Η Εσση ήταν το τελευταίο καμπανάκι της χρονιάς. Στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν χθες στο ομόσπονδο κρατίδιο της Κεντρικής Γερμανίας τα δύο κόμματα της κυβέρνησης της Μέρκελ στο Βερολίνο υπέστησαν μία ακόμα δραματική ήττα. Οι εκλογές της Εσσης ήταν τιμωρία της κυβέρνησης του Βερολίνου, που εντείνει την πίεση στην καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και την πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αντρεα Νάλες για άμεσες κινήσεις ώστε να διασωθεί ο κυβερνητικός συνασπισμός του Βερολίνου.

Σύμφωνα με την εκτίμηση αποτελέσματος του πρώτου γερμανικού καναλιού ARD, το CDU έπεσε στο 27,4% (-10,9%), το SPD μειώθηκε στο 19,6% (-11,1%) δίνοντας σκληρή μάχη για τη δεύτερη θέση με τους Πράσινους 19,5% (+8,4%), η Αριστερά είναι στο 6% (+1%), οι Φιλελεύθεροι (FDP) στο 7,8% (+2,8%), ενώ στην τοπική Βουλή του Βισμπάντεν μπαίνει και το εθνικολαϊκιστικό AfD με 12,8%.

Αμφίθυμη ήταν η ατμόσφαιρα στο στρατόπεδο του Χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργού Φόλκερ Μπουφιέ. Για «επώδυνες απώλειες» μίλησε ο Μπουφιέ αναζητώντας παρηγοριά στην επιτυχία δύο βασικών εκλογικών στόχων: να παραμείνει πρώτη δύναμη και να μη σχηματιστεί κυβέρνηση χωρίς το CDU. Μέχρι τώρα ο Μπουφιέ κυβερνούσε με τους Πράσινους. Το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα δίνει μια οριακή πλειοψηφία σε συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών – Πρασίνων, όπως επίσης Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών (CDU – SPD). Αριθμητικά άνετη πλειοψηφία έχει ένας τριμερής συνασπισμός CDU – Πρασίνων – FDP (συνασπισμός της Τζαμάικα) με πρωθυπουργό τον Μπουφιέ.

Δραματική ήταν η ήττα για τους Σοσιαλδημοκράτες με το χειρότερο αποτέλεσμα της μεταπολεμικής περιόδου. «Πρώτη φορά συμβαίνει να αναγνωρίζεται ότι εμείς ως αντιπολίτευση είχαμε τα σωστά θέματα και να τιμωρούμαστε στις εκλογές» είπε ο Τόρστεν Σέφερ Γκίμπελ, επικεφαλής του SPD Εσσης. Υπαίτια είναι η χαοτική εικόνα της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Βερολίνου που επισκίασε πλήρως και αυτές τις περιφερειακές εκλογές.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα είναι υπ’ ατμόν. «Η κατάσταση της κυβέρνησης δεν είναι αποδεκτή» είπε η πρόεδρος του SPD Αντρεα Νάλες. Κάλεσε τα δύο κόμματα της Χριστιανικής Ενωσης να δεσμευτούν σε έναν οδικό χάρτη της κυβέρνησης. Από αυτό θα εξαρτηθεί εάν το SPD θα παραμείνει στην κυβέρνηση μέχρι τον συμφωνημένο ενδιάμεσο απολογισμό σε έναν χρόνο. Οι αντίπαλοι της συμμετοχής στην κυβέρνηση ζητούν να αποφασίσει εκ νέου η βάση του κόμματος. Αλλά η Νάλες θέλει να αποτρέψει εν θερμώ αποφάσεις και θα παρουσιάσει συγκεκριμένη πρόταση σήμερα στο προεδρείο του κόμματος.

«Η Εσση δεν ήταν ποτέ τόσο πράσινη όσο σήμερα» είπε θριαμβολογώντας η Πρίσκα Χίντσε, επικεφαλής μαζί με τον Ταρέκαλ Βαζίρ στο ψηφοδέλτιο των Πρασίνων. Οι Πράσινοι επιβεβαίωσαν και στην Εσση τη ραγδαία ανοδική πορεία που καθιερώνει το οικολογικό κόμμα ως κύριο εκφραστή του πολιτικού Κέντρου. «Χαιρόμαστε που αποδείχτηκε και στην Εσση ότι οι εκλογές δεν κερδίζονται μόνο στο ακροδεξιό πολιτικό φάσμα», τόνισε ο πρόεδρος των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ, «οι Πράσινοι απέδειξαν ότι κερδίζονται εκλογές με δημοκρατικούς στόχους και σαφείς φιλευρωπαϊκές θέσεις».

Οι Πράσινοι είναι το νέο, σύγχρονο, αστικό κόμμα που καταλαμβάνει το κενό που αφήνει η δραματική συρρίκνωση των Σοσιαλδημοκρατών. Αλλά καρπώνονται και τις απώλειες της συντηρητικής Χριστιανικής Ενωσης. Από την ανάλυση του χθεσινού αποτελέσματος προκύπτει ότι οι Χριστιανοδημοκράτες έχασαν 94.000 ψηφοφόρους προς το AfD, αλλά εξίσου 92.000 προς τους Πράσινους.

Ο Πράσινος νικητής

Πρωταγωνιστής της νίκης των Πρασίνων είναι ο Ταρέκ αλ Βαζίρ, με μητέρα Γερμανίδα και πατέρα από την Υεμένη. Οδήγησε τους Πράσινους στην πρώτη συγκυβέρνηση με τους Χριστιανοδημοκράτες, από την οποία βγήκαν νικητές. Ο Ταρέκ αλ Βαζίρ επιβραβεύτηκε και για το έργο του ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και για την επιμονή στους πολιτικούς, οικολογικούς στόχους.