Ενα σκηνικό ελεγχόμενης έντασης έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αλβανία μετά τον θάνατο του έλληνα ομογενούς Κωνσταντίνου Κατσίφα. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προέβη σε διάβημα σχετικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στον θάνατό του. Η προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης είναι ο θάνατος του 35χρονου που έπεσε νεκρός στους Βουλιαράτες του Αργυροκάστρου ύστερα από ανταλλαγή πυροβολισμών με την αλβανική αστυνομία να μη δυναμιτίσει τις διμερείς σχέσεις που βρίσκονταν σε τροχιά εξομάλυνσης.
Οι προθέσεις της ελληνικής πλευράς, που ζητεί πλήρη διαφάνεια στην έρευνα των αλβανικών Αρχών για το περιστατικό, έγιναν γνωστές και στην πρεσβευτή της Αλβανίας, η οποία κλήθηκε στο υπουργείο χθες το απόγευμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, παράλληλα με το διάβημα, υπήρξε σαφές αίτημα για μια αντικειμενική ιατροδικαστική έκθεση. Ηδη φαίνεται πως έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για ελληνική συμμετοχή στην έρευνα, όχι μόνο για να έχει άμεση ενημέρωση άλλα και για να συνδράμει, εφόσον κάτι τέτοιο ζητηθεί. Οπως δήλωσε στην Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, η παρακολούθηση της υπόθεσης «δεν θα μείνει μόνο σε επίπεδο θεωρητικό, αλλά θα αποκτήσει τις επόμενες ημέρες και πρακτικό αντίκρισμα».
Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση επιχειρεί να κρατήσει χαμηλούς τόνους, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο να τονίζει στην αλβανική πλευρά (Open) ότι το ζήτημα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιθετικότητα «όταν έχει χαθεί μια ζωή», ώστε να μην τροφοδοτούνται τα αντανακλαστικά των κοινωνιών. Κι αυτό γιατί η αντίδραση του αλβανού πρωθυπουργού Εντι Ράμα την ημέρα του θανάτου έριξε λάδι στη φωτιά. Ο Ράμα έκανε λόγο για μεμονωμένο περιστατικό και για «εξτρεμιστική ανοησία». Η ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συνοδεύτηκε, μάλιστα, από αντίστοιχου ύφους ανακοίνωση του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών. Εκφράζοντας τη λύπη του για την «αδικαιολόγητη πολιτικοποίηση» του περιστατικού στην Ελλάδα, το υπουργείο μιλάει για «μεμονωμένη περίπτωση εξτρεμιστικής επιθετικότητας». Η ανακοίνωση τονίζει την απογοήτευση των αλβανικών Αρχών για την ελληνική αντίδραση, κάνοντας έκκληση για σύνεση. «Οι πολιτικές και διπλωματικές παρανοήσεις της υπόθεσης αυτής είναι σαφείς και άνευ προηγουμένου» καταλήγει, επισημαίνοντας πως η Αλβανία είναι «ασφαλής και ειρηνική για όλους τους πολίτες της», συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της ελληνικής μειονότητας. Στο ίδιο πλαίσιο, η αλβανική πλευρά αναφέρει σε όλους τους τόνους πως ο σημαιοστολισμός δεν ήταν η αιτία για τους πυροβολισμούς.
Τι ζητεί η αντιπολίτευση. Πίσω στην Ελλάδα, σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητεί περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Η ΝΔ, μέσω του Γιώργου Κουμουτσάκου, ζήτησε από την κυβέρνηση να προβεί σε «έντονο διάβημα» προς τη γειτονική χώρα, ζητώντας «άμεση διερεύνηση των γεγονότων και απόδοση ευθυνών όπου υπάρχουν». Από την πλευρά του, ο Μάκης Βορίδης επεσήμανε πως «υπάρχει ανακριτική διαδικασία η οποία δεν μπορεί να φαλκιδεύεται εκ των προτέρων από πολιτικές δηλώσεις», αναφερόμενος στα λεγόμενα Ράμα. Στις δηλώσεις του αλβανού πρωθυπουργού, που αύξησαν την ένταση ανάμεσα στις δύο πλευρές, στάθηκε και το Κίνημα Αλλαγής τονίζοντας πως «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει ιδιαίτερα στην προστασία των δικαιωμάτων της μειονότητας» και πως στο εσωτερικό της χώρας «δεν πρέπει να επιτρέψουμε να επικρατήσουν ακροδεξιές συμπεριφορές». Πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης ζητεί και το ΚΚΕ.