Το «φως της προοδευτικής δόξας» έσβησε άδοξα μέσα σε μια πύρινη μπάλα που έπεσε από τον ουρανό έξω από το γήπεδο της αγαπημένης του ομάδας. Ο αρχιτέκτονας του «θαύματος της Λέστερ», ο ιδιοκτήτης του συλλόγου Βικάι Σριβαταναπράπα (το όνομα σημαίνει «το φως της προοδευτικής δόξας»), έχασε τη ζωή του όταν το ελικόπτερο στο οποίο επιβιβάστηκε για να αποχωρήσει από το γήπεδο της ομάδας του μετά το παιχνίδι με τη Γουέστ Χαμ συνετρίβη πιθανότατα λόγω μηχανικής βλάβης στο πάρκινγκ του Κινγκ Πάουερ.

Σύμφωνα με το Reuters, στο ελικόπτερο επέβαιναν επιπλέον τέσσερα άτομα, οι δύο πιλότοι και ένας ακόμα άνδρας, ενώ υπάρχουν αντικρουόμενες πληροφορίες για το αν ήταν μαζί με τον Σριβαταναπράπα και η κόρη του.  Αμέσως μετά τη συντριβή, αστυνομικός προσπάθησε να ανοίξει την πόρτα του ελικοπτέρου για να σώσει τους επιβάτες, αλλά μια έκρηξη τον απώθησε μακριά.

Επίσημη ανακοίνωση από την ομάδα ή την οικογένεια του ιδιοκτήτη δεν έχει δοθεί προς το παρόν στη δημοσιότητα και η αστυνομία συνιστά υπομονή μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες.

Ωστόσο σχολιαστής του BT Sports που βρισκόταν στο γήπεδο αναφέρει πως είδε τον Σριβαταναπράπα να επιβιβάζεται στο μοιραίο ελικόπτερο. Πηγή κοντά στην οικογένεια επιβεβαιώνει επίσης πως ο Ταϊλανδός επέβαινε στο ελικόπτερο.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως είδαν το οκταθέσιο Augusta Westland AW-169 να παρουσιάζει μηχανικά προβλήματα και να περιστρέφεται εκτός ελέγχου αμέσως μετά την απογείωσή του από το κέντρο του γηπέδου της Λέστερ. Ακουσαν επίσης έναν δυνατό θόρυβο και στη συνέχεια είδαν μια πύρινη μπάλα να συντρίβεται στο πάρκινγκ του γηπέδου της Λέστερ.

Το δυστύχημα

Το Σάββατο στις 17.30 ώρα Αγγλίας η Λέστερ υποδέχτηκε τη Γουέστ Χαμ, από την οποία υποχρεώθηκε σε ισοπαλία 1-1. Περίπου μία ώρα μετά τη λήξη του αγώνα, το ελικόπτερο προσεδαφίστηκε στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου της Λέστερ για να παραλάβει, όπως έκανε πάντα, τον ιδιοκτήτη των Αλεπούδων και να τον μεταφέρει στο Λονδίνο. Ενας φίλαθλος της Λέστερ που δεν ήθελε να αναφερθεί το όνομά του δήλωσε: «Είδα τον Κάσπερ Σμάιχελ να τρέχει έξω από το στάδιο και στη συνέχεια δεκάδες άνδρες της ασφάλειας». Αλλος αυτόπτης μάρτυρας ανέφερε πως ο έλικας στην ουρά δεν λειτουργούσε προκαλώντας στο ελικόπτερο περιστροφή.

Ο φωτογράφος Ράιν Μπράουν που κάλυπτε τον αγώνα είδε ξεκάθαρα το ελικόπτερο πριν αυτό συντριβεί. «Ο κινητήρας σταμάτησε και έκανε έναν θόρυβο σαν θόρυβο λείανσης. Μετά το ελικόπτερο σιώπησε και απλά περιστρεφόταν εκτός ελέγχου. Στη συνέχεια ακούστηκε ένας μεγάλος θόρυβος και μετά υπήρξε μια μεγάλη φωτιά» δήλωσε στο BBC Radio.

Το Τμήμα Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων (AAIB) έχει ξεκινήσει ήδη έρευνα για τα αίτια που οδήγησαν στην πτώση του ελικοπτέρου, ενώ αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από τις Αρχές. Οι ποδοσφαιριστές της Λέστερ δεν προπονήθηκαν χθες, ενώ ζητήθηκε η αναβολή της αυριανής αναμέτρησης με τη Σάουθαμπτον για το Λιγκ Καπ.

Συγκλονισμένοι από την τραγωδία, εκατοντάδες φίλοι της Λέστερ και όχι μόνο εναπόθεσαν χθες λουλούδια και άναψαν κεριά στον τόπο της τραγωδίας.

Η πορεία του

Ο 60χρονος Βικάι Σριβαταναπράπα με ταϊλανδοκινεζική καταγωγή ήταν ιδρυτής της κοινοπραξίας duty-free King Power International και, σύμφωνα με το περιοδικό «Forbes», ήταν ο πέμπτος πλουσιότερος άνθρωπος της Ταϊλάνδης με περιουσία 4,28 δισ. ευρώ.

Γεννήθηκε με το όνομα Βικάι Ρακσίακσον, αλλά το 2012 ο βασιλιάς της χώρας του τον μετονόμασε σε Βικάι Σριβαταναπράπα που σημαίνει «το φως της προοδευτικής δόξας».

Αγόρασε τη Λέστερ το 2010 έναντι 39 εκατ. στερλινών (περίπου 44 εκατ. ευρώ) και έξι χρόνια μετά οι Αλεπούδες πήγαν κόντρα στα προγνωστικά και στις αποδόσεις 5.000-1 και κατέκτησαν τον τίτλο στην Πρέμιερ Λιγκ υπό τις οδηγίες του Κλάουντιο Ρανιέρι. Με τις επενδύσεις που έκανε σε ποδοσφαιριστές και στο γήπεδο, η αξία του συλλόγου εκτοξεύτηκε στα 420 εκατ. ευρώ.

Παντρεμένος με την Αϊμόν Σριβαταναπράπα, απέκτησαν τέσσερα παιδιά. Φίλος με μέλη της βασιλικής οικογένειας, με τα οποία ήρθε κοντά λόγω της αγάπης του για το πόλο, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός μεταξύ των φιλάθλων της Λέστερ όχι μόνο για τις ανεπανάληπτες στιγμές που τους χάρισε η ομάδα το 2016, αλλά και για την προσήνειά του. Στα γενέθλιά του κερνούσε όλο το γήπεδο μπίρες και χοτ ντογκ και όλοι είχαν να πουν πως δεν διέθετε τον κυνισμό άλλων ιδιοκτητών συλλόγων της Πρέμιερ Λιγκ.

Στα παιχνίδια της Λέστερ έφτανε στο γήπεδο αρκετές ώρες πριν για να αφουγκραστεί την ατμόσφαιρα, συνοδευόμενος συνήθως από βουδιστές καλόγερους.