Μια φανταστική ερωτική ιστορία γραμμένη στην αυγή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έρχεται να ταράξει τα εκδοτικά νερά στη Γερμανία. Χαρακτηρισμένο από τους κριτικούς ως «το μεγάλο γερμανικό πορνογραφικό μυθιστόρημα», το βιβλίο φέρει την υπογραφή του Ρούντολφ Μπόρχαρντ, ενός ποιητή με αυστηρό στυλ. Το «Weltpuff Berlin», όπως είναι ο τίτλος του που αποδίδεται ως «Βερολίνο, το μπορντέλο του κόσμου», περιγράφει τις σεξουαλικές περιπέτειες ενός 24χρονου νεαρού την πρώτη δεκαετία του 20ού αιώνα. Σύμφωνα με την υπόθεση, ο φοιτητής Φιλολογίας δραπετεύει από την επαρχία στο Βερολίνο και ενδίδει στους πειρασμούς της μεγάλης πόλης, απολαμβάνοντας τις σεξουαλικές περιπτύξεις με έως και έξι γυναίκες τη βραδιά.

Το έργο, απλωμένο σε 1.088 σελίδες, τόσες όσες είχε περίπου και το «Πόλεμος και Ειρήνη» του Τολστόι, είναι όλο γραμμένο στο χέρι με τους μικροσκοπικούς χαρακτήρες του Μπόρχαρντ. Το λεξιλόγιό του είναι αρκετά γαργαλιστικό, αναγκάζοντας έναν αυστριακό κριτικό να το χαρακτηρίσει «όργιο λέξεων». Αρκετά κομμάτια του είναι γραμμένα στα γαλλικά, τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά, καθώς ο συγγραφέας λάτρευε τους έλληνες και ρωμαίους κλασικούς αλλά και τους ευρωπαίους δημιουργούς του Μεσαίωνα, όπως ο Δάντης.

Το βιβλίο ανακαλύφθηκε ξανά από έναν σπουδαστή το 2011 και βγήκε στην κυκλοφορία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του γιου του Μπόρχαρντ, Κορνίλιους. Αν και το περίπλοκο και συχνά αλλόκοτο κείμενό του τον καθιστά λιγότερο δημοφιλή από άλλους συγγραφείς της εποχής του, όπως ο Τόμαν Μαν, σήμερα από τους μελετητές θεωρείται ως μία από τις πιο ιδιαίτερες προσωπικότητες των χρόνων του. Ισως γι’ αυτό κι ένας κριτικός συνέκρινε τη σημασία του «Weltpuff Berlin» για τη βιβλιογραφία με το έργο «Ο εραστής της Λαίδης Τσάτερλι» του Ντ.Χ. Λόρενς. Ο Μάρτιν Βάλσερ, ένας από τους πιο σημαντικούς μοντέρνους συγγραφείς, είπε ότι μπροστά του τα απομνημονεύματα του Καζανόβα δείχνουν «επίπεδα» και το έργο του Χένρι Μίλερ «απλό».