Επείγεται να αλλάξει την ατζέντα ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά εξ όσων πληροφορούμαι δεν θα το επιχειρήσει μόνο με τη συνταγματική αναθεώρηση που όπως φαίνεται θα είναι τελείως της πλάκας. Οχι. Αλλωστε καμία συνταγματική αναθεώρηση δεν φέρνει ψήφους ούτε συγκρατεί ψήφους που είναι υπό αναχώρηση από το οικείο μαντρί. Οι (κυβερνητικές) πηγές που διαθέτω εδώ και εκεί με ενημερώνουν ότι στους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, υπογείων και… ανωγείων, είναι μια ηχηρή ποινική δίωξη, η οποία θα καταφέρει, εκτιμούν, «τελειωτικό χτύπημα» στο περίφημο «σάπιο, παλιό πολιτικό κατεστημένο».

Και κατά ποίου μπορεί να είναι αυτή η δίωξη ώστε να επιφέρει το προαναφερόμενο, θετικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, αποτέλεσμα; Κατά του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη!

Υποθέτω δεν ξένισε κανέναν ότι από τις πρώτες ώρες μετά την προφυλάκιση του Γιάννου (Παπαντωνίου) η συζήτηση μεταφέρθηκε στην περίφημη «αφωνία» Σημίτη για την υπόθεση, λες και ο πρώην πρωθυπουργός πρέπει σώνει και καλά να τοποθετηθεί προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση για την προφυλάκιση ενός πρώην υπουργού του.

Ενδεικτικό του κλίματος που δημιουργούν τα βορβορώδη υπόγεια του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι ανέσυραν μία φράση, από μια απολογία ενός καταδικασθέντος πολλάκις στα γαλλικά δικαστήρια, γάλλου μεσάζοντα για την αναβάθμιση των φρεγατών, φράση με την οποία προσπάθησε να εμπλέξει τον κ. Σημίτη προ δεκαετίας και πλέον, μόνο και μόνο επειδή δεν κέρδισε τη δουλειά.

Κατά τις πηγές μου, και με αφορμή την υπόθεση Παπαντωνίου, φαίνεται πως έχει ανατεθεί (με τι κονδύλια άραγε;) σε διεθνές γραφείο ερευνών η αναζήτηση στοιχείων που να «δένουν» τα υπονοούμενα του γάλλου μεσάζοντα, αναφορικά με τον κ. Σημίτη και μέλη της οικογενείας του. Στόχος είναι να «χτιστεί» κάποια κατηγορία είτε σε σχέση με τη δήθεν καταγγελία του γάλλου μεσάζοντα είτε με εξοπλιστικές προμήθειες που έγιναν κατά τη δεύτερη τετραετία της διακυβέρνησής του.

Και απώτερος στόχος βέβαια, όπως προανέφερα, είναι να εξελιχθεί αυτό το πράγμα έως τις προσεχείς εκλογές, ώστε ο χώρος της Κεντροαριστεράς να υποστεί όσα υπέστη στις εκλογές του 2012, τις παραμονές των οποίων συνελήφθη ο Ακης Τσοχατζόπουλος.

«Το παιχνίδι είναι πολύ μεγάλο», μου αναφέρθηκε, και δεν έχω λόγους να αμφιβάλλω…

Πώς «χτίστηκε» το παιχνίδι

Κατά τις εκλογές του 2012, όπως είναι γνωστό, ο ΣΥΡΙΖΑ ξεπέρασε το ΠΑΣΟΚ. Πότε συνέβη αυτό; Δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές εξεδόθη ένταλμα συλλήψεως κατά του Ακη Τσοχατζόπουλου και της συζύγου του. Εως την ημέρα της σύλληψης του Ακη όλες οι δημοσκοπήσεις κατέγραφαν το ΠΑΣΟΚ σταθερά δεύτερο με 2-3 μονάδες διαφορά πίσω από τη ΝΔ και με το μισό ποσοστό του, με μονοψήφιο νούμερο, τρίτος ερχόταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Η σειρά άλλαξε δραστικά, μετά την προφυλάκιση του Ακη και της συζύγου του, όταν κυριάρχησε βοηθούσης και της ΝουΔού (που καιγόταν να γίνει εξουσία) η εντύπωση ότι «πρέπει να εξαφανιστεί το διεφθαρμένο ΠΑΣΟΚ».

Και όπως είναι γνωστό τα κατάφεραν μια χαρά οι δύο, άτυποι, «συνεργάτες» – η ΝουΔού και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, το ΠΑΣΟΚ κατετάγη 3ο κόμμα, και από εκεί και μετά ξεκίνησε η πτώση του.

Προφανώς εκείνη η επιχείρηση «εμπνέει» και σήμερα τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όλο αυτό το σενάριο με τον κ. Σημίτη προφανώς στοχεύει στην ανακοπή των φυγόκεντρων δυνάμεων που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και στην αποτροπή του επαναπατρισμού των ψηφοφόρων του στη δεξαμενή της Κεντροαριστεράς από την οποία και προέρχονταν.

