάθει ποιοι έχουν ρυθμό στις ομάδες τους ή είναι οι πιο φορμαρισμένοι και ποιοι αντίστοιχα είτε δεν παίζουν, είτε είναι αρκετά πίσω από πλευράς φόρμας.