Κι αίφνης χθες η ατζέντα είχε την επιστολή του Αλέξη Τσίπρα προς τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για την εκκίνηση της διαδικασίας της Συνταγματικής Αναθεώρησης. Ώς εδώ όλα καλά. Εξάλλου, από την πρώτη στιγμή της συριζαϊκής διακυβέρνησης, η Αναθεώρηση είχε μια θέση στην αιχμή του δόρατος του Τσίπρα. Μια ερώτηση βέβαια εγείρεται: γιατί η επιστολή είχε παραλήπτη και τον Γιώργο Παπανδρέου, πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ αλλά όχι σήμερα μέλος της ελληνικής Βουλής; Απλή ερώτηση, αλλά μην ψάχνετε ειλικρινή απάντηση από τους κυβερνώντες.
Πολλές ατζέντες
Πάντως στα της Αναθεώρησης, κι επειδή ξεκίνησα από αυτό, το Κίνημα Αλλαγής θα προσέλθει στον διάλογο με τις δικές του προτάσεις, ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάσει για το θέμα η επιστημονική επιτροπή του – όπου απλώς θα επικαιροποιήσουν πού θα κοντράρουν τον Τσίπρα, όπως καταλαβαίνετε. Και Το Ποτάμι από την άλλη θα προσέλθει, αλλά με τα επτά σημεία που θέτει ως όρους. Σε μεταρρυθμιστικό mood, αν και δεν βλέπω σύμπνοια με την κυβέρνηση. Το λέω το τελευταίο γιατί βλέπω για παράδειγμα την έκτη θέση του, που μιλάει για δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, θέση που προσκρούει στον βαθύ ΣΥΡΙΖΑ όπως επίσης καταλαβαίνετε. Και το ΚΚΕ θα πάει με τις δικές του θέσεις, αν και μια μπηχτή χθες την πέταξε στην ανακοίνωσή του, όπου ανέφερε ουσιαστικά πως το Σύνταγμα στο επίπεδο των δικαιωμάτων έχει πιο πολύ διακηρυκτικό χαρακτήρα. Είπε δε ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που έγραψε στα παλιά της τα παπούτσια το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος το 2015, ενώ πέρασε μια σειρά μέτρων με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, κοινώς ΠΝΠ. Ουπς…
Επιχειρήματα
Και τυπικά αναμένουμε την κάθοδο του Κώστα Μπακογιάννη για τον Δήμο της Αθήνας. Οπως έχω ξαναγράψει, στις 5 Νοεμβρίου η επίσημη ανακοίνωση θα συνοδευτεί από μεγάλη εκδήλωση στο Piraeus 117 Academy. Χθες όμως έγινε γνωστό και το σύνθημα: «Ξεκινάμε μαζί για να φέρουμε τα κάτω πάνω». Μαθαίνω πάντως για παν-κινητοποίηση από το επιτελείο του. Ο δε Παύλος Γερουλάνος συνεχίζει τις καθόδους του σε γειτονιές, ενώ το περιβάλλον του θέτει ένα επιχείρημα για να προσελκύσει το αριστερό ακροατήριο: προσέξτε μην έχετε διασπασμένη ψήφο και στείλετε τη Χρυσή Αυγή στον β’ γύρο. Θυμάστε αλήθεια, πόσο είχε πάρει η Ελληνική Αυγή στις δημοτικές εκλογές της Αθήνας το 2014; Γενικά πάντως, όσο αργεί να βρει υποψήφιο ο ΣΥΡΙΖΑ το επιχείρημα πιάνει.
Πάμε Χίο
Σήμερα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος θα βρίσκεται στη Χίο. Βασικά θα κάνει περιοδεία. Θα επισκεφθεί μάλιστα τo Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών, ενώ θα δει και θεσμικούς φορείς. Υποψιάζομαι πως θα μαζέψει και εικόνα για το τι ψάρια πιάνει το Κίνημα Αλλαγής. Επειδή σας πήγα και Βόρειο Αιγαίο, τελικά ο Σταμάτης Μαλέλης δεν θα είναι υποψήφιος για την Περιφέρεια αλλά με απόφαση του Κινήματος Αλλαγής θα παραμείνει επικεφαλής του Τομέα Επικοινωνίας, ενώ θα δοκιμαστεί στις εθνικές εκλογές στη Β’ Πειραιά, όπως έχετε πρωτοδιαβάσει εδώ.