Τι αναφέρω παραπάνω; «Το παιχνίδι είναι πολύ μεγάλο». Αυτό ακριβώς. Εξού και το επαναλαμβάνω…

Η μύγα που τσίμπησε τον Σταύρο

Στο πλαίσιο αυτό, του μεγάλου εύρους του παιχνιδιού, επιθυμώ να εντάξω και την κατά Σημίτη δήλωση που εξέδωσε Το Ποτάμι άμα τη προφυλακίσει του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του. Ωσάν ο επικεφαλής ηγέτης Σταύρος να μην καταλαβαίνει τι παίζεται εδώ, έδωσε εντολή στο κόμμα του (ό,τι τέλος πάντων έχει απομείνει ως κόμμα Ποτάμι) να κατακεραυνώσει τον πρώην πρωθυπουργό. «Κάποιοι οφείλουν να αναλάβουν την πολιτική ευθύνη για αυτά που σήμερα οι δικαστικές Αρχές βεβαιώνουν. Τις πολιτικές απαντήσεις πρέπει επιτέλους να τις δώσουν όσοι τους διόρισαν, όσοι τους ανέχτηκαν και σιώπησαν και όσοι τους κράτησαν μέχρι τέλους στα υπουργεία τους» ανέφερε η ανακοίνωση.

Αν δεν καταλαβαίναμε το τι μεγάλο παιχνίδι παίζεται με την υπόθεση αυτή, θα αναρωτιόμασταν τι μύγα τσίμπησε τον επικεφαλής ηγέτη Σταύρο με τις προνομιακές σχέσεις με τον Κ. Σημίτη και το περιβάλλον του, ώστε να μοιάζει τόσο αχάριστος. Αλλά επειδή είναι πασιφανές, το αποφεύγω. Δεν υπάρχει καμία μύγα. Ούτε άλλο ανωφελές έντομο. Ο αγαπητός μας Σταύρος από τη μια φαίνεται πως δίνει εξετάσεις στο Μέγαρο Μαξίμου και από την άλλη σκέφτεται ότι κάτι μπορεί να τσιμπολογήσει κι αυτός από τη διαλυόμενη Κεντροαριστερά αν υπάρξει καμιά δίωξη κατά Σημίτη…

Η πλάκα είναι ότι τον περίμενε να παραστεί και στο συνέδριο του Σαββάτου, στον Κεραμεικό. Μην τον περιμένει, δεν θα πάει…

Μαύρα μεσάνυχτα στην ΚΟ

Στο μεταξύ έχουμε σήμερα Κοινοβουλευτική Ομάδα ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος Αλέξης έχει καλέσει τους βουλευτές να τους εξηγήσει το έργο, διότι μετά τα όσα έχουν συμβεί στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο, οι βουλευτές του μοιάζουν με παραζαλισμένα κοτόπουλα. Δεν μπορούν να καταλάβουν τι παίζεται, τι από όλα αυτά που έχουν ακουστεί είναι αλήθεια και τι υπερβολές. Αν καταλαβαίνω σωστά είναι η μοναδική Κοινοβουλευτική Ομάδα η οποία έχει τόσα και τέτοια μαύρα μεσάνυχτα σχετικά με το πολιτικό γίγνεσθαι.

Εκτιμώ πως ούτε σήμερα θα βγουν σοφότεροι από τον φιλιππικό του προέδρου Αλέξη, ο οποίος θα τους εμφανίσει την επαπειλούμενη αναθεώρηση του Συντάγματος ως την πανάκεια για όλα τα προβλήματα της χώρας!

Αρχισαν τα εξώδικα

Το είπε και το έκανε η πρόεδρος Ζωή. Α, σε αυτά είναι ανυποχώρητη. Εβαλε τον μπαμπά Νίκο να γράψει εξώδικο, το προσυπέγραψε ως επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας και μαζί με τον Διαμαντή Καραναστάση, υπεύθυνο Στρατηγικής και Επικοινωνίας της Πλεύσης Ελευθερίας, τον καθηγητή Στράτο Γεωργούλα και τη Δικαιοσύνη για Ολους το απέστειλαν στον διάδοχό της, Πρόεδρο της Βουλής Βούτση. Τον εγκαλούν για παραλείψεις – και αυτόν! – στο θέμα της διεκδίκησης των γερμανικών αποζημιώσεων, οι οποίες ανέρχονται, λέει, στα 341 δισ. Η ίδια η πρόεδρος μας έκανε γνωστό ότι θα ακολουθήσουν εξώδικα προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον υπουργό Εξωτερικών, τον υπουργό Οικονομικών, τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Και αυτούς θα τους εγκαλέσει για «υπαίτιες πράξεις και παραλείψεις που υποσκάπτουν τα δικαιώματα των Ελλήνων και το μέλλον της χώρας» και διαβεβαιώνει ότι «οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν».

Κυρία πρόεδρε, καλά τα εξώδικα και οι απειλές, αλλά να κάνουμε και τίποτε με το κόμμα το οποίο χωλαίνει επικίνδυνα…