Τι σου είναι οι συμπτώσεις. Το βράδυ της Κυριακής βρήκε τον Ατρόμητο μόνο πρώτο στην κορυφή της βαθμολογίας (ναι, είχε ένα παιχνίδι περισσότερο από τον ΠΑΟΚ) και αήττητο. Ηταν 28 Οκτωβρίου. Και γυρίζοντας τα κιτρινισμένα φύλλα του ημερολογίου πίσω, διαπιστώνουμε ότι τον Οκτώβριο του ’17, οι άσοι με το αστέρι στο στήθος έχοντας νικήσει την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ ήταν ξανά στην κορυφή της Λίγκας (23/10).

Δεν είναι εντυπωσιακό το πώς μπαίνει δυναμικά κάθε σεζόν ο Ατρόμητος στη διοργάνωση; Και μάλιστα με τον ίδιο προπονητή τις δύο τελευταίες σεζόν, τον Νταμίρ Κάναντι. Α, και με ποδοσφαιριστές που έρχονται από τις λεγόμενες ισχυρές ομάδες, είτε ως δανεικοί είτε ως ελεύθεροι και κάνουν τη διαφορά. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Αν και αυτό δεν είναι τωρινό φαινόμενο και καλό είναι να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει σε βάθος χρόνου.

Συνειδητή επιλογή

Ο Ατρόμητος του Σπανού φρόντισε εδώ και χρόνια να κάνει μια επιλογή συνειδητή, κλείνοντας συμφωνίες με ποδοσφαιριστές που αναζητούσαν ένα σκαλοπάτι για να κάνουν επανεκκίνηση στην καριέρα τους. Το καλοκαίρι του 2011 πήγε στη δυτική όχθη ο Κώστας Μήτρογλου και είναι αλήθεια πως έσκισε δίχτυα! Σε 34 ματς σημείωσε 17 γκολ, επέστρεψε στον Ολυμπιακό και καταξιώθηκε πατώντας σημαντικές κορυφές. Γιατί βοήθησε τον Ατρόμητο και βοηθήθηκε από την ομάδα σε μια συνεργασία win to win.

Εκτοτε, η αναζήτηση τέτοιων περιπτώσεων μοιάζει με επιδημία! Ποιον να θυμηθούμε και ποιον να ξεχάσουμε; Το 2017 ο Ανδρέας Γιαννιώτης είδε πως δεν χωρούσε στην τριάδα των γκολκίπερ του Ολυμπιακού και επέλεξε να συνεχίσει την καριέρα του στον Ατρόμητο. Οχι ως δανεικός, αλλά με τους Κόκκινους να διατηρούν τον πρώτο λόγο για να τον αποκτήσουν εκ νέου. Ο άσος έκανε υπέροχη σεζόν με 26 παιχνίδια στο ενεργητικό του και τελικά «ανάγκασε» τον Ολυμπιακό να τον εντάξει ξανά στο ρόστερ του και να του εμπιστευθεί τα γάντια για μεγάλη σειρά αγώνων. Την ίδια εποχή ο Κάναντι είδε πως η βάση της άμυνάς του μπορούσε να είναι δύο παιδιά με ελληνικό διαβατήριο: ο Χατζηισαΐας που ήρθε από τον ΠΑΟΚ και ο Ρισβάνης από τον Ολυμπιακό. Αμφότεροι οι ποδοσφαιριστές αγωνίζονται ακόμη στον Ατρόμητο και μάλιστα ο Ρισβάνης υπέγραψε το περασμένο καλοκαίρι νέο τριετές συμβόλαιο, δίχως πλέον να έχει κάποια δέσμευση. Στα 26 του ο «Χάτζη» και στα 24 ο παρτενέρ του στο κέντρο της άμυνας, υπόσχονται γραμμή Μαζινό και το αποδεικνύουν.

Ασφαλώς, στην αναφορά αυτή δεν πρέπει να προσπεράσουμε τον Αμρ Ουάρντα. Ο επιθετικός περίσσευε στον ΠΑΟΚ πέρυσι, ήθελε να αγωνίζεται πολύ, είπε το «ναι» στην πρόταση που του έγινε από το Περιστέρι και εκεί έδειξε τα πλούσια και αδιαμφισβήτητα προσόντα του. Παίζοντας μάλιστα 28 παιχνίδια και σημειώνοντας οκτώ γκολ. Και το ακόμη σπουδαιότερο σχετίζεται με το γεγονός ότι Κάναντι και παράγοντες του Ατρομήτου δεν είχαν μια βραδυφλεγή βόμβα στα αποδυτήρια, αλλά έναν παίκτη πρόθυμο να προσφέρει και να συνδράμει στην προσπάθεια όλων.

