Υψηλές επιδόσεις, αντίστοιχες με εκείνες του πρώτου εξαμήνου κατέγραψε η Μυτιληναίος στα οικονομικά αποτελέσματά της για το εννιάμηνο του έτους.

Ειδικότερα, η εισηγμένη ανακοίνωσε αύξηση κατά 23,6% των καθαρών κερδών μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, τα οποία ανήλθαν στα 117,7 εκατ. ευρώ από 95,2 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανέβηκαν στα 218,2 εκατ. ευρώ από 205,1 εκατ. πέρυσι, ενώ ο κύκλος εργασιών μειώθηκε 3,2% στα 1,084 δισ. ευρώ από 1,120 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με την εταιρεία, τα οικονομικά αποτελέσματα σε ενοποιημένη βάση ενισχύθηκαν με το ποσό της αποζημίωσης που επιδίκασε το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο για την υπόθεση του RTB BOR, που δεν αφορούσε κάποιον από τους τρεις βασικούς τομείς δραστηριότητας. Ετσι, το EBITDA ωφελήθηκε κατά 21 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας ωφελήθηκαν συνολικά κατά 27,9 εκατ. ευρώ.

 

ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ. Ανά τομέα δραστηριότητας ξεχωρίζει το επενδυτικό πρόγραμμα της εισηγμένης. Ετσι, στη μεταλλουργία και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις στα Ασπρα Σπίτια Βοιωτίας υλοποιείται νέα μεγάλη επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ για την αύξηση της παραγωγής και ποιοτήτων πλακών αλουμινίου που απευθύνονται σε πελάτες υψηλότατων απαιτήσεων (π.χ. γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία). Επιπλέον, η Μυτιληναίος εξαγόρασε έναντι 20 εκατ. ευρώ το 97,87% των μετοχών της ΕΠΑΛΜΕ ΑΕ που δραστηριοποιείται στη βιομηχανική παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία μετάλλων και ιδιαίτερα των κραμάτων αλουμινίου και προϊόντων τους. Με αυτές τις δύο επενδυτικές κινήσεις η εισηγμένη ανεβάζει την παραγωγή κολονών αλουμινίου από τους 120.000 στους 155.000 τόνους με προοπτική στη διετία να ανέλθει στους 250.000 τόνους.

Στα γεγονότα της μεταλλουργίας ξεχωρίζουν επίσης η αύξηση της διεθνούς τιμής της αλουμίνας κατά 49%, αλλά και η άνοδος κατά 12% της τιμής του αλουμινίου.

ΑΔΕΙΑ. Στον τομέα ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, η Μυτιληναίος έλαβε την άδεια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΡΑΕ για νέο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, ισχύος 665 MW στον Αγιο Νικόλαο Βοιωτίας. Πρόκειται για  επένδυση που θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα, τον Σεπτέμβριο ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου αιολικού πάρκου Α/Π Πεταλάς στην Αμφιλοχία ισχύος 48 MW και ξεκίνησε η δοκιμαστική λειτουργία του. Η εταιρεία πια έχει 171,4 MW ΑΠΕ σε λειτουργία.

Στη λιανική αγορά η Μυτιληναίος δραστηριοποιείται πλέον και στην προμήθεια φυσικού αερίου, ενώ ο αριθμός των πελατών της ξεπέρασε τους 115.000.

Στον τομέα ολοκληρωμένων έργων και υποδομών η εισηγμένη κατάφερε στο εννιάμηνο του έτους να βελτιώσει το λειτουργικό περιθώριο.

Ανάμεσα στις κινήσεις της ξεχωρίζουν η επέκταση και ανάπτυξη στον τομέα έργων κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων και αποθήκευσης ενέργειας στις παγκόσμιες αγορές μέσω της θυγατρικής εταιρείας ΜΕΤΚΑ EGN.