Η ρητορική μίσους του προέδρου Τραμπ φαίνεται ότι πυροδότησε δύο οπαδούς του να προβούν σε εγκλήματα. Το Σάββατο ο Ρόμπερτ Μπάουερς μπήκε ένοπλος σε συναγωγή του Πίτσμπουργκ στη διάρκεια λειτουργίας και άρχισε να πυροβολεί, σκοτώνοντας 11 άτομα και τραυματίζοντας άλλα έξι – τα θύματα ήταν όλα άνω των 54 ετών. Τα πρώτα λόγια του δράστη αφορούσαν την πρόθεσή του να σκοτώσει Εβραίους ενώ λίγο αργότερα έγινε γνωστό πως ήταν μέλος μέσου κοινωνικής δικτύωσης που είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην αμερικανική Ακροδεξιά και στην οποία αναρτούσε αντισημιτικά μηνύματα.

Ο 46χρονος δράστης θα παρουσιασθεί σήμερα στο δικαστήριο για να του απαγγελθούν κατηγορίες που επισύρουν ακόμα και τη θανατική ποινή, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας Σκοτ Μπρέιντι, προσθέτοντας: «Το γεγονός ότι η επίθεση έγινε την ώρα της λειτουργίας κάνει την πράξη του κατηγορουμένου ακόμα πιο αποτρόπαιη».

Η συναγωγή Δέντρο της Ζωής βρίσκεται σε γειτονιά που κατοικείται από την εβραϊκή κοινότητα του Πίτσμπουργκ. Η πολύνεκρη επίθεση προκάλεσε μεγάλες ανησυχίες και οδήγησε στο να ενταθούν τα μέτρα ασφαλείας σε τρόπους λατρείας σε όλες τις ΗΠΑ.

Ο ειδικός πράκτορας του FBI Ρόμπερτ Τζόουνς δήλωσε ότι το αιματηρό ξέσπασμα του δράστη πρέπει να διήρκεσε περίπου 20 λεπτά. Οι Αρχές δεν γνωρίζουν ακόμα για ποιον λόγο ο δράστης επέλεξε τη συγκεκριμένη συναγωγή. «Επεσαν πολλοί πυροβολισμοί και υπάρχουν κάλυκες παντού», δήλωσε ο Καρλ Γουίλιαμς, ιατροδικαστής της τοπικής κομητείας. Σύμφωνα με τον πράκτορα Τζόουνς, πτώματα εντοπίστηκαν σε τρεις διαφορετικούς χώρους εντός της συναγωγής. Ο δράστης παραδόθηκε αφότου αντάλλαξε πυρά με άνδρες των ειδικών δυνάμεων που κατέφθασαν.

Ο Μπάουερς είχε κάνει πολλές αντισημιτικές αναρτήσεις στο Διαδίκτυο, ακόμα και μία το πρωί του Σαββάτου πριν από την επίθεση. Αρχικά οπαδός του Τραμπ και της οπλοχρησίας, τον τελευταίο καιρό έκανε επιθέσεις στον αμερικανό πρόεδρο επειδή «δεν έκανε κάτι για να εμποδίσει τη μόλυνση των ΗΠΑ από τους Εβραίους».

Στο μήνυμά του το πρωί του Σαββάτου ανέφερε πως μια εβραϊκή οργάνωση προσφύγων, η Hebrew Immigrant Aid Society, «φέρνει εισβολείς για να σκοτώνουν τους δικούς μας ανθρώπους. Δεν μπορώ να μείνω άπρακτος και να παρακολουθώ τους δικούς μας να σφαγιάζονται. Θα μπω».

Ο Δημοκρατικός βουλευτής Ανταμ Σιφ δήλωσε πως η χώρα του πρέπει να αντισταθεί «στο κλίμα μίσους και διχασμού που καλλιεργεί ο πρόεδρος Τραμπ». Μιλώντας στο CNN τόνισε: «Ειλικρινά νομίζω ότι όλο το modus operandi του προέδρου είναι να μας διχάσει. Κάθε πρωί ξυπνά με νέους τρόπους για να προκαλέσει διχασμό στη χώρα». Ο ίδιος ο Τραμπ αποκάλεσε την επίθεση «πράξη κακού» και κάλεσε τους συμπατριώτες του να ξεπεράσουν το μίσος.

Η επίθεση έγινε έπειτα από ένα μπαράζ αποστολής δεμάτων με βόμβες τις τελευταίες ημέρες σε επιφανείς Δημοκρατικούς πολιτικούς, μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, μόλις λίγες ημέρες πριν από τις κρίσιμες ενδιάμεσες εκλογές για το Κογκρέσο στις 6 Νοεμβρίου. Ο άνδρας που έστειλε τα 14 δέματα, ο 56χρονος Σίζαρ Σαγιόκ, πρώην ντελιβεράς και στρίπερ, είχε κάποτε απειλήσει να βάλει βόμβα σε εταιρεία παροχής ηλεκτρικού ρεύματος επειδή διαφωνούσε με τα ποσά που του ζητούσαν να πληρώσει.

Οι Αρχές τον συνέλαβαν και κατέσχεσαν ένα λευκό φορτηγάκι που τα παράθυρά του ήταν γεμάτα με αυτοκόλλητα υπέρ του Τραμπ και εικόνες στελεχών του Δημοκρατικού Κόμματος πάνω στα οποία είχε ζωγραφίσει ένα μεγάλο Χ.