Διαβάζεις ότι χθες εκδικάστηκαν στο Διαιτητικό Δικαστήριο οι εφέσεις της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού και του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου για το θέμα που προέκυψε μετά τη φυγή του παίκτη από την Ενωση και τη συμφωνία του με τον Ολυμπιακό κι αναρωτιέσαι τι ακριβώς είναι αυτό που λέγεται «αθλητική δικαιοσύνη»: τύφλα να ‘χει η πυρηνική φυσική! Ο παίκτης έφυγε τον Ιούνιο κι ο Ολυμπιακός κατέθεσε το συμβόλαιό του τον Ιούλιο. Εχουμε φτάσει στον Νοέμβριο και στην υπόθεση δεν υπάρχει ακόμα τελεσίδικη απόφαση! Και πάλι καλά που στον Χριστοδουλόπουλο εκδόθηκε δελτίο, γιατί αν περίμεναν την οριστική απόφαση για να το εκδώσουν, ο παίκτης μπορεί και να έχανε έναν χρόνο από την καριέρα του για το τίποτα.

Απλή

Στο μεταξύ η όλη ιστορία είναι απλή. Η ΑΕΚ κατέθεσε ένα συμβόλαιο, το οποίο φέρεται ότι έχει υπογράψει ο παίκτης με τον νυν διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΠΟ και τότε αρμόδιο διευθυντή της ΑΕΚ, Αλέξη Δέδε. Αν το συμβόλαιο είναι νόμιμο, πρέπει ο παίκτης να τιμωρηθεί, αν όχι πρέπει να τιμωρηθεί η ΑΕΚ: να ισχύουν και τα δυο αποκλείεται. Χθες το Διαιτητικό αποφάσισε ότι πρέπει να επαναληφθεί η διαδικασία με νέα σύνθεση του Δικαστηρίου (τριμελής και όχι πενταμελής), όπως ο Ολυμπιακός είχε ζητήσει. Νομίζω θα τελειώσει το πρωτάθλημα και θα βγει απόφαση μετά. Και μη γελάτε.

Απόφαση

Στο μεταξύ, κερδισμένος της χθεσινής ημέρας ήταν ο παίκτης, που με απόφαση του δικαστηρίου απαλλάχθηκε από την υποχρέωση να πληρώσει κάτι πρόστιμα που η διοίκηση της ΑΕΚ του είχε επιβάλει όταν κατάλαβε ότι δεν θα έμενε: κι από αυτή την απόφαση καταλαβαίνει κανείς ποιος έχει δίκιο. Η κωλυσιεργία στην τελική απόφαση αφήνει περιθώρια να σκέφτεσαι πως ψάχνουν μια χάρη στην οποία να ζήσουν όλοι καλά κι εμείς καλύτερα: μόνο που κάτι τέτοιο (δηλαδή να ‘χει δίκιο και ο παίκτης και η ΑΕΚ…) είναι κομμάτι δύσκολο…

Κοροϊδία

Ο Χριστοδουλόπουλος πάντως την χάρηκε σίγουρα την απόφαση κι όχι μόνο γιατί γλίτωσε χρήματα που έτσι κι αλλιώς θα ήταν κοροϊδία να πληρώσει. Η χαρά του έδωσε τη νίκη χθες στον κουρασμένο και αγχωμένο Ολυμπιακό που χρειάστηκε 89 λεπτά για να ανοίξει την άμυνα του μαχητικού Απόλλωνα. Σε αυτό το λεπτό ο Λάζαρος πήγε νταϊλίδικα την μπάλα μέσα στην περιοχή κερδίζοντας όσα μέτρα ήταν δυνατόν και ο Μάνος που είχε μπει αλλαγή την έστειλε στα δίχτυα. Ο Μάνος είναι φορ: δεν είναι ο καλύτερος που κυκλοφορεί, αλλά αυτή είναι η δουλειά του. Οσο λείπουν ο Γκερέρο και ο Χασάν στο Γεώργιος Καραϊσκάκης αυτός πρέπει να ξεκινά. Εκτός έδρας μπορεί ο Ολυμπιακός να παίξει χωρίς φορ: στο γήπεδό του απλά δεν γίνεται.

Ποινή

Μιλώντας για δικαστικές αποφάσεις, πέρασε χωρίς να λάβει τη δημοσιότητα που έπρεπε η απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης που τιμώρησε με ποινή φυλάκισης δώδεκα μηνών τον 27χρονο οπαδό του ΠΑΟΚ για τη ρίψη ρολού ταμειακής μηχανής στον πρώην προπονητή του Ολυμπιακού Οσκαρ Γκαρθία. Το περιστατικό, που είχε σταθεί αιτία να ματαιωθεί η διεξαγωγή του ματς ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός τον περασμένο Φεβρουάριο, στο γήπεδο της Τούμπας, είχε μονοπωλήσει το ενδιαφέρον όλων για πάνω από έναν μήνα – όσο δηλαδή έκανε να βγει η απόφαση από την αθλητική δικαιοσύνη.

