Στην τελική φάση βρίσκεται η διαδικασία της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων για το 2017, καθώς από την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν σταδιακά να γνωστοποιούνται οι εκθέσεις αξιολόγησης στους υπαλλήλους. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, συνολικά 161.252 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν καταχωριστεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα αξιολόγησης, η οποία ξεκίνησε να λειτουργεί από τις αρχές του περασμένου Μαΐου.
Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ. Πρόσφατη εγκύκλιος της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου προβλέπει τις απαραίτητες ενέργειες που πρέπει να γίνουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η δεύτερη (ύστερα από εκείνη για το έτος 2016) αξιολόγηση στο Δημόσιο. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, έως την επόμενη Δευτέρα οι οικείες Διευθύνσεις Διοικητικού/Προσωπικού του Δημοσίου καλούνται να προσδιορίσουν – μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής – τις έγκυρες ηλεκτρονικές εκθέσεις αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων αλλά και να επισημάνουν τις εκθέσεις που δεν είναι έγκυρες σε ηλεκτρονική μορφή με την αντίστοιχη αιτιολογία.
Μετά την ολοκλήρωση του απαραίτητου ελέγχου, θα διενεργηθεί αυτόματα η εξαγωγή των τελικών αποτελεσμάτων και θα γίνουν γνωστές οι εκθέσεις αξιολόγησης. Υπενθυμίζεται πως οι εκθέσεις των δημοσίων υπαλλήλων, βάσει του χρονοδιαγράμματος του υπουργείου, «πέρασαν» έως τις 4 Ιουλίου από τους Αξιολογητές Α’ ενώ μέχρι τις 20 Ιουλίου οι Αξιολογητές Β’ προέβησαν στην αξιολόγηση των υφισταμένων τους ως δεύτεροι ιεραρχικά προϊστάμενοι. Πηγές του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης σημείωναν στα «ΝΕΑ» πως το 84,5% των υπόχρεων του Δημοσίου προς αξιολόγηση υπέβαλαν έκθεση αξιολόγησης είτε ηλεκτρονικά είτε σε έντυπη μορφή. Μάλιστα, όπως τόνιζαν, 73,5% (με τα μέχρι τώρα δεδομένα) όσων υπέβαλαν έκθεση αξιολόγησης το έκαναν ηλεκτρονικά. Επισημαίνεται πως η e-αξιολόγηση αφορά περίπου 230.000 δημοσίους υπαλλήλους – αξιολογητές και αξιολογούμενους.
ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ. Αξίζει να σημειωθεί πως η ηλεκτρονική αξιολόγηση για το έτος 2017 ήταν μονόδρομος για το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, το οποίο ήθελε να αποφύγει τα προβλήματα που είχε αντιμετωπίσει κατά την προηγούμενη διαδικασία με την απεργία-αποχή της ΑΔΕΔΥ από την αξιολόγηση. Μάλιστα, η συμμετοχή των δημοσίων υπαλλήλων στην απεργία-αποχή από την αξιολόγηση έφτασε, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, το 80% κατά μέσο όρο, ενώ υπήρχαν και δημόσιες υπηρεσίες στις οποίες η συμμετοχή έφτασε ακόμη και το 100%.
Σαν δούρειος ίππος στην απεργία-αποχή κατά το αξιολογητικό έτος 2016 επιλέχθηκε η τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης, σύμφωνα με την οποία καλούνταν πλέον οι προϊστάμενοι να εφαρμόσουν την αξιολόγηση. Σύμφωνα με τα όσα προέβλεπε η τροπολογία τής τότε υπουργού Ολγας Γεροβασίλη, αξιολογητές των υπαλλήλων θα είναι οι δύο ιεραρχικά προϊστάμενοί τους, οι οποίοι θα πρέπει να κινήσουν τη διαδικασία και να συμπληρώσουν τα χαρτιά κρίνοντας τους υφισταμένους τους. Στην περίπτωση που δεν το πράξουν, δεν θα έχουν δικαίωμα εκ νέου διεκδίκησης θέσης ευθύνης, «δεν δύνανται να συμμετέχουν σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων» επεσήμανε ρητώς το κείμενο της τροπολογίας.
Η εν λόγω τροπολογία συνεχίζει να αποτελεί «κόκκινο πανί» για την ΑΔΕΔΥ και τους δημόσιους υπαλλήλους, που ζητούν – όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν – την κατάργηση της πλέον αντιδημοκρατικής τροπολογίας. Η δε απεργία-αποχή από τη διαδικασία αξιολόγησης βρίσκεται ακόμη σε ισχύ, με τα μέλη του ανώτατου συνδικαλιστικού οργάνου να σημειώνουν πως ένας ικανοποιητικός αριθμός δημοσίων υπαλλήλων συμμετέχει στην αποχή, χωρίς όμως να γνωρίζουν ακριβώς τον αριθμό, μια και η διαδικασία γίνεται πλέον ηλεκτρονικά.
Οπως επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιάννης Πάιδας, «δεν μπορούμε να συζητούμε εάν το υπουργείο δεν πάρει πίσω την τροπολογία του Σεπτεμβρίου του 2017, που αποκλείει τους συναδέλφους από οποιαδήποτε διεκδίκηση θέσης στελεχών. Η Ολγα Γεροβασίλη δεν την πήρε πίσω και τώρα αναμένουμε από τη νέα υπουργό, με την οποία συναντηθήκαμε, να σταματήσει αυτή την τροπολογία-ντροπή. Οπως μας δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, θα δει το θέμα και θα ξανακάτσουμε στο τραπέζι των συζητήσεων».
Η ΑΔΕΔΥ. Αλλωστε, όπως προσθέτει ο Γιάννης Πάιδας, η ΑΔΕΔΥ ποτέ δεν τάχθηκε κατά της αξιολόγησης στο Δημόσιο, «ίσα ίσα που είμαστε υπέρ, αλλά όπως ορίζει ο νόμος 4369/2016 του Βερναρδάκη, η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να γίνει αφού γίνει αξιοκρατική επιλογή στελεχών και όχι να ξεκινήσουμε από το τέλος, όπως έκανε η Ολγα Γεροβασίλη». Πάντως, το συνδικαλιστικό όργανο συνεχίζει τον δικαστικό αγώνα δίπλα στους συναδέλφους του οι οποίοι αποκλείστηκαν από διεκδίκηση θέσης επειδή συμμετείχαν στην απεργία-αποχή.