Μια εύθραυστη κατάσταση δημιούργησαν οι παρεμβάσεις του Πάνου Καμμένου, θεωρεί ο βουλευτής Τρικάλων ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος και πιστεύει πως η συνεργασία του κόμματός του με τους ΑΝΕΛ έγινε με βάση προτάγματα της προηγούμενης περιόδου. Επίσης, τάσσεται υπέρ της πολιτικής συμμαχιών στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ονειρεύεται ένα κόμμα συμμετοχικό με ενιαίο όραμα.

Οδηγούμαστε σε διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ;

Η κυβερνητική συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έγινε με βάση τα προτάγματα της προηγούμενης περιόδου. Σε εκείνη την περίοδο κυριαρχούσε το ζήτημα της αντίθεσης στα Μνημόνια, της σύγκρουσης με τα κόμματα υποταγής – που προκάλεσαν εκρηκτικά ελλείμματα – τα οποία υπερχρέωσαν την Ελλάδα (ΝΔ – ΠΑΣΟΚ), της κάθαρσης από το διαπλεκόμενο και διεφθαρμένο σύστημα εξουσίας που ενοχοποιούνταν για πολιτικές και ποινικές ευθύνες πρώην υπουργών, της εξόδου από την κηδεμονία των δανειστών.

Τι άλλαξε;

Μετά τη συμφωνία των Πρεσπών και την επίσημη χειραφέτηση της χώρας στις 21/8/2018 από τα σενάρια ύφεσης – εσωτερικής υποτίμησης, για τα οποία πίεζαν ασφυκτικά οι δανειστές, η Ελλάδα άλλαξε σελίδα. Πέρασε σε μια νέα εποχή, με διαφορετικά προτάγματα για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Για εμάς κεντρικό καθήκον είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2019 με τις σημαντικές παρεμβάσεις που κάνει, η υλοποίηση των αλλαγών που οδηγούν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας – στη δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη -, στη λήψη μέτρων που ανακουφίζουν τα στρώματα τα οποία υπέστησαν τα βάρη των μνημονιακών προγραμμάτων. Για τους ΑΝΕΛ και ειδικά τον πρόεδρό τους κυριάρχησε το ζήτημα της αντίθεσης στη συμφωνία των Πρεσπών. Οι παρεμβάσεις του υπουργού Εθνικής Αμυνας στις ΗΠΑ με Plan Β για το μακεδονικό πρόβλημα, με θέσεις ακραία αντίθετες προς την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και προς το αμυντικό σύμφωνο της χώρας, καθώς και με αστήρικτες κατηγορίες περί χρηματισμού βουλευτών της γειτονικής χώρας για να ψηφίσουν τη συμφωνία των Πρεσπών και περί ύποπτης διαχείρισης των μυστικών κονδυλίων του υπουργείου Εξωτερικών, δημιούργησαν μια κατάσταση εξαιρετικά εύθραστη.

Και τι θα γίνει;

 Δεν γνωρίζω αλήθεια πού θα οδηγηθούμε. Ο Πρωθυπουργός ανέλαβε το βαρύ φορτίο των λεπτών χειρισμών. Η κυβέρνηση καλείται, χωρίς διγλωσσία, και να ολοκληρώσει το έργο που ανέλαβε με τη δεύτερη λαϊκή εντολή στις 20/9/2015, και να δίνει σαφές στίγμα για τα καθήκοντα και την πολιτική συμμαχιών της νέας εποχής που βασίζονται στο ολιστικό στρατηγικό σχέδιο δίκαιης ανάπτυξης σε μια Ευρώπη της ανθρωπιάς…

Υπάρχει μια συζήτηση για επιστροφή αναδρομικών. Μήπως το όλο εγχείρημα, μαζί με την αύξηση του κατώτατου μισθού, δυναμιτίζει την εύθραυστη οικονομία και αγορά της χώρας;

