ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

Στη μεγαλύτερη εξαγορά της ιστορίας της προχωρά η ΙΒΜ με την απόκτηση της Red Hat έναντι 33 δισ. δολαρίων. Η Red Hat είναι εταιρεία ανάπτυξης και διανομής λογισμικού ανοικτού κώδικα και ειδικεύεται σε λογισμικά Linux. Με την εξαγορά αυτή, η επικεφαλής της ιστορικής εταιρείας υπολογιστών Τζίνι Ρομέτι θέλει να βάλει την ΙΒΜ για τα καλά στο παιχνίδι του cloud computing. Πρόκειται για την πρόσβαση και διακίνηση μέσω Διαδικτύου δεδομένων που είναι αποθηκευμένα όχι σε τοπικό κέντρο υπολογιστών, αλλά σε σέρβερ που βρίσκονται σε απομακρυσμένες τοποθεσίες.

Το μοντέλο αυτό χρησιμοποιούν ήδη για εμπορικούς λόγους μεγάλες εταιρείες του χώρου όπως η Microsoft, η Google και η Amazon, από τις οποίες τώρα η ΙΒΜ θέλει να πάρει μεγαλύτερο μερίδιο από την πίτα.

ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ. Με βάση το μοντέλο cloud, οι εταιρείες λογισμικού μπορούν να αναπτύσσουν εφαρμογές που μοιράζονται στους χρήστες και τρέχουν μέσω απομακρυσμένων βάσεων δεδομένων οι οποίες συνδέονται μέσω Διαδικτύου. Το πλεονέκτημα είναι το χαμηλότερο κόστος και η ταχύτερη ανάπτυξη λογισμικών που απευθύνεται κυρίως σε επιχειρήσεις.

Η ΙΒΜ είναι η εταιρεία που έγινε γνωστή για την κατασκευή μεγάλων και πανίσχυρων υπολογιστών. Τώρα φαίνεται ότι είναι έτοιμη να κάνει ένα ακόμη βήμα προς τα εμπρός, σύμφωνα με τη Ρομέτι, η οποία μιλώντας στο Bloomberg έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική στιγμή για την εταιρεία της.

Η ΙΒΜ θέλει τώρα να παρέχει τις υπηρεσίες της σε εταιρείες οι οποίες ενδιαφέρονται να τρέχουν προγράμματα τόσο στους δικούς τους σέρβερ που βρίσκονται στις εγκαταστάσεις τους όσο και σε απομακρυσμένους σέρβερ (cloud) εταιρειών όπως αυτοί της Microsoft, της Google και της Amazon. Η Red Hat, η οποία πουλά λογισμικό και υπηρεσίες που βασίζονται στο λειτουργικό σύστημα ανοικτού πηγαίου κώδικα Linux, ειδικεύεται στο να βοηθά εταιρείες να γεφυρώνουν τέτοιες διαφορετικές πλατφόρμες.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ. Το ντιλ αυτό για την ΙΒΜ έχει τόσο μεγάλη σημασία, που η αμερικανική εταιρεία προσέφερε για τη Red Hat υψηλότερη τιμή κατά 63% από το κλείσιμο των μετοχών της εταιρείας την Παρασκευή. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο τεχνολογικό ντιλ όλων των εποχών. Υπολείπεται μόνο της εξαγοράς της εταιρείας τεχνολογίας EMC από την Dell το 2015 έναντι 67 δισ. δολαρίων. Η Ρομέτι υπερασπίστηκε την επιλογή και το ποσό που καταβάλλει για την εξαγορά χαρακτηρίζοντάς το δίκαιο για τις προοπτικές ανάπτυξης που προσφέρει στην εταιρεία.

Η ΙΒΜ ανακοίνωσε ότι της Red Hat θα συνεχίσει να ηγείται το υπάρχον επιτελείο. Διευθύνων σύμβουλος είναι ο Τζιμ Ουάιτχερστ και τα κεντρικά της γραφεία βρίσκονται στο Ράλεϊ της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ. Το υπάρχον προσωπικό και ο τρόπος λειτουργίας της Red Hat δεν θα αλλάξουν, όπως ανακοίνωσε η ΙΒΜ.