Ενας άλλος ταλαντούχος αμυντικός που κάνει γκελ σε πολλούς, ονομάζεται Δημήτρης Γιαννούλης. Ο ΠΑΟΚ τον άφησε για μια ακόμη σεζόν, όχι μόνο γιατί στη θέση του αριστερού μπακ χρησιμοποιείται στην Τούμπα ο Βιεϊρίνια και εκκινεί από εκεί τις επιθετικές του ενέργειες, αλλά και διότι επιθυμία όλων είναι ο Γιαννούλης να αποκτήσει εμπειρίες. Συμβαίνει και το αντιλαμβάνονται άπαντες. Στα 23 του χρόνια ο παίκτης μοιάζει με σοβαρή επένδυση, όπως άλλωστε και ο Κουλούρης, επιθετικός που έχει ρέντα και έφεση στο γκολ, καθόσον μέχρι στιγμής έχει σημαδέψει σωστά επτά φορές και προηγείται στον πίνακα των σκόρερ. Πώς θα έπαιζε στην Τούμπα με τον Πρίγιοβιτς μπροστά του; Δύσκολο φαινόταν, αποφάσισε να βρει τον επόμενο ή ενδιάμεσο σταθμό αν προτιμάτε και επέλεξε σωστά. Τώρα μένει να φανεί πού θα φτάσει και πότε θα γυρίσει ακόμη καλύτερος στην Τούμπα. Ωστόσο, επειδή σε κάθε κανόνα υπάρχουν και εξαιρέσεις, ας μη λησμονήσουμε τον Ανδρέα Τάτο που ναι μεν έπαιξε καλά με τους Μπλε, ουδέποτε όμως έκανε την καριέρα που περίμεναν όσοι υμνούσαν το ταλέντο του.

Αν μάλιστα θέλουμε να ανακαλύψουμε ένα ακόμη μικρό μυστικό του Ατρομήτου τούτη τη σεζόν, δεν είναι μόνο πως βρίσκει γκολ στο τέλος των αγώνων και κερδίζει βαθμούς και εντυπώσεις στη λήξη. Πρέπει να επισημάνουμε ότι έχει τον τρόπο να αντιδρά άμεσα και να μη βιώνει καταστάσεις σοκ όταν δέχεται γκολ από τον αντίπαλο. Προσέξτε: με τον Πανιώνιο έφαγε το πρώτο γκολ στο 30′ και ισοφάρισε αμέσως, στο 35′. Το 2-1 έγινε στο 88′ και εκεί που όλοι έλεγαν πως έρχεται η πρώτη ήττα, προέκυψε ισοφάριση στις καθυστερήσεις. Με τον Αστέρα, ο Ατρόμητος ισοφαρίστηκε (1-1) στο 57′ και στο 61′ πήρε ξανά κεφάλι στο σκορ, ενώ εξασφάλισε το τρίποντο με γκολ-αυτοθυσία του Κουλούρη στο 88′. Πώς να μην σέβεται κάποιος μια ομάδα που δεν το βάζει κάτω, δεν παρατά ποτέ το κυνήγι του θετικού αποτελέσματος;

Δύο, συνεπώς, τα συμπεράσματα: το αρχικό αφορά τους δυνατούς που κάποιες φορές θέλουν να αξιοποιήσουν τους νέους αλλά αυτοί είναι περισσότεροι και δεν βρίσκουν χρόνο να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους και να «ψηθούν». Και δεύτερον, κάτι έχουν εκεί στο Περιστέρι και διαλέγουν σωστά. Λένε σε άσους που επιθυμούν πολλοί, ότι εκεί είναι ο κατάλληλος προορισμός. Το κάνουν δε με χαρακτηριστική πειθώ!

ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ

Η πρωτιά στους σκόρερ και η απειλή τιμωρίας

Η χθεσινή δίωξη εις βάρος του Ευθύμη Κουλούρη από τον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα έκανε αίσθηση. Κι αυτό γιατί από τη στιγμή που έγινε ή είχε αποφασιστεί αυτό να συμβεί, ουδείς αντιλαμβάνεται για ποιον λόγο να καθυστερήσει κοντά στις επτά ημέρες. Ο Κουλούρης φέρεται να λέει υβριστική φράση στο ματς του Ατρομήτου απέναντι στον Αστέρα Τρίπολης, ένα ματς που διεξήχθη την περασμένη Δευτέρα στο Περιστέρι. Τώρα, ο επιθετικός του Ατρομήτου και πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος με επτά γκολ απειλείται με τιμωρία μιας αγωνιστικής. Το επόμενο ματς για την ομάδα του Κάναντι είναι αύριο στο Κύπελλο με τον Ηρακλή και ακολουθεί η αναμέτρηση κόντρα στον ΠΑΟΚ το προσεχές Σάββατο. Θυμίζουμε ότι για πανηγυρισμούς διανθισμένους με «γαλλικά» έφαγαν καμπάνα (ένα παιχνίδι τιμωρία τούτη τη σεζόν) οι Πασχαλάκης και Φορτούνης. Από το Περιστέρι υποστηρίζεται ότι ο επιθετικός τους δεν απευθύνθηκε σε κανέναν αντίπαλο οπαδό και άρα η περίπτωση δεν είναι ίδια με τις προηγούμενες, αλλά μένει να φανεί ποια θα είναι η άποψη-ετυμηγορία του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα. Και ασφαλώς, σε περίπτωση τιμωρίας, σε ποιο ματς θα απουσιάσει ο Κουλούρης.