Η επιστροφή αναδρομικών έγινε προτεραιότητα κατόπιν αποφάσεων του ΣτΕ. Η αύξηση των κατώτερων βασικών μισθών, η ελευθερία των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η επεκτασιμότητα των κλαδικών ΣΣΕ μαζί με τις φορολογικές – ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, τη πληρωμή των ανεξόφλητων οφειλών και κυρίως την προώθηση επενδυτικών σχεδίων που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, από πολυεθνικά σχήματα (ΟΝΕΧ), από τον νέο αναπτυξιακό νόμο, από ειδικά Ταμεία που ενισχύουν την καινοτομία, τη νεοφυή και υγιή επιχειρηματικότητα, την εξωστρέφεια, την ανταγωνιστικότητα, την εξοικονόμηση πόρων, βοηθούν την ελληνική οικονομία στην ανάκαμψή της. Αλλωστε όλοι οι αντικειμενικοί μελετητές της πορείας και της προοπτικής της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνουν ότι οι ρυθμοί ανόδου οδηγούν σε ανάπτυξη 2% το 2018 και 2,5% το 2019 παρά τις δυσκολίες που δημιουργούν οι δεσμεύσεις για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

Η συνταγματική αναθεώρηση είναι μια αναγκαία διαδικασία ή, όπως λένε ορισμένες πολιτικές δυνάμεις, Σύνταγμα στα μέτρα σας;

Η συνταγματική αναθεώρηση απαιτεί ευρύτερες συγκλίσεις. Ακόμη και να θέλαμε, δεν μπορούμε να έχουμε Σύνταγμα στα μέτρα μας. Επιδιώκουμε Σύνταγμα με σημαντικές επιλογές για το μέλλον των δημοκρατικών θεσμών στην Ελλάδα.

Πώς ερμηνεύετε το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ με δυσκολία βρίσκει υποψηφίους για την Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Δεν στερείται αυτοδιοικητικών στελεχών και υποψηφίων ο ΣΥΡΙΖΑ. Ομως, στην Αυτοδιοίκηση θέλουμε πολιτική συμμαχιών που να διευκολύνει την εκλογή οργάνων τα οποία επιδιώκουν τη συμμετοχική άσκηση της αυτοδιοικητικής εξουσίας και των λειτουργιών της, την ορθόλογη και δίκαιη ανάπτυξη των περιφερειών και των τοπικών κοινωνιών, τη ποιότητα ζωής, την αξιοποίηση της αυτοδιοικητικής μεταρρύθμισης – αποκέντρωσης πόρων – συγκριτικών πλεονεκτημάτων – προικισμένου ανθρώπινου δυναμικού υψηλής εξειδίκευσης. Η πολιτική συμμαχιών μας απευθύνεται κυρίως στον χώρο της ριζοσπαστικοποιούμενης σοσιαλδημοκρατίας, της οικολογίας, του ουμανισμού, των ανένταχτων νέων που θέλουν την αναγεννημένη Ελλάδα και την αλληλέγγυα Ευρώπη. Απευθύνεται σε έντιμα – αξιόπιστα – διορατικά – ικανά – συνεργάσιμα πρόσωπα. Οταν επιτυγχάνεται προγραμματικά, δεν εξετάζουμε το κόμμα το οποίο στηρίζουν.

Τι κόμμα ονειρεύεστε; Κόμμα Τσίπρα, κόμμα τάσεων;

Ονειρεύομαι ένα κόμμα συμμετοχικό που τεκμηριώνει τη δυνατότητα για την κοινωνία της ανθρώπινης χειραφέτησης, των ελεύθερων και ίσων παραγωγών, του σοσιαλισμού με δημοκρατία, ελευθερία, ποιότητα ζωής. Ενα κόμμα που συνδυάζει τα καθήκοντα της σημερινής ιστορικής φάσης, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με τα καθήκοντα του μέλλοντος. Ενα τέτοιο κόμμα θέλω να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν με ενδιαφέρει αν θα έχει ή δεν θα έχει τάσεις. Αρκεί να λειτουργούν ως ιδεολογικά ρεύματα με το ίδιο σοσιαλιστικό όραμα.