Ενοχος

Το δικαστήριο ανέστειλε την παραπάνω ποινή για τρία χρόνια, όχι όμως και την παρεπόμενη, που προβλέπει σ’ αυτές τις περιπτώσεις ο αθλητικός νόμος. Ετσι, σύμφωνα με την απόφαση, «ο 27χρονος υποχρεούται για τα επόμενα δύο έτη να δίνει το “παρών” στο αστυνομικό τμήμα του τόπου κατοικίας ενόψει των αγώνων πρωταθλήματος της ομάδας του ΠΑΟΚ και να παραμένει εκεί μέχρι το πέρας αυτών». Με απλά λόγια το παλικάρι και ένοχο κρίθηκε και τιμωρήθηκε – το επισημαίνω γιατί η υπερασπιστική γραμμή του ΠΑΟΚ ήταν ότι στο γήπεδο δεν έγινε τίποτα. Εν τέλει, όχι μόνο έγινε, αλλά με απόφαση της Δικαιοσύνης όποιος το ‘κανε τιμωρήθηκε κιόλας. Η ποινή είναι παραδειγματική, αλλά χρήσιμη. Και για τον 27χρονο που λογικά θα σοβαρευτεί και για όσους προσπάθησαν να μας τρελάνουν πέρυσι παίζοντας κρυφτό με τη λογική…

Ταϊλανδός

Οι Αγγλοι, κι όχι μόνο, έχουν συγκλονιστεί από τον θάνατο του ταϊλανδού ιδιοκτήτη και προέδρου της Λέστερ Βικάι Σριβαταναπράπα. Δύσκολα παράγοντας της Πρέμιερ Λιγκ θα ξεπεράσει το κατόρθωμά του: κατάφερε να κερδίσει ένα πρωτάθλημα κάνοντας ένα αληθινό θαύμα κι ολοκλήρωσε τη ζωή του πέφτοντας θύμα ενός δυστυχήματος που χαμηλόφωνα οι ειδικοί αποκαλούν «ανόητο». Ο ταϊλανδός επιχειρηματίας οδηγούσε ο ίδιος το ελικόπτερο που συνετρίβη κι όλα δείχνουν πως αυτό συνέβη γιατί έκανε ένα μπανάλ λάθος, που επαγγελματίας οδηγός δεν θα έκανε ποτέ.

Βασιλιάς

Το πραγματικό του επίθετο ήταν Ρακσριάκσον, αλλά ο ίδιος ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης για να τον τιμήσει για τις επιχειρηματικές του επιτυχίες τού έδωσε το επίθετο Σριβαταναπράπα, που σημαίνει «Φως ενός προοδευτικού μεγαλείου». Ο ιδιοκτήτης της Λέστερ ήταν 60 χρονών και καθώς φαίνεται έφυγε από το γήπεδο νευρικός μετά την ισοπαλία της ομάδας με τη Γουέστ Χαμ. Το τραγικό είναι ότι από τους τέσσερις που ταξίδευαν μαζί του, οι δύο ήταν επαγγελματίες πιλότοι – αν ήταν αυτοί στο τιμόνι δεν θα είχε συμβεί τίποτα: μάλιστα λέγεται ότι ήταν η δική τους αντίδραση που απέτρεψε την πιθανότητα να πέσει το ελικόπτερο σε κατοικημένη περιοχή. Δεν ήταν τελικά μαζί του στη μοιραία πτήση η κόρη του, όπως αρχικά είχε κυκλοφορήσει κι αυτό ήταν η μοναδική καλή είδηση για την οικογένειά του: η κοπέλα που επέβαινε ήταν μια πρώην Μις Ταϊλάνδη – οι ειδικοί δεν αποκλείουν να ήθελε να την εντυπωσιάσει. Τώρα θα τον διαδεχθεί ο Αγιαβάτ, ο μεγαλύτερος από τους τέσσερις γιους του, που ήταν ήδη αντιπρόεδρος της Λέστερ.

Θαύμα

Το 2016 όλος ο κόσμος αποκάλεσε την κατάκτηση του πρωταθλήματος από τη Λέστερ «θαύμα». Αξίζει να σημειωθεί πως κανείς από τους τρεις αρχιτέκτονες εκείνου του θαύματος δεν κατάφερε στη συνέχεια κάτι άλλο εξίσου αξιόλογο. Ο προπονητής Κλάουντιο Ρανιέρι απολύθηκε έναν χρόνο αργότερα πληρώνοντας μια σειρά από μέτρια αποτελέσματα – σήμερα δουλεύει στη Ναντ αλλά ουδείς πλέον ασχολείται μαζί του. Ο σκόρερ Τζέιμς Βάρντι, που εκείνη τη χρονιά νόμιζες ότι το έσκασε από κάποιο άλμπουμ του Ρόι Ρέις, δεν ξανάκανε ποτέ του τέτοια σεζόν. Ο πρόεδρος Σριβαταναπράπα, που τη μέρα της απονομής του πρωταθλήματος περιέφερε στο γήπεδο μια ιερή εικόνα που του ‘χε χαρίσει ο βασιλιάς της Ταϊλάνδης, έφυγε από τη ζωή. Αν τα διαβάζει κάποιος αυτά και δεν πιστεύει στο κακό μάτι είναι ώρα να αρχίσει να το κάνει…