Τα ντέρμπι συνήθως δεν έχουν φαβορί, αλλά τούτο το ντέρμπι είχε. «Φώναζε» ο ΠΑΟΚ πριν από το ματς πως μέσα στο σπίτι του εκείνος κάνει το… κουμάντο. Πως απέναντι σε οποιονδήποτε αντίπαλο, ακόμα και στον «φρέσκο», νεανικό, εντυπωσιακό έως τώρα Παναθηναϊκό του Γιώργου Δώνη, ο ΠΑΟΚ είναι εκείνος που έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο. Και το τελικό 2-0 που έγραψε ο φωτεινός πίνακας της Τούμπας χθες τη νύχτα αντικατοπτρίζει την αλήθεια.

Η ομάδα του Λουτσέσκου είχε τον έλεγχο του ρυθμού από το ξεκίνημα, κέρδισε με ευκολία τη μάχη στη μεσαία γραμμή και όσο έβλεπε πως η επιθετική τετράδα του Παναθηναϊκού (ο Δώνης έβαλε Μπουζούκη, Χατζηγιοβάνη, Καμπετσή και Μακέντα) δεν ήταν σε καλή βραδιά, τόσο ανέβαινε στο γήπεδο και κέρδιζε μέτρα. Με τον Ζαμπά να είναι σε καταπληκτική μέρα, να παίρνει από το ξεκίνημα πολλές πρωτοβουλίες και να αναζητεί σε κάθε του επαφή τον Πρίγιοβιτς, που μέσα στην περιοχή είναι ανώτερος από κάθε άλλον ποδοσφαιριστή στο πρωτάθλημα, οι γηπεδούχοι έπαιξαν πολύ από τα άκρα τους. Κυρίως από τη δεξιά πλευρά.

Ο Σωκράτης Διούδης έκανε την επέμβαση του πρωταθλήματος στο 30′ σε κεφαλιά του Πρίγιοβιτς, κράτησε όρθιο τον Παναθηναϊκό σε δύο ακόμα περιπτώσεις, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, σε κεφαλιά και πάλι του Σέρβου και τετ α τετ του Μπίσεσβαρ, αλλά ο ΠΑΟΚ του δευτέρου ημιχρόνου δεν… αστειευόταν. Εκανε επτά τελικές προσπάθειες από το 45′ μέχρι το 65′ και αυτή η ορμητικότητα με την οποία μπήκε στο δεύτερο μέρος λύγισε τον Παναθηναϊκό.

Τριάδα – φωτιά

Η τριάδα Μάτος – Ζαμπά – Πρίγιοβιτς συνεργάστηκε στο 51′, ο Βραζιλιάνος γύρισε και πάλι ιδανικά στον Σέρβο, που τούτη τη φορά σε κενή εστία δεν μπορούσε να αστοχήσει. Ο Παναθηναϊκός σε αυτό το διάστημα απείλησε μόνο μία φορά με σουτ του Μπουζούκη στο 54′ που έφυγε λίγο άουτ. Ηταν και η μοναδική απειλή του σε ολόκληρο το ματς.

Ο ΠΑΟΚ έκανε διαχείριση μετά το 1-0, κρατώντας μακριά από την εστία του Πασχαλάκη τον Παναθηναϊκό και έψαχνε να τελειώσει το ματς. Το έκανε με τρόπο… εντυπωσιακό. Ο Λημνιός μπήκε στο ματς στο 76′ και 24 δευτερόλεπτα αργότερα σκόραρε, με τον Ζαμπά να δίνει και πάλι πάσα «πάρε βάλε», αυτή τη φορά απ’ την αριστερή πλευρά. Ο ΠΑΟΚ έκανε το 8 στα 8 στο πρωτάθλημα και είναι πλέον μόνο πρώτος στη βαθμολογία, με τον Λουτσέσκου να συνεχίζει μια εντυπωσιακή παράδοση εναντίον του Τριφυλλιού, καθώς σημείωσε την έκτη συνεχόμενη νίκη του, με τα γκολ να είναι 13-1. Την παράδοση συνέχισε και ο Πρίγιοβιτς, που σημείωσε το πέμπτο του γκολ εναντίον του Παναθηναϊκού.

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ δεν είχε να σχολιάσει πολλά για το ματς, αναφέροντας πως «συνολικά το ματς απ’ την αρχή έως το τέλος ήταν δικό μας. Εχουμε μεγάλο σεβασμό στον Παναθηναϊκό, είναι μια καλή ομάδα, νεανική, με καλό ποδόσφαιρο, αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν δίκαιο, η διαφορά έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη».

Ο Γιώργος Δώνης είπε πως «είχαμε ένα ισορροπημένο πρώτο ημίχρονο, με τον ΠΑΟΚ να είναι πιο απειλητικός. Στο δεύτερο κάναμε συνεχόμενα λάθη έξω από την περιοχή, με συνέπεια ο ΠΑΟΚ να παίρνει εύκολα την μπάλα. Μετά το πρώτο γκολ χάσαμε την ηρεμία μας και την ψυχραιμία μας. Δεν είχαμε την αυτοπεποίθηση που θα έπρεπε με την μπάλα στα πόδια. Ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερη ομάδα από εμάς και δίκαια μας κέρδισε».

 

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Μάτος, Βαρέλα, Κρέσπο, Βιεϊρίνια, Βέρνμπλουμ, Κάνιας, Μπίσεσβαρ (76′ Λημνιός), Ζαμπά (82′ Ουάρντα), Πέλκας (53′ Ελ Καντουρί), Πρίγιοβιτς.

Παναθηναϊκός (Γιώργος Δώνης): Διούδης, Κουλιμπαλί, Κολοβέτσιος, Μαυρομμάτης, Ινσούα, Δώνης (78′ Κάτσε), Κουρμπέλης, Μπουζούκης, Χατζηγιοβάνης (64′ Χατζηθεοδωρίδης), Καμπετσής (78′ Μουνιέ), Μακέντα.