Η ώρα των κλήσεων από τον οικονομικό εισαγγελέα σε εμπλεκομένους με την υπόθεση της Folli Follie Group μόλις ξεκίνησε. Ο οικονομικός εισαγγελέας Ιωάννης Δραγάτσης ξεκίνησε να καλεί στελέχη και άλλα άτομα που σχετίζονται με το σκάνδαλο της FFG για την παροχή εξηγήσεων στο πλαίσιο της ποινικής έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη δέκα άτομα έχουν λάβει κλήση για να δώσουν εξηγήσεις σχετικά με κακουργηματικές πράξεις που εντοπίστηκαν κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης. Τα αδικήματα για τα οποία καλούνται να δώσουν ανωμοτί (χωρίς όρκο) κατάθεση αφορούν αυτά της απάτης και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος σε βαθμό κακουργήματος.

Η ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ. Ηδη οι συνήγοροι των προσώπων αυτών ξεκίνησαν να προσέρχονται προκειμένου να λάβουν αντίγραφα της δικογραφίας, ενώ ζητούν και παίρνουν προθεσμία για τους εντολείς τους ώστε να καταθέσουν την επόμενη εβδομάδα, οπότε και θα έχουν λάβει γνώση του περιεχομένου της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί εις βάρος τους. Πληροφορίες θέλουν ανάμεσα σε όσους έχουν λάβει κλήση για να δώσουν εξηγήσεις να περιλαμβάνονται μέλη της οικογένειας Κουτσολιούτσου, τρία μέλη του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας και άλλα στελέχη του ομίλου της Folli Follie.  Μάλιστα, για τα δέκα αυτά άτομα ο Ιωάννης Δραγάτσης είχε ζητήσει (και το Δικαστικό Συμβούλιο είχε αποδεχτεί με δυο βουλεύματα) να δεσμευθούν όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους, οι θυρίδες τους και καθώς και όλα τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα που κατέχουν.

Η ΕΡΕΥΝΑ. Η κλήση σηματοδοτεί ότι φτάνει στο τέλος του το πρώτο κομμάτι της έρευνας που διενεργεί ο οικονομικός εισαγγελέας, ενώ εκκρεμεί να αξιολογηθούν, σε επόμενη φάση, η στάση που κράτησαν οι αρμόδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί αλλά και οι ενέργειες που έκαναν ή ενδεχόμενες παραλείψεις τους στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους αναφορικά με την υπόθεση της Folli Follie, καθώς και για άλλα ζητήματα που βρίσκονται στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα.

Και ενώ ο Δραγάτσης και η έρευνά του μπαίνουν πλέον στον σκληρό πυρήνα της υπόθεσης του σκανδάλου της Folli Follie Group, κανείς δεν γνωρίζει εάν και πότε θα ολοκληρωθεί ο έλεγχος των οικονομικών καταστάσεων της εταιρείας για το 2017, απαραίτητη προϋπόθεση για να πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευσή της, η οποία, αν και προγραμματισμένη για σήμερα Τρίτη 30 Οκτωβρίου, πήρε αναβολή για άγνωστη μέχρι στιγμής ημερομηνία. Ταυτόχρονα και ενώ τα στελέχη της Folli Follie αναμένεται να καταθέσουν την επόμενη εβδομάδα ενώπιον του οικονομικού εισαγγελέα, σφίγγει ο κλοιός γύρω από την εταιρεία, με τα προβλήματα ρευστότητας να γίνονται ολοένα και πιο δυσεπίλυτα μετά και την κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί από την περασμένη εβδομάδα τα ομόλογά της, με τελευταίο αυτό των 150 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων το οποίο είχε ημερομηνία λήξης το 2021 και βρέθηκε σε κατάσταση «χρεοκοπίας» (Event of Default) την περασμένη Παρασκευή.

Η συγκεκριμένη χρηματοοικονομική οφειλή αφορούσε τη θυγατρική FF Group Finance Luxembourg και τελούσε υπό την εγγύηση της μητρικής εταιρείας. Το ομόλογο κατέστη αμέσως ληξιπρόθεσμο και απαιτητό έπειτα από καταγγελία των κατόχων του και της αυθημερόν κατάπτωσης της εγγύησης της FF Group.

Το πρώτο ομόλογο της εταιρείας το οποίο βρέθηκε σε κατάσταση «χρεοκοπίας» ήταν ύψους 31 εκατ. ευρώ με λήξη και αφορούσε και αυτό τη FF Group Finance Luxembourg. Το ομόλογο κατέστη αμέσως ληξιπρόθεσμο και απαιτητό προ της συμβατικής της λήξης λόγω τής, από τις 17 Οκτωβρίου 2018, καταγγελίας του μοναδικού κατόχου του Schuldschein και της, από τις 18 Οκτωβρίου 2018, κατάπτωσης της εγγύησης της εταιρείας.

ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ. Πάντως, ενώ οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και το μέλλον της εταιρείας δείχνει να διαγράφεται αβέβαιο, η FFG και οι σύμβουλοί της εξακολουθούν να βρίσκονται σε συζητήσεις με τους δανειστές της εταιρείας με στόχο την εκπόνηση του σχεδίου αναδιάρθρωσής της. Παράλληλα, η διοίκηση της FFG συνεχίζει τις συζητήσεις της και με τρίτους επενδυτές αλλά και συγκεκριμένους πιστωτές της με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την παροχή επιπρόσθετης ρευστότητας σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο και τη συμμετοχή τους στη μακροπρόθεσμη λύση αναχρηματοδότησης. Να σημειωθεί ότι η Follie Follie επικουρείταο από την Deloitte στην κατάρτιση προβλέψεων ρευστότητας και στην ανάπτυξη του επικαιροποιημένου επιχειρηματικού σχεδίου αναδιάρθρωσης της εταιρείας, ενώ έχει πλέον διορίσει την Deloitte ως κύριο χρηματοοικονομικό σύμβουλό της για να βοηθήσει στις συζητήσεις με πιθανούς επενδυτές και να συμβουλεύσει στους όρους μιας οικονομικής αναδιάρθρωσης, αποσκοπώντας στην εξασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ομίλου.