Κουίζ
Γιατί άραγε ο Γιάνης Βαρουφάκης εξαπέλυσε τέτοια επίθεση σε Πάνο Καμμένο χθες, χαρακτηρίζοντάς τον «νεοφασιστοειδές», την ίδια ώρα που αποκάλυπτε – ο Γιάνης πάντα – πως ο Σόρος είχε ζητήσει από τον Τσίπρα την αποπομπή του; Λέτε να επιδιώκει συμμαχία με τον Νίκο Κοτζιά (με τον οποίο πάντως δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις το 2015);
Σε τεντωμένο σκοινί
Λίγο πιο «πολεμικά» τώρα. Η τουρκική ιστοσελίδα της «Γενί Σαφάκ» έγραψε ότι τουρκικά F-16 παρεμπόδισαν βρετανικά μαχητικά (Tornados), τα οποία πετούσαν κοντά στο ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» που βρίσκεται ανοιχτά της Μόρφου στα Κατεχόμενα. Δεν αναφέρεται από πού απογειώθηκαν τα βρετανικά αεροσκάφη (πιθανώς από τις βρετανικές βάσεις στην Κύπρο), παρά μόνο ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας βρίσκονται σε επαγρύπνηση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και δεν αφήνουν τίποτα και κανέναν να πλησιάζει το «Μπαρμπαρός» – και τον τουρκικό πολεμικό στόλο που το συνοδεύει. Στο μεταξύ, στην Κύπρο έφθασαν F-15 της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας για κοινές ασκήσεις με την κυπριακή εθνοφρουρά εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε αυτές συμμετέχουν επίγεια και εναέρια μέσα της Εθνικής Φρουράς και των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. Μόνον εγώ ανησυχώ;
Αμερικάνικα
Το Ποτάμι θα κινηθεί… αμερικάνικα στις δικές του διαδικασίες. Οχι, δεν εννοώ πως θα προσδεθεί στον ατλαντισμό – εδώ, εξάλλου, πώς να συναγωνιστεί την κυβέρνηση; –, απλώς στο συνέδριό του κάθε υποψήφιος πρόεδρος θα κατέλθει με τον δικό του αντιπρόεδρο. Ο Γιώργος Μαυρωτάς λοιπόν θα είναι αντιπρόεδρος του Σταύρου Θεοδωράκη. Τουλάχιστον αυτό άφηναν χθες ανοιχτό ως ενδεχόμενο. Τώρα, αν με ρωτάτε για τις πιθανότητες να έχει ο Σταύρος απέναντί του κάποιον ως αντίπαλο υποψήφιο πρόεδρο του Ποταμιού, απαντώ πως όλα παίζονται.
Πάμε για διαγραφές
Αγρίεψαν τα πράγματα στο Κίνημα Αλλαγής. Το λέω γιατί χθες ο άνθρωπός μου μετέφερε πως πάμε για διαγραφές. Ή, για την ακρίβεια, υπήρξε χθες προειδοποίηση για διαγραφές από την ηγεσία. Κι αυτό αφορά όσους είναι μέλη του νέου φορέα, αλλά σκοπεύουν να κατέβουν απέναντι στον κάθε επίσημο υποψήφιό του στις περιφέρειες. Με αυτό, όπως καταλαβαίνετε, η Φώφη Γεννηματά θέλει να επιβάλει συσπείρωση, πολιτικό βαθύ χρώμα και να τονίσει τον αέρα της στράτευσης για τους δικούς της. Κάτι που βρίσκω λογικό, αφού ως έμπειρη βλέπει τις περιφερειακές ως αδιαίρετες εκλογές. Α, αργά χθες το απόγευμα είχαμε και την πρώτη διαγραφή: η Φανή Παπαθωμά διαγράφηκε από το Κίνημα Αλλαγής στη Στερεά Ελλάδα επειδή θα είναι υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος σε συνδυασμό που δεν υποστηρίζεται από τη Χαριλάου Τρικούπη και άρα πήγε απέναντι στην επίσημη Κατερίνα Μπατζελή.