Ακόμη μία ημέρα αγωνίας θα πρέπει να περάσει για το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να διαπιστώσει ότι η επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στη Μόσχα – που ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα – δεν θα προκαλέσει αναταράξεις στην κυβέρνηση. Ο υπουργός Αμυνας συναντήθηκε χθες με τον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου και οι δύο πλευρές συμφώνησαν – όπως είπε στις δηλώσεις του – να εργαστούν για να ανοίξουν μια καινούργια εποχή στις ελληνορωσικές σχέσεις. Υστερα όμως από το προηγούμενο με το ταξίδι Καμμένου στις ΗΠΑ και τις παρεμβάσεις του εκτός κυβερνητικής γραμμής που δημιούργησαν κρίση στο κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ουδείς στο επιτελείο του Μαξίμου μπορεί να είναι σίγουρος για τι θα ακολουθήσει κατά τις επαφές του στη Μόσχα. Πάντως, η κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν θα επιθυμούσε να προκληθεί νέα ένταση στις ελληνορωσικές σχέσεις και μάλιστα παραμονές της επίσκεψης του Αλέξη Τσίπρα και της συνάντησής του με τον Βλαντίμιρ Πούτιν που είναι προγραμματισμένη για τις 7 Δεκεμβρίου.
ΟΙ «ΨΑΛΜΟΙ» ΤΩΝ ΡΩΣΩΝ. Χθες, ο Πάνος Καμμένος φαίνεται ότι τα… άκουσε από τον ρώσο ομόλογό του κυρίως για τα «έργα και ημέρες» στις ΗΠΑ και για τις στρατιωτικές διευκολύνσεις που πρότεινε απλόχερα στους Αμερικανούς. Ο ρώσος υπουργός Αμυνας ζήτησε από τον Καμμένο να συζητήσουν «τα θέματα ενίσχυσης της παρουσίας βάσεων ξένων χωρών του ΝΑΤΟ, και ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών, στην επικράτεια της Ελλάδας». Και πρόσθεσε πως η Μόσχα ανησυχεί και παρακολουθεί αυτή τη διαδικασία στα σύνορά της. «Σήμερα», κατέληξε ο Σόιγκου, «η στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ έχει φτάσει σε ένα πρωτοφανές επίπεδο από τον Ψυχρό Πόλεμο. Η ένταση και η κλίμακα των επιχειρησιακών και πολεμικών ασκήσεων έχουν αυξηθεί, κατά τη διάρκεια των οποίων εκτελούνται πολεμικές δραστηριότητες επιθετικής φύσεως».
«ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ». Στις δηλώσεις του μετά το τετ α τετ ο Πάνος Καμμένος χαρακτήρισε τη Ρωσία στρατηγικό εταίρο της Ελλάδας και ανέφερε πως συμφώνησε με τον Σεργκέι Σόιγκου να εργαστούν το επόμενο διάστημα «προκειμένου η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις 7 Δεκεμβρίου αλλά και η διοργάνωση της Διυπουργικής Επιτροπής να μπορέσουν να ανοίξουν μια καινούργια εποχή στις ελληνορωσικές σχέσεις». Αναφορά έκανε ο επικεφαλής των ΑΝΕΛ και στη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, λέγοντας πως αυτή θα συνεχιστεί όσο το «επιτρέπουν οι διεθνείς συνθήκες» με την υποστήριξη των ρωσικών συστημάτων που κατέχουν οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις. Σημειώνεται πως η Ελλάδα διαθέτει ρωσικά οπλικά συστήματα, όπως είναι το αντιαεροπορικό TOR-M1, τα σκάφη ταχείας μεταφοράς Zubr, οι πύραυλοι S-300.